Беларус между "чука и наковалнята"

Както вече знаем, Беларус бе една от малкото държави, подкрепили референдума в Крим. Това обаче съвсем не означава, че подкрепата е напълно безусловна. По думите на беларуския президент Лукашенко с анексирането на Крим от Русия се създава лош прецедент, но според него тази територия сега де факто е част от Русия.

 

Каква е причината за тази уклончива позиция? Лукашенко, като един умел политик, се стреми да извлече максимална полза от сложната ситуация. В изявлението си той признава Крим като част от руската държава, но де факто не го признава юридически, също както се измъкна с позицията относно признаването на независимостта на Абхазия и Южна Осетия. По този начин беларуската политика извлича ползи за своя страна от Русия, а в същия момент си дава вид, че може да се отдръпне настрана и да се противопостави на решенията на Кремъл. Може да се каже, че тази политика на ,,седене на два стола“ е наследена от Украйна, която също като Беларус е на границата между Изтока и Запада.

 

Въпреки изразената готовност на Лукашенко да сътрудничи за постигането на консенсус между Русия и Украйна, предвид решителността на Москва и третирането на Беларус като послушно дете, това едва ли ще се случи. От друга страна Украйна към момента не изглежда да има намерение да води диалог с Русия.

Съдбата на Беларус зависи в немалка част от бъдещето на Украйна. Ако украинците предпочетат да подпишат договора за асоцииране с ЕС, това означава, че трябва да им бъдат орязани пенсиите и заплатите, да се повиши цената на газта, което може да доведе до свръхинфлация, което от своя страна ще доведе до образуването на бежански поток към Беларус. Освен бежанската вълна ще пострада беларуската икономиката, тъй като страната е тясно свързана с Украйна. Това ще накара Минск да потърси компенсации от Москва, което пък от своя страна ще доведе до още по-голяма зависимост от Русия.

 

Въпреки всичко това за Беларус е и неизгодно да се дистанцира от Кремъл, тъй като в момента Русия е единствената опора на Лукашенко. Поради това той не може дълго да стои настрана от случващото се в Украйна за да не се усъмни Москва в лоялността му към Русия.

 

Това обаче не пречи политиката на Лукашенко да се обърне на 180 градуса към ЕС ако му бъде гарантирана лична неприкосновеност и му бъдат предоставени преференции. Ако това стане и пазарът на беларуски стоки и услуги се преориентира от Русия и Украйна към страните от ЕС, Беларус може да извлече максимална изгода от ситуацията. Тъй като Русия в момента не може да си позволи повторение на събитията в Украйна ще се наложи да наддава със Запада понеже всякаква намеса във вътрешната политика на Беларус в момента е немислима.

 

Публикувано на 26 Август 2014 в 16:00 часа от
Иван Иванов, бакалавър, 4-ти курс, специалност "Политология"


Ключови думи:Беларус, позиция, Украйна

0 Коментара
Добавете вашия коментар:

Име:
E-маил: (незадължително)
Емотикони: smile wink wassat tongue laughing sad angry crying 

| Отписване

Свържете се с нас