Бежанската криза

В края на миналата седмица около 7600 имигранти, повечето от тях бежанци от сирийската война влязоха в Македония от Гърция. Голям брой бежанци се стичаха през Балканския полуостров към Унгария докато Гърция ги превозваше от претъпканите острови до Атина, от където те поемаха на север към Република Македония. Бежанците трябваше да чакат на дълги опашки под силен дъжд от ГКПП Идомени (Гърция) до регистрационния център в Гевгелия (Македония) и Прешево (Сърбия), на които капацитетът беше превишен, тъй като те са планирани да обработват максимално до 1000 души на ден. Ситуацията се усложни от стачка на железопътните работници в Македония. Властите мобилизираха повече автобуси и таксита за да пренасочат потока от бежанци към транзитния център Табановсце, последната железопътна гара преди сръбската граница. Бежанците бяха задължавани да вървят в продължение на половин час по кален терен до автобусната гара на входа на Гевгели.

ЕС и бежанската криза

Съветът по правосъдие и вътрешни работи на ЕС официално прие на 14 септември, споразумението, постигнато между държавите членки от 20 юли 2015 г. за разпределяне на 40000 души от Италия и Гърция с ясната необходимост от международна защита.

Държавите членки, участващи в механизма ще получат финансиране в размер на 6,000 евро за всяко прието лице. Дания и Великобритания няма да участват в това решение. Държавите членки и Комисията се споразумяха за възможностите за понататъшно настаняване и увеличаване на подкрепата към ВКБООН (Върховен комисариат на бежанците към ООН) за отговаряне на нуждите на бежанците, настанени в лагери, близо до техните родни места в Ирак, Ливан, Йордания и Турция. Съветът одобри увеличаването на фонда на Европейския съюз в отговор на сирийската криза. Като първа стъпка ще бъде оказана незабавно допълнителна подкрепа

Норвегия предложи да е домакин на международна донорска конференция, която ще помогне на разселените сирийци вследствие войната. Министрите се споразумяха на практика да разпределят допълнително 120 000 души, нуждаещи се от международна защита от всяка една държава членка, подложена на значителен миграционен натиск. Приемането на официалното решение се очаква де се случи на следващата среща на Съвета по правосъдие и вътрешни работи, насрочена за 8-9 октомври.

Докато бежанската криза нараства, ООН се изправя пред множество проблеми.

Снимката на удавеното току що проходило дете изхвърлено на турския бряг служи да покаже как тя може да размекне европейската позиция относно бежанската криза, а агенциите на ООН с 9300 души персонал и бюджет от 4 млрд. долара не могат. Това изрази началникът на Върховния комисариат за бежанците към ООН Антонио Гутерес на 4 септември, когато описа фундаменталната промяна на европейското настроение, което му позволи да настоява за настаняването на стотици хиляди бежанци в ЕС.

„Благодарение действията на медиите, обществеността се мобилизира по начин, който бих определил като уникален в настоящите времена на солидарност с жертвите.” той заяви пред репортерите. Дори и Гутерес да приветства промяната той е подложен на множество критики, че той и неговата организация не са направили достатъчно за да се справят с кризата. Критиците, сред които има и бивши чиновници на ВКБООН и експерти по хуманитарни въпроси казват, че комисариатът трябва да бъде по-настоятелен за отварянето на вратите на Европа, нещо което е било правено при минали кризи като емигрирането от Унгария през 1956 г. и тежкото положение с виетнамските емигранти, придвижващи се с малки лодки през 70 те и 80-те години на 20 век.

Ако това може да бъде направено в миналото, може да бъде направено отново за сирийците твърди Карен Конинг Абу Заяд, член на Комисията за спазване на правата на човека към ООН  в Сирия и бивш началник на щаба на Садако Огата, когато тя е управлявала ВКБООН през 1990 г.

Силвана Фоа, която беше назначена от Огота през 1991 да ревизира ВКБООН смята, че Гутерес е прекалено слаб. Правителствата казват на ООН „стойте и гледайте, ние ще намерим обсъдено дипломатическо решение ”. казва Фоа, която също работеше като говорител на генералния секретар Бутрос Гали през 1990 г.

Началниците на агенциите в ООН с „жадни за голяма кариера” предпочитат да „поставят сантиментални сгряващи сърцето видео клипове” относно отделни бежанци отколкото да критикуват правителствата, казва тя. „Те искат друга длъжност в ООН …и те няма да я получат, ако ядосват правителствата. Вие трябва да омайвате правителствата. Така се случват нещата. „ВКБООН отхвърля критиката за нейното участие в европейската криза” твърди Гутерус, опитвайки се да оказва натиск върху Европейските правителства да приемат повече бежанци за години напред.

Хуманитарните организации и позицията им относно кризата

Няколко основни хуманитарни организации обявиха планове за разширяване или стартиране на операции в отговор на Европейската бежанска криза през последната седмица. Тези агенции за оказване на помощ са необходими, тъй като Европейските правителства са неспособни да се справят с прилива на бежанци.

Перспективата на хуманитарните организации, иницииращи широкомащабни операции за оказване на помощ в света на най-богатият и технически обезпечен континент ни кара да се съмняваме.

От глобална гледна точка тези реакции са напълно извън всякакви рамки, броят на хората пристигащи в Европа е нищо. Ако вземем броя страна по страна в сравнение с Турция  или Ливан или дори Ирак те са много малко.

Благотворителни организации заявяват, че САЩ трябва да приемат десетки хиляди бежанци

Ръководители на водещи американски групи за оказване на помощ, в отговор на обърканата международна реакция на бежанската криза, призоваваха правителството на САЩ във вторник да увеличи многократно над 10 000, заявения брой сирийски имигранти, които е готово да приеме. „Считам, че ако САЩ публично заявят, че ще приемат 100 000 души, това ще промени ситуацията” каза Каролин Майлс, президент на „Спасете децата” (Save the Children) по време на телефонна пресконференция със свои колеги от други групи включително „Корпус на милосърдието”, „Оксфам Америка”, CARE U.S.A и „Лекари за човешки права”. Пол О’Браян, вицепрезидент за политиките и кампаниите на „Оксфам”, заяви „Това бързо се превръща в проблем, който администрацията на Обама ще остави в наследство, а те не правят достатъчно за разрешаването му” (Ню Йорк Таймс)

Дузини достигат Хърватия, след като Унгария затвори границата

Първата група от мигранти достигна Хърватия - новият път към северните държави от ЕС, един ден след като Унгария затвори границата си със Сърбия. Около 150 души преминаха на територията на ЕС от съседна Сърбия. Властите в Хърватия заявиха, че са готови да ги приемат или „да ги насочат” там накъдето желаят да се отправят. Много мигранти, основно сирийци се надяват да достигна Германия.

Хърватия заяви, че мигрантите ще бъдат транспортирани до приемателни центрове около Загреб.

Полицията в Хърватия заяви в сряда, че извършват регистрация на мигранти, влизащи от Сърбия и ще ги транспортира да приемателни центрове в близост до столицата Загреб. Говорител на полицията в източната гранична област Вуковарско-Сриемска в потвърдил, че неустановен брой мигранти са преминали на хърватска територия, след като оператор на Ройтерс е забелязал поне 100 души да вървят в полетата покрай границата

Полицията и мигрантите един срещу друг в близост до турско-гръцката граница.

Стотици мигранти, основно сирийци, прекараха нощта на открито в близост до турско-гръцката граница, след като полицията възпрепятства техния опит да я достигнат и преминат в ЕС. Купчини боклуци и импровизирани палатки се издигат от сряда, край пътищата около гр. Одрин, на около 17 км. до границата. Полицаи, някои оборудвани за потушаване на безредици, попречиха на мигрантите да продължат пътуването си. Сили за сигурност бяха хвърлени спешно във вторник да възпрепятстват напредването на стотици мигранти и автобуси от Истанбул до Одрин, които се придвижваха към Гърция, която е членка на ЕС. След като прекараха студена нощ под звездите и дневни температури, които се очакват да се повишат, някои семейства се насочиха обратно към Истанбул, но много мигранти са решени да продължат пътя си на всяка цена.

Саудитска Арабия отхвърли „фалшивите обвинения” за сирийските бежанци.

Кралят на Саудитска Арабия Салман, в понеделник председателства заседание на правителството по време на което бяха обсъдени „фалшивите и подвеждащи обвинения” към кралството за отговора му на сирийската бежанска криза. Почти 2,5 милиона сирийци са били приети от Саудитска Арабия от началото на гражданската война, заяви държавната новинарска агенция СПА.

Русия се противопостави на европейското искане за резолюция на ООН за твърди мерки срещу трафика на хора.

Европейското искане Съветът за сигурност на ООН да приеме решение за военна операция срещу плавателните съдове на трафикантите на хора в Средиземно море предизвика възражение на Русия, която иска да бъде сигурна, че това няма да доведе до по-широка военна интервенция, заявиха дипломати.

Докато големите политически „актьори” продължават да стоят настрана от случващото се в Европа, вследствие на усилията им да разрушат несъвършената форма на държавност в Сирия не се очаква положителна промяна, водеща до стабилизиране на ситуацията в Сирия.

Европейските лидери ще продължават да търсят и предприемат мерки за „частично” разрешаване на кризата, което обаче няма да повлияе особено на причините за бежанските потоци.

Постигането на споразумение между Русия и САЩ може да отпуши работата на международната общност за предприемане на мерки за бързо възстановяване на държавността и сигурността в конфликтните райони.

След случилото се в Либия, Сирия е вторият пример, за неуспешен опит на западните страни в частност САЩ да наложат демократична форма на управление, което се оказа крайно неработещо и разрушително за страната.

Публикувано на 19 Септември 2015 в 10:24 часа от
Теодор Савов


Ключови думи:Бежанска криза, Европа, Сирия, ВКБООН, ЕС, мигранти

0 Коментара
Добавете вашия коментар:

Име:
E-маил: (незадължително)
Емотикони: smile wink wassat tongue laughing sad angry crying 

| Отписване

Свържете се с нас