Башар Асад: не съм "супермен"

Интервю на сирийския президент Башар ал Асад пред чешки журналист от 8 януари 2015 г.

- Господин президент, бих искал да започнем от началото. Преди по-малко от десетилетие Сирия изграждаше отношенията си със Запада и изпълнявахте препоръките на Световната банка и вярвам, че до 2010 година наричахте г-н Кери „скъп приятел”, някак за една нощ вие се превърнахте в диктатор и Хитлер и така нататък. Какво е вашето мнение за това? Как може да обясните тази драматична промяна?

- Всъщност аз не съм се променил, нито сме променили нашата политика, ценности или принципи. Проблемът идва от Запада и това не е нов проблем. Той е свързан с независимостта на нашата държава. Всъщност това е проблемът на запада с много други страни, включително и Сирия. През периода, който вие засегнахте, отношенията със Запада между 2008 и 2010 година бяха добри, но действително не бяха основани на взаимно уважение. Например, Франция искаше Сирия да играе роля относно Иран, свързана с ядреното досие. Това, което искаха не беше част от това досие, а да убедим Иран да предприеме действия, които са против нейните интереси.

Ние отказахме да направим това. Те също така искаха от нас да вземем позиция срещу съпротивата в нашия регион преди да премахнат израелската окупация и агресия срещу палестинците и други съседни страни. Ние отказахме и това. Искаха да подпишем споразумение за Евро-асоцииране, което беше против нашите интереси и целеше да превърне нашата страна в отворен пазар за техните продукти, докато ни предоставяше много малък дял от техните пазари. Отказахме да направим това, защото е против интересите на сирийския народ.

Това са няколко примера от отношенията и причината, поради която те взеха това решения. Същото се случва сега с Русия, преди две десетилетия Русия беше близък приятел със Запада. Изведнъж Русия се превърна в агресивна страна и Западът започна да демонизира президента Путин, същата пропаганда беше използвана и в Руския и Сирийския случаи. Значи проблемът е свързан с независимостта на тези страни. Западът иска клиентски държави, управлявани от марионетки. Това е същината на проблема за Запада. Не става дума за демокрация, свобода или оказване на помощ на хората в региона. Пример е това, което се случи в Либия и продължаващите убийства в Сирия със западна помощ.

- Но в онези времена, в началото на така наречената „Американска война срещу тероризма”, Сирия помагаше на ЦРУ в програми за превод, разпити и измъчване на хора. Защо се включихте в тази програма?

- Имате предвид преди кризата?

 - Да.

- Ние страдаме от екстремизма повече от две десетилетия. И тероризъм в неговата пълна форма, появил се в Сирия през 1970 г. По това време апелирахме за международно сътрудничество в борбата срещу тероризма. Никой не се интересуваше от това тогава. На запад не познаваха този проблем. Това беше причината да бъдем винаги готови да помагаме и да си сътрудничим със страни, които искат да се борят срещу тероризма. По тази причина ние помагахме на американците и сме готови да се присъединим към всяка страна, която искрено се бори против тероризма. Ние никога няма да променим позицията си относно това, преди или след кризата. Проблемът на запада е, че не разбира как да се справи с това. Те вярват, че борбата с тероризма е същата както компютърна игра, което не е вярно. Борбата с тероризма трябва да се води през културата, икономиката и различни области.

 - Относно този въпрос, свързан с тероризма, какво мислите за събитията във Франция от началото на годината?

Когато говорим за тероризъм, за избиване на цивилни граждани, независимо от политическата позиция, съгласие или несъгласие с хората, които бяха убити, това е акт на тероризъм и ние сме против убийствата на невинни хора. Това е наш принцип.

Ние сме една от страните, които добре разбира този проблем, защото ние сме засегнати от тероризма за последните четири години и загубихме хиляди невинни човешки живота в Сирия. Това е причината да изкажем съчувствието си към близките на жертвите.  Обаче в същото време искаме да напомним на много хора на Запад, че говорим за тези последствия от началото на кризата в Сирия. Ние заявихме, че не трябва да подкрепяте тероризма и осигурявате политически чадър, защото това ще се отрази на вашите страни и вашия народ.

Те не ни слушаха. Западните политици бяха късогледи и тесногръди. Това, което се случи във Франция доказва, че ние сме казвали истината. И същевременно този инцидент подлага европейскита политика на преосмисляне, защото тя е отговорна  за това, което се случва в нашия регион, за това което се случва във Франция и може би за това, което се случи по-рано и в други европейски страни.

- Според Вас, какъв е най-добрият начин за да се пребори тероризма?

- Ако иската да говорим за реалностите днес, трябва да се борим срещу терористите, защоте те убиват невинни хора и ние трябва да защитим тези хора. Това е най-важният и спешен метод за справяне. Но ако искаме да говорим относно кризата, борбата с тероризма не се нуждае от армия, но има нужда от добри политики. Ние ще трябва да борим неграмотността с култура и образование, трябва да построим добра икономика за да победим бедността и трябва да има обмяна на информация между страните, борещи се срещу тероризма.

Към проблема не може да се обърнем както по начина, по който се обърнаха в Афганистан, имам предвид това, което се случи в Афганистан през 2001 г. Група конгресмени посетиха Дамаск по това време и говореха, че ще нахлуят в Афганистан като отмъщение за случилото се в Ню Йорк по-рано. Аз казах, че това не е начина по-който трябва да го направят, защото борбата с тероризма е подобна с лечението на рака. Не лекувате рака чрез рязане, а чрез отстраняване. Това, което се случи в Афганистан е, че те отрязаха рака и резултататът беше, че се разпространи още по-бързо. Ето защо, както казах трябва да се фокусираме на добрите политики, културата и образованието.

 - Значи вие сте повтаряли това на европейските политици, но те не ви слушат.

- Точно така.

- Чувствате ли, че политиките на Европейския съюз или политиката на членовете на Европейския съюз се промени по отношение на Сирия през последните години някак?

- Има бавна и свенлива промяна, но те не осъзнават, че правят грешка. Не смеят да направят това, защото отидоха твърде далеч: демонизираха Сирия, държавата, президента, армията и всичко. Какво могат да кажат те на своето обществено мнение сега след четири години? Трябва ли да кажат, че са сгрешили? Не могат да направят това. Това е причината да казват, че признават съществуването на тероризма в нашия регион, но той се дължи на президента. Няма да признаят нищо друго. Така че има някаква промяна  и имаме контакти с някои власти на различно ниво. Тези контакти не се обявяват разбира се, така че няма да обявим имена или страни. Тези власти казват, че Европейските политики са грешни и те искат да ги  поправят. Ние нямаме проблем с това, защото проблемът не е свързан с любов и омраза, той е относно интересите на държавите. Но не мисля, че те ще направят бързи промени, защото не сме видели никакво сериозно усилие от никоя европейска държава до сега.

 - Имате ли някакво специално мнение относно външната политика на Чешката Република по отношение на Сирия?

- Ако разглеждаме Европейският съюз като цяло виждаме, че нейните страни-членки нямаха еднаква позиция по време на кризата. Чешката Република и Румъния бяха сред страните, които укрепиха връзките си със Сирия по време на кризата и това е важно, въпреки че не означава, че поддържат нашето правителство или са съгласни с него относно всичко или относно някои неща или нищо от това. Това означава, че откакто тези отношения бяха стабилизирани, те успяха да разберат какво се случва по по-добър начин. Относно Чешката Република, аз мога да кажа, че нашите отношения не бяха много добри преди кризата, но по време на кризата се видя една много по-ясна перспектива в сравнение с другите страни.

Има голям брой причини, но най-важната за стабилизирането на отношенията е, че може да се види, анализира и разбере какво всъщност се случва и по този начин да бъдат по-обективни в сравнение с другите европейски страни. 

- Споменахте демонизирането на Сирия и на вас лично. Искам да чуя вашите обяснения относно няколко от тези твърдения. Например все още е популярна тезата, че отказът ви да отстъпите от поста е единствената причина за войната и  за това което се случва в страната. Какво ще кажете относно това?

- Няма президент, който може да остане на неговия пост при такива обстоятелства, без подкрепата на сирийското обществено мнение и сирийския народ, на практика ние се изправихме срещу Съединените щати, повечето европейски страни, много регионални държави, включително и страни съседи на Сирия като Турция, Йордания и някои части на Ливан и на страните от Залива с милиарди долари похаречни в Сирия. Как можем да издържим без подкрепата на сирийския народ? Това е доказателство само по себе си и не може да бъде отричано от никой, ако не говорим за супермен, но в Сирия нямаме супермени, имаме хора. Това показва, че сирийския народ поддържа своя президент и следователно, можем ли да говорим, че хората поддържат своя президент за да има повече убийства и тероризъм. Тук става дума за мнозинството от сирийския народ, милиони от тях. Възможно ли е всичките тези хора да подкрепят президента си само за да бъдат изложени на повече тероризъм? Не е ли това обвинение към сирийския народ, че няма реална представа за случващото се? Това не е сериозно.

Всъщност, те подкрепят президента, защото знаят какво се случи в Сирия от началото с похарчените пари от Катар в подкрепа на демонстрациите и създаването на пропаганда, че има революция в Сирия. То е също поради похарчените средства от Катар и Саудитска Арабия да осигуряват терористите с пари, оръжия и логистична подкрепа. И тогава Турция осигури цялата логистична поддръжка на терористите в Сирия. Имаше също в Йордания и някои части на Ливан. Това е реалността. Това се случи в Сирия. Не става дума за президента или оставането му на този пост. Друг въпрос е:каква е връзката между съществуването на ИД и Ал-Кайда в Сирия и президента? Може ли да кажем, че причина за събитията от 11/09 в Ню Йорк беше президента Буш и че ако Буш беше сменен те нямаше да се случат? Това е нереалистично и нелогично. Те знаят това, но упорстват продължавайки да казват тези лъжи поради причините, които споменах преди малко. Те не смеят да си признаят, че  са сбъркали, че са подценили ситуацията в Сирия, че слушат невежите власти на страни като Катар и Саудитска Арабия, и че са продали своите ценности за петродолари. Те позволиха да бъдат водени от тези страни. Това е истинската причина за случилото се в Сирия, не че президентът не е отстъпил или е останал на същия пост.

- Второто, много популярно и разпространено твърдение в Чешката Република е, че вие сте масов убиец на собствения си народ. Какво мислите за това?

- Същият отговор. Как може президент да убива неговия народ и следователно неговите хора да са против него и целият свят да е против него и въпреки това той да остава на същия пост? Каква е силата, която държи президента на тази позиция? Отговорът е същия. Това е недействително, както казах. Проблемът няма да се разреши с подаването на оставка. Ние защитаваме нашия народ. Аз се радвам на подкрепата на сирийския народ, защото аз защитавам тази страна. Няма президент, който да избива народа си, да се бори с терористи, със света и все още да е на поста си. Това не е възможно.

- И най-новото е, че сте съюзници с Ислямска държава, защото Сирийската армия не се бори срещу ИД и ИД не воюва срещу Сирийската армия.

- Това означава, че аз подкрепям ИД за да убиват нашите войници, да превземат нашите бази и същевременно се възползвам от ИД. Как става това? Има някакво противоречие в това. Има друго широкоразпространено твърдение на запада: че помагаме на американските въздушни удари. Някои от тях казаха това. Как? Ако подкрепяме ИД, тогава няма да помагаме на американските авиоудари и ако те казват, че помагаме на американските удари, значи ние сме против ИД. Независимо от всичко това, искам още веднъж да наблегна, че се борим срещу всички видове терористи независимо дали става дума за ИД, Джабхат ал-Нусра или другите. Няма нито една причина да кажа, че подкрепяме ИД. Ние нямаме никаква причина.

- Наблюдавайки ИД изглежда, поне за Европа, че радикалния ислям печели почва в региона и той ще се разпространява и разпространява. Мислите ли така или е само някакъв вид каприз, който ще изчезне за десет години или повече?

- Този радикален ислям от наша гледна точка като умерени мюсюлмани не е ислям. Няма екстремизъм в никоя религия, независимо дали е ислям, християнство или юдейзъм. Всички религии са умерени; и когато има екстремизъм е отклоняване от религията. Ако искаме да използваме термина „радикален ислям”, както казахте, аз мисля, че е вярно, защото радикалният ислям  е внушен в умовете на хората в региона преди повече от четири десетилетия  с влиянието на саудитските пари и уахабитската интерпретация на исляма, която е доста крайна интерпретация, отклоняване от истинския ислям и съставена на базата на тероризма в този регион.

Докато парите продължават да текат в същата посока и по същите причини, през религиозни училища и религиозни телевизионни канали и подобни неща, той ще става все по-разпространен, не само в нашия регион, но и също в Европа. Случилото се във Франция е доказателство за това. Имам предвид, че този терористичен акт, който се случи в Париж не се е случил във вакуум. Не се случи защото някои хора искат да си отмъстят на пророка Мохамад. Всъщност това е нормален и естествен резултат на екстремизма, единомислието и идеологията на тъмните векове, които произлизат от Саудитска Арабия. Няма причина да кажа, че  тази идеология ще се отдалечи в близко бъдеще, ако светът не спре паричния поток в грешна посока и поддържа тази екстремистка идеология, която води до този вид тероризъм.

 - Миналата година казахте, че основните битки в Сирийската война ще бъдат приключени и че сега е време да започне възстановяването на страната. Още ли това изявление е валидно?

- Всъщност, когато избухне война във някоя държава, най важният сектор на икономиката става възстановяването на страната. Това ще бъде най-голямата част от нашата икономика и ние започнахме да правим планове за процеса на възстановяване. Не става дума само за построяване отново на инфраструктура, но също така и възстановяване на човешките животи. Но сега говоря относно икономиката.

 - Питам ви за възстановяването, защото  много страни подкрепят войната срещу Сирия сега, но когато процесът на възстановяване започне, те ще желаят да се включат в него за да спечелят пари от реконструирането на Сирия, която те самите разрушават сега? Имате ли някакви планове за тази реконструкция и какви страни биха подкрепили това начинание?

- Разбира се имаме планове и започнахме в някои зони, където националното съгласие беше постигнато и животът се връща към нормално състояние. Това е дългосрочен план и ще включва различни части на Сирия, където терористите са причинили разрушения. За страните, които може да вземат участие във възстановяването, процесът ще бъде избирателен и няма да бъде отворен за всички. Не вярвам, че сирийския народ ще приеме участието на която и да е компания от враждебна страна, която е отговорна пряко или непряко за проливането на сирийска кръв по време на кризата.  Но тъй като сте чешки журналист мога да кажа, че Чешката Република е една от страните, които могат да вземат участие във възстановителния процес, защото беше по-обективна от повечето европейски страни, въпреки упражнявания натиск на нейното правителство и власти да скъса връзките си със Сирия. Ето защо ние трябва да покажем нашата благодарност за тази позиця и мога да кажа, че вратата ще бъде отворена за този тип сътрудничество в тази сфера на икономиката.

 - Това звучи добре за нас, но не мога да си представя помиряването да се случи в Сирия след четири години война. Аз вярвам, че преодоляването на враждебността е много труден процес. Може ли да ни опишете усилията, които правите в тази посока.

За щастие, повдигате този въпрос във време, в което усилията по помиряване успяха в много зони и не говорим за въображаемо нещо или за нещо мечтано. Това наистина се случва. В началото, въпросът, който си поставихме беше същият, които зададохте вие. Ще успеем ли? Могат ли хората да забравят враждебността и кръвта? Това не е лесно и не беше лесно в началото, на практика ако преговаряш с различни групи, някои от които са екстремистки групи и отхвърлят помиряването като Джабхет ал-Нусра и ИД в някои региони.

Тези групи всъщност успяха да подкопаят тези усилия. Но в другите региони, където повечето от групите настояваха за постигане на примирие, помирението успя и групите, включени в него успяха да изгонят тези, които се противопоставят на помирението. В действителност хората, които се биха един срещу друг, на страната на правителството или против него се завърнаха към нормалния начин на живот, изграждайки отново приятелските си връзки и справяйки се с ежедневните проблеми заедно, защото те са били приятели или съседи преди кризата и преди събитията.

В действителност усилията по помирението успяха в повечето зони, защото хората, които взеха участие в тях осъзнаха, че преди помирението са се движили в грешна посока. Те също така осъзнаха, че са използвани като инструменти на паричните потоци от Катар и Саудитска Арабия и в услуга на идеологията на Мюсюлманско братство на Ердоган в Турция. Осъзнаха, че са нанесли вреда на своята държава, след което заеха правилната позиция и тук помирението беше успешно. Моят отговор е, че процесът беше успешен и че вратите са отворени сега повече отколкото преди това за помирение. С времето повече сирийци ще се присъединят към примирието и повече сирийци ще осъзнаят, че не могат да продължат да вървят в една посока ако искаме да не разрушим нашето общество, нас самите и нашата страна напълно.

- Помирение може да се случи в края на януари в Москва, където вашето правителство ще дискутира с представители на опозицията. Очаквате ле някакви конкретни резултати и какво мислите за тази руска инициатива?

Мисля, че руската позиция поддържа Сирия в борбата с тероризма, което е много важно. Същевременно подготвя почвата преди политическия път. Нашата позиция е подобна, за това, че не искаме да пропуснем никаква политическа възможност и това е нещо, което се опитваме да правим. Ако успеем ще бъде добре. Ако не, ние не губим нищо. Отиваме в Русия не да започваме диалог, но да се срещнем с тези различни позиции, да обсъдим основата на диалога, когато започне:като обединението на Сирия, присъствието на терористични организации, поддържани от армията, борбата с тероризма и неща от този характер. Това са нещата, които очаквам от тази среща, мисля, че трябва да бъдем реалисти докато се справим с личните нападки.

Когато говорим за опозиция, ние не говорим за някои противопоставящ се на нещо. Всеки може да се противопостави на всичко. Опозиция в политически смисъл е партия или обединение, което има представители в местната администрация или в парламента, което може да въдейства на техните хора и работи за най доброто на тяхната страна, не за най-доброто на чуждестранните сили. Аз вярвам, че това е универсална концепция. Сега ние говорим за различни личности, някои от тях са патриоти, някои нямат никакво влияние и не представляват важна част от сирийския народ и някои са марионетки в ръцете на Саудитска Арабия, Катар, Франция или Съединените щати и следователно те не работят за най-добрите интереси на страната. Има други личности, които представляват екстремистката идеология.

Следователно е прекалено рано да оценяваме потенциала за успех или провал на тази стъпка. Въпреки това ние подкрепяме тази руска инициатива и вярваме, че трябва да продължим като правителство да чуем какво има да кажат. Ако имат нещо полезно и е в интерес на сирийския народ и страната ние ще продължим напред, ако не ние няма да се занимаваме с тях.

- Според информация от медиите, руснаците координират този процес със Съединените щати и това означава, че тези две суперсили както изглежда могат да открият обща позиция може би за първи път що се отнася до Сирия. Мислите ли, че това е началото на края на сирийската война?

- Имате предвид кога ще достигнат тази обща позиция?

 Да ако те успеят да се споразумеят по нещо, би било позитивно.

- Всяка добро отношение между Русия и Запада и специално Съединените щати ще се отрази положително на региона, особено в този период и особено що се отнася до Сирия. Но бих искал да кажа, че решението трябва да дойде първо от Сирия. Второ, ако искаме да говорим относно международните отношения и тяхното влияние, е необходимо да бъдат сериозни. Когато говорим за обща позиция, какъв е характера на тази обща позиция? Колко сериозни са САЩ в борбата срещу ИДИЛ? Това което правят е козметично, докато руснаците са много решителни да се борят срещу тероризма. В същия контекст колко сериозни са Щатите да повлияят на Турция, Катар и Саудитска Арабия – и тези страни са не партньори на САЩ, но кукли в техните ръце – какъв срок е необходим на САЩ да им повлияят да спрат паричните потоци, оръжия и терористите в Сирия. Ако на тези въпроси не бъде отговорено не е възможно да бъде постигната тази обща позиция.

САЩ играе игри и играе за време. Това което САЩ иска е определено да използва Русия срещу Сирия. Иска Русия да упражни натиск върху Сирия. Това е общата позиция, която американците търсят, а не обща позиция относно борбата с тероризма. Така, че ние не виждаме тази обща позиция. Руснаците правят най-доброто за да я постигнат, но аз не вярвам, че американците ще отговорят положително на техните усилия.

 

Публикувано на 17 Февруари 2015 в 16:12 часа от
Теодор Савов


Ключови думи:Башар ал Асад, интервю

0 Коментара
Добавете вашия коментар:

Име:
E-маил: (незадължително)
Емотикони: smile wink wassat tongue laughing sad angry crying 

| Отписване

Свържете се с нас