Балканите се превръщат във входна врата за Ислямска държава

         Радикални ислямисти изграждат и разширяват мрежа, която да им помага за джихада. Ситуацията е толкова обезпокояваща, че темата беше обсъдена на срещата на Г-7. Заплахата идваща от милициите на Ислямска държава притиска все повече Западна Европа. Според информация от някои европейски служби за сигурност, Западните Балкани ще се превърнат във входна врата за радикалния ислям. Тази перспектива за развитие на региона поражда голямо безпокойство на международно ниво. Още преди официалната среща на Г-7, представителите на страните поискаха предварителна среща с Барак Обама и Ангела Меркел. Вероятно по време на предварителните разговори е обсъждана и обстановката на Балканите, свързана с радикалния ислям.

         Немските разузнавателни служби от няколко месеца наблюдават развитието на ситуацията на Балканите. Има информация, че ислямисти изграждат мрежа, за да могат успешно да инфилтрират джихадисти в региона. В Косово, Босна и Херцеговина, Албания и Македония салафитски проповедници набират бойци за Сирия и Ирак. Само от Косово около 250 ислямисти са заминали да се бият на територията на Сирия и Ирак, съотнесено с броя на населението, страната е на първо място в Европа по брой на чуждестранни бойци в ИД. Западните Балкани са любимата транзитна зона за джихадистите. Тук ислямисти от Германия, Франция, Белгия, Австрия и Холандия с автомобилни конвои правят междинни спирки по пътя си към Сирия и Ирак. Германските специални служби предполагат, че в този регион е възможно да има и център за обучение на ислямисти.

         Балканите вече не са само зона за набиране на бойци за джихада в Сирия и Ирак. Те са и зона за подготовка на терористични удари, както и за оттеглили се ислямистки ветерани. Местните власти непрекъснато извършват операции, при които изземват големи количества оръжие. През април тази година, член на Ислямска държава атакува полицейско управление в босненския град Зворник. При нападението той уби един полицай и рани други двама. Вследствие на случилото се в цялата страна се проведоха претърсвания и арести на радикални ислямисти. Немското правителство алармира за повишаваща се заплаха в региона, която основно идва от завръщащи се ислямисти. Немските служби за сигурност са информирали парламентарната комисия за контрол на Бундестага, за нарастващата опасност от Западните Балкани. Външното министерство на САЩ също потвърди данните за големия брой джихадисти от региона, които са станали членове на Ислямска държава. Американското министерство на правосъдието съдейства при издирване и съдебно преследване на джихадисти, връщащи се от кризисните региони.

         Многоетническото разнообразие, съчетано със слабото държавно управление и ширещата се корупция в страните от този регион подпомага успешното развитие на радикалния ислям сред определени етнически групи. Това от своя страна ще генерира нестабилност и възможни сблъсъци между отделни про-демократични и ислямизирани групи. От голямо значение за положителното решение на проблема вероятно ще бъде позицията на политическите партии, които в момента представляват интересите на мюсюлманските групи в балканските страни. Ако те рязко се разграничат и предприемат реални действия против инфилтрирането на радикалните ислямисти е възможно, действията на джихадистите да бъдат пресечени още в началото. Данните сочат обаче, че в повечето райони се срещат мюсюлмани, които симпатизират на радикалния ислям и са готови да съдействат на радикалните ислямисти. Необходимо е действията на силите за сигурност да бъдат подкрепени и от партиите, защитаващи интересите на мюсюлманите в балканските страни, а не провежданите операции срещу джихадистите да бъдат заклеймявани като етническо разчистване на сметки (насочено срещу всички мюсюлмани).

Публикувано на 22 Юни 2015 в 14:34 часа от
Стойчо Н.


Ключови думи:Ислямска държава, Балкани, Косово, Албания, Балкански полуостров, Германия

0 Коментара
Добавете вашия коментар:

Име:
E-маил: (незадължително)
Емотикони: smile wink wassat tongue laughing sad angry crying 

| Отписване

Свържете се с нас