Ашраф Гани Ахмадзай - новият президент на Афганистан

Ашраф Гани е етнически пущун и член на племето Гилзай Ахмадзай. Роден е през 1949 г. в провинция Логар и е израснал в столицата на Афганистан гр. Кабул. Дълго време работи и учи в чужбина. Семеен с две деца - дъщеря Мириам (р.1978 г.) и син Тарик. Съпругата му Рула Гани е християнка от ливански произход. Тя и децата му имат американско гражданство.

Той има забележителна академична кариера: получава своята бакалавърска и магистърска степен в областта на политическите науки от Американския Университет в Бейрут, има втора магистратура по „Антропология” и специализация по „Близкоизточни изследвания” от School of International Affairs, Пенсилвания, САЩ. В същото време защитава в Колумбийския университет докторска степен по антропология.

Впоследствие води лекции по „Антропология” и „Афганистански проучвания” (Afghan studies) в Кабулския университет, преди да се премести в САЩ през 1977 г. Там става доцент по „Антропология” на университета „Джон Хопкинс” в Балтимор. По същото време работи в Световната банка в офиса й във Вашингтон, където достига до главен специалист по антропология (Lead Anthropologist). В центъра на академичните му изследвания е ролята на социалната теория и политическата икономия при формиране на държавата и религията.

През 80-те и 90-те години, Гани води радиопредавания за Афганистан на персийски и пащу за Би Би Си и Гласът на Америка. Критичен е към режима на талибаните, но поддържа позиция, че преговорите с тях са наложителни. Въпреки това, осъждането от негова страна на унищожаването на известните будистки статуи в провинция Бамян от талибаните настройва режимът им срещу него. Той е единственият афганистанец, срещу когото талибаните издават официално фатва.

През ноември 2001 г., Ашраф Гани е командирован към ООН за специален съветник на Лахдар Брахими, тогава специален представител на ООН за Афганистан. През същата година е включен в делегацията му на конференцията в Бон, Германия, на която се урежда държавното устройство на Афганистан след свалянето на режима на талибаните. През декември 2001 г., след назначаването на Карзай като председател (президент) на Временната администрация, Гани подава оставка от ООН и Световната банка, за да стане негов съветник, със значителна власт върху икономическите въпроси. Задълженията му включват ръководство на Бюрото за координиране на международната помощ, председател е на Агенцията за развитие на Афганистан (Afghanistan Development Authority), придружава Карзай на международни посещения и на практика  ръководи  кабинета на президента.

 През 2002 г. заменя Хедаят Амин Арсала на поста финансов министър. Застъпва се за широко участие на афганистанците при реализиране на проектите за  възстановяване на страната. Демонстрира административни умения, които като цяло липсват в Афганистан, което му осигурява влияние, което далеч излиза извън обхвата на заеманата длъжност. Въпреки това, поради усилията му за провеждане на реформи и опитите му за строг контрол върху разходите на правителството, той си създава редица врагове в Временната администрация. Към края на 2004 г., Гани започва да губи подкрепа от Карзай и след президентските избори през същата година не получава пост в новия кабинет.

След напускането на правителството, Ашраф Гани е назначен за ректор на Кабулския университет. През 2005 г., се включва като съосновател на „Институт за държавна ефективност”, който се афишира като изследователска организация (thinktank) със задача да подкрепя изграждането на обществени институции и да съдейства за укрепване на държавния суверенитет.

През 2006 г. и 2007 г. кандидатурата му е издигната неуспешно за постовете на Генерален секретар на ООН и Председател на Световната банка.

От 2007 г. до сега, Ашраф Гани прекарва по-голяма част от времето си в Кабул, където развива своите контакти с представители на почти всички политически партии и движения в страната. На президентските избори през 2009 г. е четвърти (с около 3%), след което е назначен от Карзай за негов съветник по международните въпроси. Включен е в делегацията на Лондонската конференция през м. януари 2010 г., организира посещението на президента в САЩ през май 2010 г. и допринася за планирането на конференцията в Кабул през м. юли 2010 година.

На 27 октомври 2010 г., Гани е назначен да ръководи процеса по предаване на управлението и отговорността за сигурността в Афганистан от НАТО на афганистанската администрация и сили за сигурност. Играе важна роля при разрешаване на въпроса за разформироването на частните охранители фирми и при намирането на решение на кризата с банка „Кабул”.

Гани е обявен за победител на президентските избори през 2014 г. на 21 септември 2014 г. с подадени за него 3 935 567 гласа (55,27%.). Негов първи вицепрезидент ще бъде Абдул Рашид Достум (узбек), а втори Сарвар Даниш, който е от общността на хазарите. Кандидатурата му беше подкрепена както от много политически партии,  така и от няколко кандидат-президенти. Сред тях са „Махаз-и милли” на Пир Ахмад Гилани, „Хезб-е Харакат-е Инкилаб-е Ислами”  на Муса Хан Хотак, „Хезб-е Ислами Шура” на Алхадж Уахидула Сабаюн. В хода на предизборната кампания беше подкрепен от някои от отказалите се кандидати - Каюм Карзай, Ахмад Зиа Масуд, Сибхатула Моджадеди, Хедаят Амин Арсала, Дауд Султанзой,  Алхадж Сайед Мансур Надери, Азизула Дин Мохамад.

 

Публикувано на 25 Септември 2014 в 17:15 часа от
Боян Иванов


Ключови думи:Ашраф Гани Ахмадзай, нов президент на Афганистан, Афганистан

0 Коментара
Добавете вашия коментар:

Име:
E-маил: (незадължително)
Емотикони: smile wink wassat tongue laughing sad angry crying 

| Отписване

Свържете се с нас