Асад пред РИА "Новости" - трета част

Президентът на Сирия Башар Асад даде обширно ексклузивно интервю за РИА „Новости„, в което нарече случващото се в провинция Идлиб провокация за оправдание на удара на САЩ по авиобаза „Шайрат“ и обясни, защо армията на Сирия не е могла да свали американските ракети „Томахоук“. Асад оцени възможностите за директен военен конфликт между Сирия и САЩ и разказа, при какви условия е готов да си сътрудничи с новата американска администрация.

Сирийският президент също така сподели за преговорите между Сирия и Русия, за нови доставки на оръжие, за операцията на сирийската армия и за осовбождаването на Ракка. Даде оценка на преговорния процес в Женева и Астана и сподели, при какви условия е готов да седне на масата за преговори с бунтовниците.

World Review  публикува последователно цялото интервю в три части.

- Нека да поговорим малко за ситуацията в Мосул. Колко според вас са бойците на ИД, които изместени от района на Мосул преминаха  на сирийска територия? И до каква степен операцията на коалицията и пристигането на терористи укрепи позициите на ИД, тук в Сирия? Може ли това, например да доведе до установяване на пълен контрол над Дейр-ез-Зор?

- Ще получим отговор, ако свържем различните събития. На първо място никой не знае точния брой на бойците на ИД, които пребивават на територията на Сирия, поради това, че границата сега е отворена, сега там няма установена граница, сирийска армия, полиция, държава.

Поради тази причина не мога да ви кажа, но според оценки и информация, които получаваме от жители на тези райони става дума за десетки хиляди бойци на ИД, намиращи се на територията на Сирия.

Ако погледнете ситуацията преди няколко месеца, когато самолети на коалицията атакуваха наш военен обект, около Дейр-ез-Зор, те атакуваха един от основните наши обекти – това е планината Турда, която е стратегически важна за защитата на Дейр-ез-Зор от ИД.

Нашата армия беше атакувана в продължение на повече от един час, десетки наши войници бяха убити, а те ни казаха „извинете, това беше грешка”, въпреки че тази голяма планина не може да бъде объркана, това не е сграда. По-късно започнаха да разрешават на бойците да идват от Мосул. Разбира се, те искаха да проведат операция постигайки едновременно два резулата. На първо място САЩ настъпват срещу ИД в Мосул, те са срещу ИД, но същевременно ги подкрепят и им позволяват да преминат границата от Ирак в Сирия. Това означава, че помагат на ИД да дойде в Дейр-ез-Зор и помогнаха да бъдат унищожени позициите на сирийската армия, които защитаваха Дейр-ез-Зор. Искаха Дейр-ез-Зор да попадне в ръцете на ИД и вероятно по-късно да разиграят схемата както в случая с Джераблус, Айн-ал-Араб (Кобане) и други райони, за да водят преговори с ИД за напускането на Дейр-ез-Зор и да заяват, че те са освободили Дейр-ез-Зор за да могат да поставят свои протежета и марионетки. За щастие сирийската армия се оказа достатъчно издържлива и силна за да отрази настъплението на ИД след атаките на съюзниците преди няколко месеца. Сега сирийската армия се придвижва бавно, бавно си връща териториите от ИД, но днес ситуацията е по-добре от вчера и по-добре от преди седмица и така нататък. Вашият въпрос е сто процента правилен. Това е американският план, те им позволиха и им осигуриха прикритие за да се прехвърлят в Сирия.

- Значи, това променя ситуацията – военната ситуация, както казахте заплаха от север, от иракската част на границата, от Йордания и военен ракетен обстрел от корабите на САЩ. В тази ситуация ще се обърнете ли към Русия за по-голяма помощ за да се увеличи руската подкрепа, включително и по земя?

В действителност въздушно-космическите сили на РФ бяха много ефективни и активни за последната година и половина, най-малко в поддръжката на сирийската армия, всички знаят, че от началото на поддръжката през 2015 г. балансът се промени и ние успяхме да си върнем Палмира, Алепо и много други области, както и наскоро успяхме да защитим Хама, това беше огромна и много добре организирана атака, но ние успяхме да я отразим. Поради това тази поддръжка беше много ефикасна и разбира се не трябва да забравяме ефективната поддръжка на местността от иранците, те не изпратиха войски, но техните офицери и съветници изиграха много важна роля. Това е причината да не мисля, че сега има необходимост от наземна подкрепа. От време на време, когато се водят интензивни атаки на различни фронтове както вие споменахте на север, изток, юг и по средата, руските ракети атакуват и от морето. Руските стратегически бомбардировачи от територията на Русия атакуваха обекти на терористите в Сирия. По този начин военнната подкрепа, руската военна подкрепа не се ограничава само от тяхната база в Сирия. Всъщност те осъзнават, каква необходимост има в бойните действия, ситуацията постоянно се променя, но сухопътни части до този момент не са необходими. Може би в бъдеще, ако нашите врагове и техните поддръжници, техните терористи, техните протежета сменят стратегията си и организират по-голям брой терористи от цял свят и използват армии от терористи, в този момент това може да се наложи, но за сега не смятам, че е необходимо. Това, което беше направено беше добро и достатъчно.

Напълно справедливо. По отношение на бъдещото политическо разрешаване на кризата, как виждате това, отчитайки ниската ефективност на женевските преговори? Може ли Астана да замени Женева като основна платформа за преговори? И още един въпрос: има ли някакви хора, с които вие сте готов да контактувате и встъпите в директни преговори от страна на опозицията, имам предвид от тези, които участват на срещите в Астана, от военните групировки или тези от Женева?

Преди всичко нашата оценка за Женева е следната – до този момент все още не е започнало нищо, това е мъртвородено дете, мъртво, защото имам предвид, че ако искате да си купите стока от пазара, на първо място ще прочетете предписанието на кутията на стоката. Какви са изискванията за стоката, за да работи по определен начин, какво ви се предлага и какво да очаквате? Това се отнася за всички. Ако говорите за Женева, това може да бъде добра идея. Астана – също е много добра идея, но има ли изисквания за да могат тези два способа да дадът резултат? До този момент – не, защото участниците в това събитие – Русия, Иран и разбира се Сирия се стремят да постигнат мирно решение. Те уважават суверенитета на Сирия, надяват се на единството на Сирия, уважават устава на ООН, различните резолюции на СС на ООН и така нататък, а същевременно като погледнете и другите участници от западния блок и неговите съюзници в региона и техните марионетки  - разбира се те са на другата страна. Те използват тези събития само като политическо прикритие за терористите, а не за политическо решение. Поради това изискването е в това да имате една цел. Днес, няма единна цел, има различни цели, има най-малко две цели. Необходимо е да обсъдите това с другата страна, нека да ги наречем опозиция били бойци или политическа опозиция, но те са различни групировки и те имат различни мнения. Поради това вие говорите не за едно образувание. Множеството искания, все още не са представени, за да може тези инициативи да бъдат успешни към момента.

Днес, готови ли сме ние да седнем на масата на преговорите? Разбира се, в Сирия ние сядахме с терористите, как можехме да постигнем примирире, ако не бяхме седнали с тях? От самото начало отбелязохме, че не е реален и автентичен политическият курс, по тази причина, която току що съобщих. И така, казах дайте да подготвим почвата за вашия собствен политически курс, които е директни преговори с терористите или бойците в различните области и им кажете, че ако те се откажат от своето оръжие, аз ще ги амнистирам и те ще могат да се върнат към нормалния начин на живот и ще живеете нормално както всеки един гражданин. В противен случай, ако не бъдете част от това примирие, вие може да отидете където ви е удобно и това всъщност е случващото се в днес, вчера и всеки ден, това се случва от време на време и помогна да осигури стабилност в много райони на Сирия и това унищожи позициите на терористите и техните поддръжници. Заради това сме готови да седнем на масата на преговорите с всеки, който може да ни помогне за спирането на това кръвопролитие в Сирия, всеки, ние нямаме никакви проблеми, нямаме табута в това отношение.

- Но вие нямате никакви предпочитания?

- В какъв смисъл, какво имате предвид?

- В смисъл, дали имате конкретни хора, конкретни имена, с които сирийското правителство може да говори директно?

- Не, иначе вие може да кажете, че аз мога да седна на масата на преговорите с политическата опозиция, аз не бих седнал на масата с бунтовниците, да кажем така. Ще седна с опозицията, която не е свързана с Катар, Саудитска Арабия, Франция и т.н. Това не е част от чуждестранна призовка срещу Сирия, но в крайна сметка основният въпрос е в това, дали ще питате, преди да започнете каквито и да било преговори:способен ли е той да осъществи това? Какво може да направи? Ако аз седна на масата на преговорите с някой, който няма никакво влияние на терен за реалността в Сирия споразумение за какво ние трябва да постигнем? Тоева е просто загуба на време. Поради тази причина всъщност ние сме доста прагматични по отношение на това, ние казваме: дайте да седнем на масата на преговорите с всеки, който може да промени ситуацията по два начина. Първият, да прекрати убийствата, това е номер едно, това е приоритет за всеки сириец, не за правителството, а за всеки сириец. Ако вие попитате който и да е, той ще ви каже, че се нуждаем от сигурност, необходима ни е стабилност, това е на първо място. Второ, ако искате да обсъдите от политическа гледна точка вие може да говорите за това, което ви е удобно. Може да говорите за конституцията, бъдещето на Сирия, за тази политическа система, която харесвате, икономическа система, какво ще е по-добре, кое ще бъде дълготрайно. Това няма да е сложно сега, но без стабилност, не можете да постигнете нищо в каквито и да са преговори. Заради това казах, че директно преминахме към преговори с бунтовниците, това не е нашето предпочитание, що се отнася до вашия въпрос, но за сега е най-ефективно.

- Споменахте Катар и Саудитска Арабия, а също така неотдавна Казахстан, като страна-домакин на процеса в Астана предложи да покани повече държави в процеса, включително Катар и Саудитска Арабия. Какво мислите за това?

- Смятам, че колкото повече страни участват толкова по-добре, по различен начин има голяма подкрепа за тази инициатива и това предпазва инициативата и повишава вероятността за успех или ако има страни, които ще се обявят против нея – част ли са от нея или не. Ако са част от процеса, можем да им покажем, да им кажем: вие сте част от проблема и трябва да помагате, ако вие сте искренно настроени да помагате, не само чрез своите расъждения и приказки, ето тази инициатива, бъдете част от нея и ни покажете, че сте против теророизма, демонстрирайте ни, че поддържате това, което иска сирийският народ. И в двата случая –е положително да бъде поканен всеки, който иска да се присъедини. Подкрепям обявеното вчера от служителите в Казахстан разширяване на участието в Астана.

- Не отдавна министърите на външните работи на Русия, Сирия и Иран оцениха проведените преговори в Москва като успешни. Бихте ли желали да използвате този успех като основа и проведете тристранна среща на президентско ниво?

- Не става дума за нивото, те изразиха в изказванията си техните мнения, които представят техните президенти, поради това, че министърът на външните работи във всеки случай работи с президента. Поради това не става дума за това на какво ниво се водят преговорите, който и да участва в тях, всеки чиновник, той ще представи цялото правителство, цялата държава. Може би, ако в бъдеще има необходимост да се направи това, разбира се това е хубава идея, но за нас в Сирия сега приоритетът е да постигнем целите. Да кажем така, не става дума за формалности.

- Нека да поговорим малко за двустранните отношения в икономическата сфера. Наскоро нашият вицепремиер Дмитрий Рогозин посети Дамаск и заяви, че е постигнато споразумение за навлизане на руски компании в Сирия и е получил гаранции от вас, че руските компании ще бъдат приети благосклонно и ще работят по основните приоритети. Какви конкретни механизми бяха създадени за изпълнение на тези цели?

- Ние имаме закони за това как да бъдат сключвани договори с разлчните компании. Вече започнахме да сключваме договори с някои от тези компании, след неговото посещение, особено след като западните компании напуснаха Сирия, не поради ситуацията със сигурността, и причини свързани със сигурносттта, а преди всичко поради политически съображения. Ако го наречем пазар – то сирийският пазар, сега е свободен за това руските компании дойдоха и се присъединиха и изиграха важна роля за възстановяването на Сирия и инвестирането в Сирия. Най-важната част за мен, а също така мисля и за тях е петролният сектор - нефта и газа, вече няколко руски компании се включиха в този сектор през последните няколко месеца, а процесът по подписване на финални договори тече в момента. Така гледам на това.

- Беше много искренно и много интересно. Много Ви благодаря.

Асад пред РИА "Новости" - първа част

Асад пред РИА "Новости" - втора част

Публикувано на 30 Май 2017 в 15:58 часа от
Теодор Савов


Ключови думи:Сирия, Башар Асад, интервю, САЩ, Русия, конституция, кюрди, арабска република

0 Коментара
Добавете вашия коментар:

Име:
E-маил: (незадължително)
Емотикони: smile wink wassat tongue laughing sad angry crying 

| Отписване

Свържете се с нас