Асад пред РИА "Новости" - първа част

Президентът на Сирия Башар Асад даде обширно ексклузивно интервю за РИА „Новости„, в което нарече случващото се в провинция Идлиб провокация за оправдание на удара на САЩ по авиобаза „Шайрат“ и обясни, защо армията на Сирия не е могла да свали американските ракети „Томахоук“. Асад оцени възможностите за директен военен конфликт между Сирия и САЩ и разказа, при какви условия е готов да си сътрудничи с новата американска администрация.

Сирийският президент също така сподели за преговорите между Сирия и Русия, за нови доставки на оръжие, за операцията на сирийската армия и за осовбождаването на Ракка. Даде оценка на преговорния процес в Женева и Астана и сподели, при какви условия е готов да седне на масата за преговори с бунтовниците.

World Review публикува последователно цялото интервю в три части.

- Г-н президент, благодаря за предоставената възможност да направим това интервю. Ще започна с въпрос, свързан с скорошните трагични събития в Алепо, където голяма част от загиналите и ранените бяха деца. Как мислите Вие, кой организира това престъпление и с каква цел?

- Преди няколко месеца имаше предложение да се направи аналогично споразумения (за евакуация на жителите на Фуа и Кефрайи). Но както ви е известно става дума за различни групировки, някои от които са свързани с „Ал-Кайда“ и с „Джебхад ал-Нусра“. Една от тези групировки атакува автобуси, в които трябваше да се превозват мирни граждани от Фуа и Кефрайи в околностите на Алепо. Те нападнаха автобусите и ги изгориха. Това беше показано в интернет и там те заявиха: „Ние няма да позволим това мирно споразумение да се осъществи, ще убиваме всеки мирен жител, който посмее да се качи на тези автобуси“ и ето какво се случи. Когато си мислехме, че всичко вече е подготвено за прилагането на това споразумение за премирие, те направиха това, което видяхте в медиите и обявиха, че това е дело на „Джебхад ал-Нусра“, те не се крият от самото начало, и си мисля, че всички са съгласни с това, какво представлява „ал-Нусра“.

- Говорите за някоя конкретна групировка или за самата „ал-Нусра“?

- Не, когато вие говорите за „Нусра“, то разбирайте нейната идеология, те имат различни названия. Както предполагам знаете, самата „ал-Нусра “ си смени наименованието, но различните наименования не означават различна идеология или поведение или прекратяване на убийствата. Поради тази причина не е важно как ги наричат.

- Как толкова много хора загинаха от началото на конфликта до сега?

- Като цяло, ние можем да говорим само за официалните данни. Това са десетки хиляди жертви, а не стотици хиляди, както вие чувате в медиите. Разбира се, може да споменем и хилядите безследно изчеснали, съдбата на които не е известна. Това са официални данни. Но на запад те разбира се прибавят  (към броя на жертвите) и загиналите терористи. Огромният брой терористи не се отчита като загинали или починали, същото касае и чужденците, идващи в Сирия да воюват, те са десетки, може и стотици хиляди. Поради тази причина данните за жертвите, за които ние чуваме по западните медии, в продължение на последните шест години, не са точни. Въпросните неверни данни се изнасят с цел да раздуят цифрите, да покажат, че ситуацията е ужасна и се използват като хуманитарен предлог за нахлуване в Сирия. Затова като държава, като управляващи, ние можем да говорим за десетки хиляди жертви към дадения момент.

- Получава се така, че не сте съгласни с данните представени от ООН?

- Не, защото ООН не разполага с никакви инструменти за отчитане на данните за загинали, в същност, никой не разполага с такива данни защото, както вече споменах ние говорим за различни групировки, за чуждестранни бойци, сирийци и т.н., поради тази причина е много трудно да се направи точна статистика. Единственото с което разполагаме е официалната статистика. Определено данните (за броя на жертвите), би трябвало да са по-големи от официално изнесените, но ние просто не можем да дадем каквато и да е определена цифра.

- Разбирам. Вчера в медиите се появи информация, че лидерът на „Ислямска държава“ – Ал Багдади е бил арестуван от руски и сирийски разузнавачи на сирийско-иракската граница. Можете ли да потвърдите тази новина?

- Не, не. Това не е вярно.

- Не е вярно!?

- Не, не е вярно. Като цяло границата там се намира под контрола на „Ислямска държава“, тя не е контролирана нито от Сирия нито от Русия нито от Запада или САЩ. Само „Ислямска държава“ упражнява контрол в тази територия и за това за Ал Багдади е безопасно да бъде там.

- Нека малко да поговорим за удара на САЩ по авиобазата „Шайрат“. Тя бързо възстанови работата си, но много хора се питат, защо сирийската армия не свали американските ракети или не се опита да направи това. Защо?

- Много хора си задават въпроси, свързани с нашата или руската ПВО. Те я смятат за абсолютна сила, способна да свали, която и да е ракета. От техническа гледна точка това е трудно, нашите ракети е необходимо да засекат целта. За това е необходим радар, който има способност да наблюдава от всякакъв ъгъл територията на нашата държава. Това е невъзможно, отчитайки релефа. Както вие знаете, крилатите ракети използват релефа за да се скрият от радара. Необходима е мощна сиситема, която да може да наблюдава цялата територия, това ще даде възможност да се свалят ракети. Това е от една страна, а от друга, което не се знае от много хора, че в началото на конфликта терористите се опитаха първо да унищожат ПВО на Сирия. Това далеч не бяха „мирни демонстрации“, както те тогава ги наричаха. По-голямата част от елементите на ПВО се намират извън градовете, в покрайнините. Те започнаха да атакуват ПВО, системата силно пострада по време на кризата. Поради това има много фактори, които могат да повлияят на способностите за сваляне на такива ракети. Авиобазата функционира в нормален режим, самолетите изпълняват бойни полети, нанасят удари по места на дислокации на терористите и се връщат в базата.

- Колко елемента на ПВО сте загубили от такива нападения на терористи, преди САЩ да на нанесат удар по авиобазата?

- Огромно количество, огромно. Това беше тяхната първа цел – системата за ПВО. Сега не трябва да предоставяме точна цифра, тъй като това е военна информация, както ви е известно, но мога да кажа, че повече от 50 процента са унищожени. Разбира се, руснаците с поддръжката си на сирийската армия частично компенсират тези загуби на качествено въоръжение и системи и елементи на ПВО. За възстановяване на всички системи за ПВО обаче ще е необходимо много време.

- Водят ли се конкретни преговори с Русия за закупуване на нови системи за ПВО?

- Да тази тема винаги има място – преди войната и по време на нея. Определено се нуждаем от повече въоръжение след войната, поради неговот изразходване, тази тема е част от ежедневните отношения между министерствата на отбраната на Русия и Сирия.

- Какви видове системи Ви инересуват сега, след атаката на САЩ – С-300, С-400 ?

- По принцип ние винаги проявяваме интерес към последното поколение на всяка система, но това зависи от наличностит,  политиката на доставчика, в този случай Русия, както и от цените. Има много криитерии и това разбира се зависи от техническите характеристики, които са ни необходими, които отговарят на типа водена война, армията, географските характеристики на релефа, има и много други критерии относно ПВО.

- Имало ли е преговори за възможни безплатни доставки от Русия или става въпрос за чисто търговски договори?

- В този случай, имайки предвид времето на войната, Русия разглежда този конфликт повече като сирийска война, отколкото като съвместна война на Русия и Сирия. По мое мнение, това е война на всяка държава, която желае да защити своите граждани от терористите. Поради тази причина когато Русия помага на нашата армия, тя защитава също и своите граждани, както и гражданите на Европа и други страни. Ето защо за тях тази война не е свързана с търговия, както например е за САЩ. Когато американците започват война, те най-напред изчисляват колко работни места ще създадат благодарение на нея. Русия разглежда тази война от гледна точка на това, че тя е необходима за да бъдат защитени нейните граждани, нашите граждани и гражданите на други страни, позицията на Русия е за политически баланс  и военен баланс в световен мащаб. В това отношение вие не разглеждате въоръжението от гледна точка на неговата стойност или от това, каква изгода ще ви донесе.

- Разбирам. И така, Дамаск заяви, че е готов да приеме мисия на „Организацията за забрана на химическите оръжия“ (ОЗХО), за да проведе разследване на инцидента в Хан-Шейхун. Имало ли е вече някакви контакти между Вас и организацията и възможно ли е да разрешите на експертите да посетят страната?

- След първата атака, която терористите извършиха срешу правителствената армия, преди няколко години в Алепо, ние се обърнахме към ООН с молба да изпратят експерти за разследване на този случай, за да се докаже, че терористите са използвали газ срещу нашата армия. В последствие имаше не малко сходни случаи, но ООН така и не изпрати в Сирия никаква делегация. Същото нещо се случва и сега. Официално ние изпратихме писмо до ООН, в което помолихме да изпратят делегация от експерти, които да разследват случилото се в Хан Шейхун. Определено до този момент те не са изпратили никой, тъй като западните страни и САЩ възпрепятстват посещението на каквато и да е делегация. В случай, че пристигнат експерти, то те ще установят, че всички техни разкази за това, какво се е случило в Хан Шейхун и тяхната атака над авиобазата Шайрат са били лъжа. Единствените контакти, които в момента се осъществяват, доколкото знам са между Русия и нялколко други държави за организиране на посещение в Сирия на делегация от експерти. До момента не разполагаме с позитивни новини, относнотова дали ще дойдат или не.

- Отново, какво е вашето виждане, относно това какво се е случило там? Защото има много различни информации, събитията навярно се интерпретират, има обвинения за създаване на подправени новини.

- Този район се намира под контрола на „Джабхат ал Нусра“ която по същество е „Ал Кайда“. Единствената информация, която има в целия свят идва от публикациите на тази организация – в  „YouTube”, в цялото интернет пространство и в различни медии, предимно западни, поради тази причина ние не можем да си направим реална оценка на основа на тази данни. Първо, ние не знаем дали в този ден в 11:30 ч. от нас е атакуван склад с химически оръжия, хранилище или нещо друго. А в техните разкази излиза, че нападението е било в 6:00 - 6:30 сутринта. По това време ние не сме предприемали никакви атаки. Поради тази причина има два варианта: първият, че атаката е била около 11:30. Вторият вариант, в които ние вярваме, а именно, че това е лъжлива провокаця и никаква атака не е имало. Всичко, което сте видели на снимките и видеозаписите, прилича на кадри които виждаме вече година, две или повече, относно „Белите каски“ – хуманитарната „Ал Кайда“, прекалено неясни истории. Нека да се изразим така – тези истории така или иначе не съшествуват.

Техните фотографии, на които деца уж са убити от руски авиоудари, се оказват че са подправени, че са взели дете, което са намазали с мръсотия и кръв, фалшива кръв и така нататък. Всички тези измами могат да бъдат част от тяхната дейност. Ние вярваме в нашата версия, че атаката е подготвена предварително, но те не искаха да ни изслушат, не искаха да разследват, те само искаха да предприемат атаката. Ние предполагаме, че това е провокация, поради една много проста причина, ако наистина имаше изтичане на газ или химическа атака и вие потвърждавате, че в този град са загинали 60 души, то как тогава градът е продължил да живее по старому? Те не са евакуирали населението на града. Нито един гражданин не е напуснал града, животът е продължил своя нормален ход, а става дума за оръжие за масово поразяване. На следващия ден те атакуваха Шайрат, където те твърдят, че има хранилище на газ, атакуваха всички складове, но никакъв газ не се разпорстрани по територията на авиобазата. Никой от нашите офицери и военен персонал не е пострадал от някакъв газ. Ето защо ние вярваме, че не е имало газова атака, както и хранилище за газ, всичко това е провокация само за оправдание на атаката на Шайрат. Ето това се случи.

- Основната версия в това ли се състои, че там не е употребявано никакво химическо оръжие?

- Да, аз мисля, че като погледнете изображенията, може да видите спасители, предполагам, че са спасители, които помагат на хората без маски, без ръкавици, те спокойно се придвижват. Как? Това е в пълно противоречие с характеристиките на газа „Зарин“, за който те говорят. Това е невъзможно, те щяха да загинат, както и останалите и не става ясно, хората, които лежат, мъртви ли са или не. Възможно е тези изображения да се подправят, това става лесно. Така както не трябва да се основаваме в своите съждения само на изображенията и видео материалите, особено направените от „Ал Кайда“.

Асад пред РИА "Новости" - втора част

Асад пред РИА "Новости" - трета част

Публикувано на 29 Април 2017 в 10:03 часа от
Стойчо Н.


Ключови думи:Сирия, Башар Асад, интервю, химическа атака, оръжия за масово поразяване, пропаганда, информационна война

0 Коментара
Добавете вашия коментар:

Име:
E-маил: (незадължително)
Емотикони: smile wink wassat tongue laughing sad angry crying 

| Отписване

Свържете се с нас