„Аса’иб Ахл ал-Хак”

        „Аса’иб Ахл ал-Хак” (ААХ)  една от най-големите шиитски милиции в Ирак. Счита се, че се контролира и подпомага с въоръжение и финансови средства от Иран и в частност от корпуса „Кудс” на иранския Корпус „Стражи на ислямската революция”. Отцепва се от „Армията на Махди” през 2004 г. Групата е отговорна за множество смъртоносни нападения над коалиционните сили в Ирак. Лидерът й Каис Хазали е осъден през 2005 г. за смъртта на петима войници на САЩ и лежи три години в американски затвор в Ирак. Освободен е през 2009 г. при размяна на пленници и заминава за Иран. Завръща се в Ирак след изтеглянето на САЩ през 2011 г. и отваря офиси в различни градове на страната, чрез които набира симпатизанти и изпълнява различни социални програми. Групата не участва в провинциалните избори през м. април 2013, но на тези през 2014 се съюзява с бившия премиер Нури ал-Малики и печели едно депутатско място.

Въпреки, че през 2012 г. ААХ води мирна политика в Ирак, тя насочва усилия към участие в конфликта в Сирия на страната на Башар Асад. Въпреки, че декларира, че изпраща свои бойци, за да защитават шиитския храм-светиня „Саид Зайнаб” в предградията на Дамаск, първият й загинал представител е в провинция Хама  - на 130 км северно от столицата. Членовете на ААХ се включват в редиците на бригадата „Абу Фадл ал-Аббас”, а впоследствие формират своя собствена бойна част – бригада „Кафиил Зайнаб”. Подпомагайки сирийската армия срещу бунтовниците, ААХ става една от важните части на сирийската правителствени сили за сигурност, нещо което ще се повтори и в Ирак.
След засилването през 2013 на съпротивата срещу правителството в Ирак и появата на „Ислямска държава”, ААХ бързо се включва в бойните действия. Към края на 2013 г., премиерът Малики започва да използва милицията като нередовни сили за отбрана, а през м.април ААХ влиза в състава на новосъздадените Народни сили за мобилизация (НСМ, англ. Popular Mobilization Forces, арб. الحشد الشعبي‎ /Ал-Хашд ал-Шааби/). Към средата на 2014 г. ААХ вече се е интегрирала в много от частите и подразделенията на Въоръжените сили на Ирак и заема позиции в централните и западните части на Ирак. От тук насетне тя ще бъде използвана във всяка по-важна военна операция в страната.
Сегашният конфликт в Ирак бързо започва да повтаря най-лошите страни на войната 2005-08 г. Милициите, включително ААХ, тероризират цивилното население, защото виждат в различните групи от него поддръжници на своите противници. Това води до много случаи на  преследване и насилие на религиозна основа особено в провинции Салахудин, Дияла и Багдад. Въпреки, че групи като ААХ са непосредствени извършители на подобни деяния, те не биха се осъществили без знанието и подкрепата на Иракските сили за сигурност и правителството.
От своето основаване през 2006 г. ААХ постоянно засилва своите позиции в Ирак. Започнала като една от малките отцепнически формации на „Армията на Махди”, благодарение на своите лидери, опитни командири и иранска подкрепа, скоро тя започва да се различава значително от другите подобни организации. Навлизането й в иракската политика й печели силен съюзник в лицето на бишвия премиер Нури ал-Малики. Днес въпреки, че е въвлечена в спорни и дори криминални действия, ААХ претендира, че е защитник на иракската нация и шиитската общност от бунтовниците, а лидерът й Каис Хазали е сред иракския политически елит.

 

Публикувано на 16 Март 2016 в 22:32 часа от
Боян Иванов


Ключови думи:терористични организации, милиции, „Аса’иб Ахл ал-Хак”

0 Коментара
Добавете вашия коментар:

Име:
E-маил: (незадължително)
Емотикони: smile wink wassat tongue laughing sad angry crying 

| Отписване

Свържете се с нас