Артур Мас: за референдум в Каталония

Артур Мас оглавява  автономното каталонско правителство в Испания, начело на кампанията за провеждане на референдум за независимост.
Правителството на премиера Мариано Рахой в Мадрид се противопостави на независимостта на Каталония и отхвърли идеята за референдум.
Испанският парламент е настроен да гласува против допитването до народа в дебат на 8 април .


- Какви са шансовете за провеждане на референдума за независимост на 9 ноември и това  Каталония да стана независима един ден.

- Има възможности за това. Каталонското правителство и аз лично ще направим максималното, за да се гарантира, че този референдум, за които е налице широк консенсус в Каталония ще бъде проведен на 9 ноември 2014 година. Ние ще създадем всички условия, необходими за да стане това възможно. И аз очаквам, че няма да има категорична или крайна съпротива от страна на испанските институции, които се стремят да предотвратят мирното и демократично провеждане на този референдум, или консултациите за него, които се провеждат съгласно испанския и каталонски закон. Това се опитваме да постигнем в момента.

- Защо мислите, че Дейвид Камерън се съгласи на референдум за независимостта на Шотландия, а Мариано Рахой не може да приеме такъв за Каталония ? .


- Вероятно във Великобритания е налице по-дълбоко желание за демокрация, отколкото в Испания. Със съжаление казвам, че много би ми се искало и в Испания да има същите възможности за развитие на демокрацията и същото чувство и желание за демокрация. Несъмнено Испания е демократична страна. Но няма потенциала на британската демокрация. Това е действителността.
Мисля, че премиерът Камерън си даде сметка, че парламентът в Шотландия ще приеме предложението за провеждане на референдум. Той демократично прие исканията на шотландците. Никога не е подлагал на съмнение, че шотландците са отделна нация . В Испания беше отречено, че каталунците са нация. Това е първата голяма грешка, защото тази визия е в противоречие с това, което историята ни казва. Тази визия е и против волята на мнозинството от каталонските граждани.

- Въпросът дали Каталония остава в рамките на ЕС или не, ако стане независима ще повлияе силно на мнението на избирателите. Председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу заяви, че независима Шотландия, като Каталония, ще трябва да напусне Съюза и да поиска да бъде повторно допусната .

- Да, но  те трябва да гледат на това като на прецедент, защото това несъмнено е прецедент. Те не казват, че в договорите за ЕС и по-точно в Договора от Лисабон не се разглежда подобен случай. Това не е предвидено, тъй като никой не е мисли, че това може да се случи. Следователно няма нищо в писмена форма по тези въпроси. Те не казват какво ще се случи с правото на гражданство, което имат в продължение на много дълги години шотландските граждани или каталонските граждани. Гражданските права не могат да бъдат обявени за нищожни или пометени настрана за една нощ.
И преди всичко, никой не казва в случай на излизане, при какви условия можем да се реинтегрираме?  Да се върнем като страни, които никога не са били част от Европейския съюз и като такива, които вече не са въвели нормите и правилата на Съюза? При какви условия? Или ще има съвсем различни условия, договорени със споразумение за гражданите, които вече са в Европейския съюз и изпълняват всички правила на съюза? А за тези, които подобно на Каталония са нетни вносители в ЕС и искат да останат вътре в него ?

- Възможно ли е независима икономически Каталония? Представителите на бизнеса не ви ли подтикват да засилите процеса за независимост или обратното да го спрете?

 

- Всъщност има и представители на двете идеи. И това е нормално и очаквано. Има предприемачи, които имат интереси в цяла Испания и такива, които имат по-малко. Тези с по-големите интереси в Испания са противници на идеята за независимост. Предприемачите, които имат по-малко интереси в Испания, изнасят повече и са по-малко зависими от испанския пазар имат различно мнение .
Кой се страхува от този процес? Никой не трябва да се страхува! Вярно е, че някои се опитват да внушат страх от вън. Много! И особено някои медии в Мадрид, които изобщо не са спирали с тази кампания на внушаване на страх. Те няма и да спрат ! Но в Каталония се наблюдава много по-значително разделение. Виждаме, че противниците се опитват да ни разделят и да настроят мнозинството против провеждането на референдум.

- В търсенето на подкрепа от Европа, Франция би могла да играе важна роля, тъй като има част от Франция, където се говори каталонски. Каква мислите, че ще бъде френската реакция при постигане на независимост на Каталония ?

- Не знам! Не мога да ви кажа. Вие знаете много добре, че Франция е преди всичко централизирана държава. Това е принцип, който е широко разпространен и приет във Франция. Не от всички, но от по-голямата част . В Испания това е различно, много различно. В Испания има две или три национални реалности, които не съществуват по същия начин във Франция. Това са реалности, които винаги са били отхвърляни тук .
Нещо повече и това е много важно - това, което се случва в Каталония не е задължително да бъде повторено в други части на Европа. Положението в Шотландия, също е много специфично. На лице са не много европейски национални проблеми, които могат да се сравняват с това, което се случва в Каталония. И разбира се във Франция не съществува подобна ситуация. От тази гледна точка мисля, че Франция няма за какво да се притеснява, защото процесът в Каталония е различен. Това е един много специфичен процес. И искам да подчертая, че няма други подобни ситуации в по-голямата част от териториите на Европа.

- Относно ситуация в Крим между Русия и Украйна. Какво мислите за негативното сравнение на испанският външен министър Хосе Мануел Гарсия Маргало между ситуацията в Крим и Каталония? И също така, какво мислите за това, че руската телевизия се уповава на Каталония, за да оправдае референдума организиран в Крим ?

- Вижте, сравненията, използвани в Русия са част от един сценарий, защото те се нуждаят от всички видове оправдания, за да могат да оправдаят случващото се там. Те правят всякакви сравнения.
Това, което ме изненада най-много беше изказването на испанския министър на външните работи. За мен е ненормално да се прави сравнение между Каталония и Крим.
Мисля, че това е лудост, защото двете ситуации са напълно различни. В Крим не е имало правителство, избрано с мандат да свика референдум. В Каталония има такова.
В Каталония има истинска демокрация и избрано правителство с мандат да свика едно демократично допитване. Наистина, няма сравнение.

Публикувано на 7 Април 2014 в 15:32 часа от
Теодор Савов


Ключови думи:Каталуния, Испания, независимост, референдум, интервю

0 Коментара
Добавете вашия коментар:

Име:
E-маил: (незадължително)
Емотикони: smile wink wassat tongue laughing sad angry crying 

| Отписване

Свържете се с нас