Андерс Фог Расмунсен относно ситуацията в Сирия

 Генералният секретар на НАТО заяви, че атаката с химическо оръжие „не може да остане без отговор”, но избегна пряко да ангажира алианса. Андерс Фог Расмунсен, в интервю за Евронюз, добави, че е „сериозно загрижен” за обстановката в Сирия и обвини режима на Башар ал -Асад, че е отговорен зад зверствата в Дамаск. Въпреки това Расмунсен заяви, че не предвижда НАТО да играе роля в разрешаването на конфликта.

- Господин Генерален секретар, Вие любезно се съгласихте да говорите пред "Евронюз" в момент, в който светът решава какви мерки да се предприемат след атаката с химическо оръжие около Дамаск. Какво НАТО прави или възнамерява да прави със Сирия?

- На първо място нека да подчертая, че не виждам в бъдеще някаква роля на НАТО. Алиансът вече дава своя принос като форум за консултации между съюзниците и сме разположили ЗРК „Пейтриът” за да осигурим ефективна отбрана и защита на населението и територията на Турция. Не виждам в бъдеще НАТО да се ангажира с друга роля. Въпреки това, ние сме сериозно загрижени за обстановката в Сирия и съм твърдо убеден, че химическата атака не може да остане без отговор. Необходимо е международната общност да изпрати твърд отговор до всички диктатори по целия свят, че не може да се използва химическо оръжие без да се предизвика реакция.

- Но какви мерки да се предприемат? Как да се изпрати такъв сигнал?

- Е, това всяка нация трябва да определи сама за себе си. Както знаете в момента текат обсъждания, но аз мисля, че от най-голямо значение е че международната общност изпрати ясен сигнал. Нейна отговорност е да поддържа и налага международната забрана за употреба на химическото оръжие.

- В каква степен сте убеден, че сирийското правителство е отговорно за тези жестокости?

- Аз съм убеден, че сирийското правителство е отговорно. Това се посочва от различни източници и аз не вярвам, че сирийската опозиция има капацитета да проведе атака от подобен мащаб. Нерационално е да се мисли, че опозицията ще атакува собствените си хора на територия под свой контрол с химическо оръжие. В мен няма съмнение, че сирийският режим е отговорен.

- Защо считате предполагаемата химическа атака за много по-сериозно нещо от убийствата с куршуми?

- Разбира се убийствата, на които сме свидетели са жестоки. Може би повече от сто хиляди човека са загинали. Това е ужасяващо, но очевидно използването на химическо оръжие е нещо специално. Те може да се използват много ограничено, но лесно може да се превърнат в оръжие за масово унищожение. По тази причина са предвидени много много строги ограничения в международните конвенции - всъщност те забраняват използването им. Ето защо международната общност има определени отговорности, когато се стигне до налагане на тези конвенции.

- Знаете, че Русия подкрепя сирийското правителство, снабдява го с въоръжение, Русия има и морска база в Сирия. Който и да предприеме действия срещу правителството в Дамаск няма ли да се конфронтира с Русия? Загрижен ли сте за това?

- Много съжалявам за разделението, което съществува в международната общност, но същевременно тя се държи много отговорно що се отнася до конфликта в Сирия. Считам, че в крайна сметка Москва ще осъзнае, че много е заложено на карта и тя няма да се окаже въвлечена пряко. Вярвам, че е отговорност на цялата международна общност да налага стриктното спазване на конвенциите за неизползване на химическите оръжия.

- Отношенията с Русия са малко напрегната в момента. Нека поговорим за Литва - тази есен тя ще вземе участие в учение на НАТО, което симулира инвазия от страна на чуждестранна сила. Русия и Беларус ще проведат маневри в същия регион. Москва вече обяви, че това напомня периода на Студената война, съгласен ли сте с това?

- Не, мисля че всички трябва да се успокоят. Мисля, че е напълно естествено военните да провеждат учения. Имам в предвид, че това е необходимост. Ние го правим, Русия също. Не мисля, че проблема е в ученията като такива, а в това че липсва прозрачност. По тази причина ние я предоставяме от наша страна в пълна степен. Отправихме покана към руската страна да научи повече за нашето учение. Няма какво да крием и същевременно поощряваме Русия да ни информира по-добре за нейните маневри. Всъщност вече имаме отличен диалог в Съвета „НАТО-Русия”. Ние оценяваме това. Така, че моето мнение, че що се отнася до военни упражнения най-важно е да се поддържа пълна прозрачност, за да се избегнат недоразумение и неразбирателство.

- Съединените щати предложиха отстъпки на Русия свързани с противоракетния щит в Европа и разоръжаването. Каква е вашата реакция на отговора на Русия на тези действия?

- Първо искам да подчертая, че ние решихме да изградим противоракетна отбрана на НАТО, защото искаме ефективна защита за нашите граждани срещу ракетни атаки. Знаем също така, че над 30 държави в света притежават ракетни технологии. Някои от тях имат обсег достатъчен, за да достигнат цели в Европа. По тази причина ние искаме да защитим населението си. Поканихме Русия да съдейства за това, но засега не сме получили положителен отговор. В последно време американците промениха леко подхода си за изграждането на ПРО отбраната, но това не променя факта, че към 2018 г. тя ще бъде изградена напълно.

Публикувано на 16 Септември 2013 в 11:34 часа от
Теодор Савов


Ключови думи:Андерс Фог Расмунсен, интервю, Сирия, химическо оръжие, НАТО

0 Коментара
Добавете вашия коментар:

Име:
E-маил: (незадължително)
Емотикони: smile wink wassat tongue laughing sad angry crying 

| Отписване

Свържете се с нас