„Америка преди всичко“- какво следва?

Още през месец септември 2010 г. републиканецът Доналд Тръмп заявява, че обмисля възможността да се кандидатира за президент на САЩ за 2012 г. Едва на следващите избори обаче, на 16 юни 2015 г. Тръмп обяви, че се включва в борбата за поста президент на САЩ през 2016 г. След проведените предварителни избори той е избран за кандидат на Републиканската партия на САЩ, а като негов основен съперник от Демократическата партия се явява Хилъри Клинтън. Първо бе немислимо, след това изглеждаше невероятно, но днес вече е реалност- Доналд Тръмп е 45-ият президент на САЩ. Какво следва сега?
Седемдесетгодишният политически аутсайдер, телевизионна звезда и успешен милиардер победи Клинтън като се изправи срещу елитите на Републиканската и Демократическата партия с популисткото си движение „Make America Great Again“. Той събра 288 гласа в избирателната колегия срещу 215 за Хилъри Клинтън. Победата му бе засилена от завоюваното мнозинство на републиканците в Сената и Камарата на представителите. Това бележи отказ от политиката на Барак Обама и отразява отказа срещу глобализацията в годините след световната финансова криза. Изборният резултат на Тръмп се размина с прогнозите на социологическите агенции и инвеститорите, предизвиквайки глобална несигурност и рязък спад на пазарите. Така след двата мандата на Барак Обама републиканците влизат в Белия дом, повеждайки най-влиятелната страна в света по нов, неизвестен път.
Малко са онези, които се наемат да анализират бъдещите политики на Тръмп поради факта, че той няма никакъв реален опит в политиката. Именно това е и причината световните медии да отбелязват, че победата му е шок както за САЩ, така и за целия свят. Съществува твърдението, че новоизбраният президент е успял да се възползва от тревогите на избирателите относно състоянието на икономиката и от междурасовите противоречия, за да достигне до Белия дом. Истина или не, триумфът му над Хилъри Клинтън не просто слага край на осемгодишното управление на демократа Обама, но и заплашва да отмени неговите най-големи постижения.
Тръмп заявява, че ще отмени ключовия закон за здравното осигуряване на американците (т.нар. ObamaCare) или  поне, че ще запази само една малка част от здравната реформа. Освен това съобщава, че ще отмени ядреното споразумение с Иран и ще преустрои важни търговски споразумения с други страни, в това число  Мексико и Канада. По отношение на сключеното от Барак Обама ядрено споразумение с Иран, оценката на Тръмп е критична. Той го нарича „договор без стойност“ и според него, последицата от тази политика е следната: „Представата за американската мощ, за страната като лидер на  свободния и несвободния свят, избледня“. Бизнесменът настоява съюзниците на САЩ, включително и Германия, да започнат да носят и по-голямо финансово бреме в сферата на отбраната.
Eднa oт ocнoвнитe мишeни нa Доналд Tpъмп по време на ĸaмпaния му бeшe Kитaй. Toй мнoгoĸpaтнo нapeчe втopaтa пo гoлeминa иĸoнoмиĸa в cвeтa „нaй-гoлeмият вaлyтeн мaнипyлaтop“ и ce зaĸaни дa нaлoжи 45% тaĸca въpxy внoca нa ĸитaйcĸи cтoĸи и дa cъздaдe xиляди нoви paбoтни мecтa, ĸaтo нaĸapa мecтнитe ĸopпopaции дa пpeмecтят пpoизвoдcтвoтo cи oт Aзия в Щaтитe. Ответният отговор от страна на Китай обаче не закъсня и Уанг Джиалин, смятан за най-богатият човек в страната заяви, че може да остави повече от 20 хиляди американски служители в неговите компании без работа. Освен това, налице е възможността да се наложи забрана върху ĸyпyвaнeтo нa іРhоnе в cтpaнaтa, ĸoятo e ocнoвeн пaзap зa Аррlе.
Що се отнася до взаимоотношенията на Щатите с Мексико- Тръмп заяви, че ще ревизира и ако трябва дори ще излязат от споразумението за свободна търговия (NAFTA).  Той допълни, че обмисля и въвeждaнeтo нa 45-пpoцeнтoвa cтaвĸa нa тaĸcaтa въpxy внoca нa cтoĸи oт Meĸcиĸo. Местните и чyждecтpaннитe ĸopпopaции, ĸoитo пpoизвeждaт в cъceднaтa дъpжaвa също са трън в очите на новоизбрания президент. Произведените и внесени от страната коли могат да бъдат облагани с 35%. Сред пpeдyпpeдeнитe ĸoмпaнии са aмepиĸaнcĸитe Fоrd, Fіаt и Gеnеrаl Моtоrѕ, япoнcĸaтa Тоуоtа и гepмaнcĸaтa ВМW, oбявила плaнoвeте си дa cтpoи нoв зaвoд в Meĸcиĸo. Πoвeчeтo oт тяx пoбъpзaxa дa yдoвлeтвopят жeлaниятa нa Tpъмп и oбявиxa мaщaбни инвecтиции в CAЩ, вĸлючитeлнo Тоуоtа, Gеnеrаl Моtоrѕ и Fіаt.
Πpeз пocлeднитe мeceци Дoнaлд Tpъмп ĸpитиĸyвa aмepиĸaнcĸитe тexнoлoгични гигaнти най-вече поради две причини. Първата е свързана с пpoизвoдcтвoтo нa тexнитe пpoдyĸти извън гpaницa, а втората - с избягвaнe нa плaщaнeтo нa дaнъци в CAЩ. Още по време на предизборната си кампания ĸaндидaтът нa peпyблиĸaнцитe зaяви, чe плaниpa пpoмeни в aнтимoнoпoлнoтo зaĸoнoдaтeлcтвo ĸoнĸpeтнo зapaди тexнoлoгичнитe гигaнти. Като пример той посочи Аmаzоn, ĸoятo пo нeгoвитe дyми ĸoнтpoлиpa пpeĸaлeнo мнoгo cфepи и aĸтиви, ĸaтo Tpъмп ce зaĸaни дa пpeдпpиeмe мepĸи cpeщy тoвa. Това беше и причината, поради която повечето от гoлeмитe имeнa в индycтpиятa пoдĸpeпяxa oпoнeнтa мy Xилapи Kлинтън. Те се опасяваха, че управлението на Тръмп ще коства много на IT сферата.
След като стана ясно, че Доналд Тръмп е новият президент на САЩ, на преден план излезе и въпросът какво ще се случи със семейния бизнес на милиардера. Той наследява богатството си от своя баща, който започва да строи евтини жилища в нюйоркските квартали Бруклин и Куинс още преди Втората световна война. След като поема семейния бизнес, Тръмп го пренасочва към строеж на офис сгради, хотели, казина и голф клубове. В центъра на империята му е манхатънският небостъргач „Trump Tower“, където се намира и централата на компанията Trump Organization. Тръмп е президент и изпълнителен директор на компанията, а дъщеря му Иванка и синовете му Ерик и Доналд младши са вицепрезиденти. В отговор на възникналия въпрос, президентът заяви, че докато е на президентския пост, няма да сключва никакви нови сделки. До церемонията по всъпването си в длъжност на 20 януари, той  се оттегли от бизнеса, прехвърляйки управлението на активите си на своите синове Ерик и Доналд младши.
В хода да предизборната си кампания Тръмп притесни много американци с изказването си, че руският държавен глава Владимир Путин е по-добър лидер от Барак Обама. След годишната си пресконференция на 17 декември 2015 г. руският президент бе попитан какво мисли за Доналд Тръмп. „Той е забележителен човек и несъмнено е много талантлив“, бе отговорът на Путин. Той определи американския милиардер като „абсолютен фаворит в надпреварата за президентския пост“. По това време Доналд Тръмп вече имаше преднина в допитванията пред останалите републикански кандидати за президентската номинация. „Той говори за задълбочаване на отношенията с Русия. Няма как да не приветстваме това“, добави още Путин. Тази размяна на любезности предизвика медиите и Хилъри Клинтън да определят Тръмп като „марионетка на Путин“. Победата  му на изборите беше посрещната с положителни емоции в някои кръгове в Русия. В Държавната дума имаше депутати, които аплодираха избора на Тръмп за президент, а основното послание на Путин към Тръмп гласи, че „Москва е готова да възстанови отношенията си със САЩ“. Шефът на Кремъл не веднъж е обвинявал Вашингтон, че след разпадането на Съветския съюз, той не проявява достатъчно респект към Русия и в този ред на мисли, че Русия не е виновна за влошаването на тези взаимоотношения.
Защо обаче Путин подкрепя влизането на Тръмп в Белия дом? Какви са идеите му, които иска да реализира? Най-голямото му желание е да бъдат отменени наложените санкции срещу Русия през 2014 г.,а друга му главна цел е да се стигне до международно признание на анексията на Крим от Русия. По своята същност тези две неща са взаимно свързани и още в предизборната си надпревара Тръмп заяви готовност да разговаря по тези въпроси. В случая с Украйна, Русия иска да бъде предварително съгласувано и с нея сближаването на страната с ЕС. Напълно възможно е Москва да привлече новото американско правителство в преките разговори за Украйна и освен това, Русия ще настоява да получи гаранции от САЩ, че Украйна никога няма да бъде приета в НАТО. Руският президент иска да има право на глас при решаването на различни световни проблеми, макар да не го е заявил официално. В замяна на всичко това Русия предлага на Америка тясно сътрудничество по един основен проблем като борбата срещу ислямския тероризъм. Възгледите на Тръмп и Путин по този въпрос са много близки, но въпреки това все още остава неясно какво предполага едно сближаване между САЩ и Русия.
Освен че изпитва „огромно уважение“ към Ангела Меркел, друго положително изречение относно Германия не бе чуто от новия американски президент. В интервю за вестник „Bild“ и „Times“ милиардерът нарича „катастрофална грешка“ отварянето на границите за бежанската вълна. Според Тръмп „да пуснеш всички тези нелегални в страната си“, е „крайно опасна грешка“, чиито последици ясно се видели при атентата в Берлин. По негови думи вместо да пуска бежанци в страната, Германия трябвало по-сериозно да се ангажира с изграждането на зони за сигурност в Сирия, а страните от Персийския залив да платят за тях, понеже „са пълни с пари”. Четиридесет и петият президент на САЩ смята, че в Европейския съюз всъщност е само Германия и че съюзът служи просто като един нейн инструмент. Тръмп признава, че за него е без значение дали ЕС е сплотен или разделен. „Никога не съм вярвал, че този факт е от значение. Та нали ЕС беше създаден включително и заради това, че искаха да победят САЩ в търговията! Така че ми е все едно дали европейците са единни или не. Това изобщо не ме интересува!“, откровено заявява той.
За сметка на това новоизбраният американски президент подкрепя Брекзита и смята, че той е „нещо чудесно“. Според него, ЕС се е провалил и не само Великобритания, но и много други страни ще го напуснат. Обвиненията за решението на британците отново е отнесено към германската миграционна политика. „Ако британците не бяха принудени да приемат всичките тези бежанци с проблемите, които те носят със себе си, нямаше да се стигне до Брекзит“, казва Тръмп. По своята същност това твърдение бива невярно, тъй като Великобритния не е приела почти никакви бежанци нито от Сирия, нито от което и да било друго място. В кампанията за референдума ставаше дума най-вече за пришълци от ЕС. „Хората и държавите искат да имат собствена идентичност. И Великобритания иска да си има своя идентичност. Хората не искат в страната им да идват чужди хора и да я разсипват“, допълва още той. Американският президент е убеден, че Брекзитът ще се окаже в крайна сметка „нещо чудесно“ за Великобритания: „Погледнете Европейския съюз! Там е само Германия. По същество Европейският съюз е само средство, чрез което Германия постига своите цели. Затова е умно, че Великобритания напуска този съюз“, заяви Тръмп. Той напада и НАТО, обявявайки го за анахронизъм. Според него, отбранителният алианс е създаден преди прекалено много години и освен това, страните в него не плащали толкова, колкото е необходимо. НАТО вече не е нужен, тъй като не се е ангажирал в борбата срещу тероризма. По този начин бъдещата роля на САЩ в НАТО остава неясна.
По време на предизборната си кампания Тръмп настояваше за радикални промени, но дали те наистина са осъществими или по пътя към тяхното реализиране той ще се сблъска с реалността? Както вече споменахме, миграцията и Мексико бяха една от основните теми в предизборната му кампания. Президентът обяви, че ще издигне стена по границата с Мексико, разходите по която трябвало да носят единствено мексиканците. В това отношение настъпиха някои промени - във вътрешните правителствени кръгове се говори, че тепърва трябва да се изяснява как Мексико ще поеме финансирането на стената, а това означава, че първоначално американските данъкоплатци ще трябва да поемат разходите. Според американската фирма „Bernstein Research“, издигането на такава стена ще излезе между 15 и 25 млрд. долара, а годишните оперативни разходи ще възлизат на около 3,5 млрд. Според експертите на компанията, не съществува американска фирма, която да бъде в състояние да произведе строителните материали за такъв огромен проект.
Относно въпроса с мюсюлманите - първоначалното намерение на Тръмп беше да забрани влизането им на територията на Съединените щати. Според агенция Франс Прес, планът му за действие е променен и вместо това, ще наложи забрана за влизане в САЩ на граждани на страни, които „подкрепят тероризма“. Все още обаче не са споменати конкретните страни, за които забраната ще бъде в сила.
Що се отнася до желанието на президента да прекрати Транстихоокеанското партньорство и Северноамериканското споразумение за свободна търговия, експерти смятат, че с това свое действие президентът би навредил на себе си. Споразумения не обхващат само митата, а и защитата на интелектуалната собственост и инвестициите. Единственият алтернативен вариант е САЩ да договарят нови по-изгодни условия за себе си, вместо да излязат от споразумението.
След избирането му през ноември 2016 г., на 20 януари 2017 г. Доналд Тръмп положи клетва като 45-и президент на САЩ. В първата си реч като президент, той приветства Америка със следните думи: „Никога няма да ви подведа. Ще направим Америка отново богата, горда и безопасна“. Той даде дума, че ще заздрави старите съюзи на САЩ, ще създаде нови и ще заличи от лицето на Земята ислямския радикален тероризъм. Той посочи, че САЩ ще се стремят към приятелство с други страни, но ще държат на първо място на своите интереси. По негови думи в миналото Америка е защитавала границите на други страни, пренебрегвайки своите собствени. Той посочи още, че САЩ няма да се стремят да „налагат на когото и да е било своя начин на живот“, но ще направят всичко по силите си да служат като пример за другите. Речта му бе изпълнена с патриотизъм и акцентира предимно на това, което възнамерява да предприеме в областта на икономиката.
В началото на церемонията по встъпването си в длъжност Доналд Тръмп благодари на симпатизантите си, както и на бившия президент- Барак Обама и бившата първа дама- Мишел Обама за великолепно свършената работа. Новият президент определи 2017 г. като годината, в която народът е върнал властта в своите ръце. „Заедно ще определим курса на Америка и целия свят за още много, много години“, допълни Тръмп. „Престъпленията, бандите и наркотиците отнеха много животи. Това избиване на американци спира точно тук и точно сега“, каза той. Президентът даде обещание на своя народ, че отсега нататък всяко едно решение на властта ще бъде съобразено и изготвено така, че да защити американските работници и техните семейства. „Ще се боря за вас. Америка отново ще започне да печели, както никога преди. Ние ще си върнем работните места. Ще си върнем границите. Ще си върнем благосъстоянието, ще си върнем мечтите“, заяви Тръмп. Когато стана дума за икономиката на страната той заяви, че държавата ще се води по два основни принципа: „купувай американското и наемай американци“. Администрацията му ще следва силна протекционистка политика. Първата реч на новоизбрания американски президент завърши с неговото мото от предизборната кампания, а именно- „Ще направим Америка отново велика!“.
Очакванията  Доналд Тръмп да започне да издава важни укази още от първия си ден в Белия дом, за да изпълни бързо обещанията си за строги мерки срещу имиграцията, за стена по границата с Мексико и за отмяна на политически мерки на правителството на президента Обама започнаха да се реализират. „Той е ангажиран с прилагането на дневния ред на истинската промяна не само от първия ден, но и във втория, и в третия, и така нататък, и смятам, че ще видите това в следващите дни и седмици“, каза пред репортери говорителят на Тръмп Шон Спайсър. Съветниците на новия президент са му представили над 200 проектоуказа за разглеждане от сферите на здравеопазването, политиката по климата, имиграцията, енергетиката и редица други.

Публикувано на 24 Януари 2017 в 20:31 часа от
Карина Николова


Ключови думи:САЩ, Америка, Доналд Тръмп, нов президент, встъпване в длъжност, политика, двустранни отношения

0 Коментара
Добавете вашия коментар:

Име:
E-маил: (незадължително)
Емотикони: smile wink wassat tongue laughing sad angry crying 

| Отписване

Свържете се с нас