Александра Попова: поредна дарителска кампания в помощ на бежанците

Сдружението „Съвет на жените бежанки в България“ организира поредна дарителска кампания в помощ на бежанците в страната ни. В тази връзка госпожица Александра Попова - експерт набиране на средства и комуникации към „Съвета на жените бежанки в България“ любезно се съгласи да ни отговори на няколко въпроса.

 

- Искам да ви помоля да ни разкажете за резултата от полученото дарение от Германия.

- Благодарение на това дарение нашата организация успя да реши проблема с недостига на дрехи за бежанците, с които работим и ни даде възможност да се отдадем на други проекти. В тази връзка успяхме да осигурим дрехи на нуждаещите се както за изминалия зимен сезон така и сега за пролетта, а и за лятото.  От месец октомври миналата година, когато получихме дарението всяка седмица раздаваме дрехи на близо 170 души, като повечето са търсещи закрила. От началото на месец март се наблюдава увеличаване на броя на бежанците, търсещи подкрепа от нас.

- Какви са критериите, по които се решава кои да получи помощ от вашата организация?

- Има ясно очертани критерии и ние се стремим да обхванем всички нуждаещи се. За нас най-важно е да подпомогнем скоро пристигналите бежанци, защото именно те се нуждаят най-много от подкрепа.

- Как работите с бежанските центрове?

- Работим с трите бежански центъра на територията на гр. София. В общия случай бежанците идват при нас, но вече работим и по проект в рамките на който наши социални работници се намират в самите центрове. Имаме възможност за работа директно с бежанците на място. Неколкократно до сега изпращаме комплекти от дрехи за нуждаещите се спешно от тях. Много често дрехите на пристигащите в лагерите са мокри, скъсани или просто неподходящи за климатичните условия в нашата страна. В рамките на този проект, който е за интеграция и подпомагане на търсещите закрила, работим съвместно с МВР, БЧК, „Каритас“ и Център „Надя“. Ние участваме със социални работници в центровете, те подпомагат бежанците при нужда от лекар, записване на децата в училища, правна помощ и др.

- Кажете няколко думи за най-новия ви проект.

- Проектът стартира в средата на месец март тази година, като ще продължи до края на май. Сега от 17 април стартира втората фаза на проекта. Това на практика е дарителска кампания, която има за цел да събере козметика и хигиенни средства от първа необходимост, като сапуни и шампоани за възрастни и деца, прахове за пране, самобръсначки, четки и паста за зъби, памперси, както и ново бельо и чорапи. Предвиждаме от получените продукти да бъдат изготвени комплекти, които да бъдат раздавани на нуждаещите се.

- Какви са очакванията ви за резултата от кампанията?

- При подобна кампания, която проведохме през месец септември миналата година бяха събрани големи количества материали от първа необходимост, надявам се и сега да имаме успех и да успеем да помогнем на хората. Както до сега разпределението на събраните средства ще бъде според вече утвърдените критерии, за да може да обхванем възможно най-широк кръг от нуждаещи се.

Искам да допълня, че който иска да помогне може да го направи не само като донесе закупени от него козметични продукти в нашите центрове, но и със средства по дарителска сметка на кампанията. Сметката, както и колко средства са събрани и за какво се изразходват могат да бъдат видяни на нашия интернет адрес www.crw-bg.org или на фейсбук страницата ни - www.facebook.com/CRWBG.

- Какво планирате в бъдеще? Каква ще бъде следващата ви стъпка в помощ на бежанците?

- От началото на следващата седмица възнамеряваме да стартираме още една кампания, която ще бъде насочена към събирането на кухненска посуда. Оказа се, че това е едно от нещата от които бежанците имат най-много нужда. В тази връзка искам да помоля всеки, който желае и има възможност да помогне. Всеки в дома си има по някоя чаша и чиния или вилици и лъжици изостанали от сервиз които вече не ползва, те ще са изключително полезни на бежанците.

- Искам да поговорим и по още един въпрос, който доминира в медийното пространство последните дни, а именно т. нар. „доброволчески отряди”, охраняващи границата. Какво е вашето мнение, вашият коментар?

- Това е абсолютно недопустимо да се случва през 2016 г. в България, в ЕС. За мен това е някакъв вид задоволяване на абсолютно животински инстинкти. Не е редно никой да изземва функциите на институциите. Това е грубо нарушаване на законите на страната ни и управляващите трябва да вземат мерки, а не да ги насърчават. Според мен за зачестилите такива случай вина имат и медиите. Искам да напомня, че България е подписала Дъблинската конвенция, според която страната ни трябва да предостави закрила на всеки, който бяга от воина, има риск за здравето и животът му заради неговата религия, убеждения или е жертва на дискриминация. В момента, в който премине границата един такъв човек независимо дали през ГКПП или през зелена граница и поиска закрила нарушението му отпада, именно защото търси закрила. Тези доброволни отряди нарушават закона и извършват незаконни действия.

- Как самите бежанци възприемат действията на тези „доброволни отряди”?

- Бежанците са изплашени и по същество България е транзитна страна по пътя им към западна Европа. Тези, които остават тук са решили предварително, че искат да останат в страната, много малко са тези, които попадат случайно тук и решават да останат. По моите наблюдения хората, които остават в България са образовани и много бързо се интегрират.

- Благодаря че споделихте всичко това с нас. Пожелавам ви успех във всички ваши бъдещи начинания.

- И аз искам да благодаря и отново да приканя всички, които имат желание да помогнат да го направят, защото тяхната помощ е от голямо значение за нас.

Публикувано на 18 Април 2016 в 15:31 часа от
Христо Иванов


Ключови думи:Александра Попова, Съвет на жените бежанци в България, дарения, благотворителност, помощ

0 Коментара
Добавете вашия коментар:

Име:
E-маил: (незадължително)
Емотикони: smile wink wassat tongue laughing sad angry crying 

| Отписване

Свържете се с нас