Терористичната организация „Ал-Шабаб”

Организацията е създадена през 2006 година в Сомалия. За основател се смята Шейх Мокхтар Абдел Рахман по-известен като Абу Зубайр.

         Групировката „ал-Шабаб” се оформя от отделило се течение на структурата „Съюз на ислямските съдилища” (СИС). Изградена е главно от млади радикални бойци, бивши членове на СИС. Сомалийската групировка дълго време прокламира идеологична близост и обвързаност с ал-Кайда. В резултат на това на 9 февруари 2012 година в джихадистките форуми излиза видео-обръщение на ал-Зауахири (лидер на ал-Кайда), в което той обявява „ал-Шабаб” за регионален представител на ал-Кайда.

         Целта на сомалийските ислямисти е сваляне на „неислямското”, подкрепяно от Запада правителство, налагане на голям сомалийски халифат (включващ етиопския регион Ogaden) и елиминиране на западното влияние по тези територии.

Организацията се опитва, чрез атентати насочени срещу политически представители, да попречи на новото изграждане на държавната система за управление. На 1 август 2012 година двама атентатори-самоубийци се взривяват по време на събрание на държавни служители в Могадишу (Сомалия). От взрива освен двамата терористи загиват и други двама служители на органите на реда.

         Президентът на Сомалия също беше цел на терористите. На 12 септември 2012 г., два дни след неговото избиране двама терористи се опитват да извършат покушение срещу него. Силите за сигурност застрелват нападателите, а президентът остава невредим. Веднага след инцидента „ал-Шабаб” поема отговорността за неуспешния атентат.

         По този начин вероятно групировката показва, че както и преди така и сега е в състояние да подготвя и извършва самоубийствени атентати.

         През август и септември 2012 г. международното военно формирование  „Мисия на африканския съюз в Сомалия” (МАСС), изтласква ислямистите от техните основните територии (крепости) – Марка (Marka) и Кисмайо (Kismaayo). Въпреки помощта на международната коалиция, ислямистите продължават да оказват усилена съпротива. Пример за това са обратите в борбата срещу тях. Така например на 25.06.2015 г. бойци на „ал-Шабаб” са превзели основната база на МАСС, при което са загинали повече от 50 военнослужещи от мисията на африканския съюз.

Въпреки признаването за регионален представител на ал-Кайда, „ал-Шабаб” губи влияние в региона. За това допринася изтласкването на ислямистите от големи територии в централна и южна Сомалия. Множество сомалийски граждани в страната и чужбина също оттеглят подкрепата си от радикалните ислямисти.

         Тъй като има много сомалийци, които живеят в съседни страни може да се предположи, че „ал-Шабаб” ще се опита да си намери нови поддръжници сред тях.

Сомалийските ислямисти демонстрираха и възможностите си да извършват международни терористични действия. Така на 11 юли 2010 г. в град Кампала (Уганда) те организират почти едновременно два атентата. При взривяването на две бомби, в спортен клуб и ресторант по време на финалния мач на Световното първенство по футбол загиват 74 души.

         Официално не са известни структури на „ал-Шабаб” в Европа. Службите за сигурност обаче съобщават, че има отделни симпатизанти-европейци, които успешно са се присъединили към сомалийската радикална групировка.

Публикувано на 14 Юли 2015 в 15:52 часа от
Стойчо Н.


Ключови думи:Терористични оргенизации, Ал-Шабаб

0 Коментара
Добавете вашия коментар:

Име:
E-маил: (незадължително)
Емотикони: smile wink wassat tongue laughing sad angry crying 

| Отписване

Свържете се с нас