„Ал-Шабааб” в провинция Пунтланд след разцеплението в организацията

След разцеплението в редиците на „Ал-Шабааб” се обособиха две враждебно и съпернически настроени една към друга групировки. Първата група е оглавявана от Абу Убайда, познат и като Ахмад Умар и Ахмед Дирийе. Убайда е близък до убития през 2014 г. лидер на Ал-Шабааб Ахмед Абди Годан. Сомалийската организация, под ръководството на Убайда, е числено по-многобройна от отцепилата се група на Абди Кадир Мумин(Abdi Qadir Mumin), тъй като повечето бойци (Амнийат) на „Ал-Шабааб” от преди разцеплението, остават в нейните редици.

Убайда ще продължи да е лоялен към „Ал-Кайда в Ислямски Магреб” (АКИМ), тъй като е крайно против установяването и поддържането на връзки с „Ислямска държава” (ИД), както и получаването на подкрепа от тяхна страна. Това се обуславя от редица причини. В тази връзка, групата продължава да следва действията и позицията на Годан, който бе против поддържането на приятелски отношения с ИД. Според местното население в провинция Пунтланд, причината за това е общественото твърдение, че чуждестранните джихадистки бойци, които са проникнали в страната от Арабския полуостров и Магреб след появата на ИД, са били верни единствено на арабската организация. Поради тази причина, сред бойците и подкрепящите групата на Убайда се поддържа тезата, че концентрацията на чуждестранни бойци в Сомалия е щяла да елиминира суверенитета на „Ал-Шабааб” и възможността му да действа самостоятелно от ИД. По този начин присъствието на чужди ислямски представители е било възприето като заплаха за съществуването на сомалийската организация и контрола, установен от нея над Сомалийския полуостров (The Horn of Africa). Също така, поддръжници на структурата на Убайда вярват, че друга цел на струпването на чужди ислямисти е била елиминирането на Годан от поста лидер на „Ал-Шабааб”, поради желанието му организацията да остане независима в своите действия от ИД.

Поради тези фактори, „Ал-Шабааб” наказва със смърт или изтезания местни жители, както и представители на своите привърженици и бойци, които са заподозрени в подкрепа за ИД, или в контакти с представители на фракцията на Мумин.

Отцепването на фракцията, оглавена от Кадир Мумин, е резултат от неговото несъгласие и това на приближените му с действията на „Ал-Шабааб” по отношение поддържането на връзки с ИД. Поради негативното отношение на Убайда към чуждестранните бойци и местното население, подкрепящо действията на ИД, Мумин и приближени до него се отцепват.

Фракцията на Мумин е числено по-малобройна. Въпреки това в последните месеци се забелязва увеличение на желаещите да се включат в редиците на групировката от местното население, но също така и от „Ал-Шабааб”.

Към момента по-голямата част от силите на Мумин са дислоцирани в платата на планините Галгала (Galgala), докато по-малки групи са особено активни в районите Соол (Sool) и Санааг (Sanaag). Въоръжени бойци на групата са били забелязани и в близост до околните градове Галкайо (Galkaio), Босаaсо (Bosaaso), Лас Анод (Las Anod) и Еригаво (Erigavo), както и в етиопския регион Голдогоб (Goldogob).

В периода: 15 - 21.02 т.г., са се водили боеве в гр. Босасо и околията на града между въоръжени представители на двете групировки. Членове на „Ал-Шабааб” са били изпратени в града, за да арестуват всички привърженици на ИД в града и да неутрализират силите на Мумин, които се намирали там. Опитите за това са били неуспешни, тъй като силите на Мумин оказват сериозна съпротива, което налага оттеглянето на представителите на „Ал-Шабааб”.

Местното население в провинция Пунтланд (Puntland) припознава ИД с фракцията на Мумин и АКИМ с „Ал-Шабааб”.Поради това че голяма част от жителите (предимно младите) считат, че ИД е по-организирана, ефективна и справедлива структура от „Ал-Кайда” и „Ал-Шабааб”, те симпатизират на групировката на Мумин. Това обуславя и желанието им да бъдат включени в числения състав на фракцията. Въпреки това, по-възрастните представители на провинцията изпитват опасение от увеличаващото се влияние на ИД сред младите.

Престижът на „Ал-Шабааб” сред местното население в Пунтланд се е понижил значително. Широко разпространено е мнението, че Убайда и „Ал-Шабааб” имат за цел чрез действията си да оправдаят присъствието на африканските представители на Мисията на Африканския съюз в страната (AMISOM) и да дестабилизират сунитското общество в провинцията. Според местното население това е причината целите на организация да са предимно членове на Мисията на Африканския съюз.

Освен това сред местните битува твърдението, че както администрацията на провинция Сомалиленд подкрепя присъствието на сили на „Ал-Шабааб”, с цел дестабилизирането на южната част на страната, така и новата администрация на провинция Пунтланд, оглавена от избрания през 2014 г. президент на провинция Абдивели Гаас (Abdiweli Gaas; Abdiweli Mohamed Ali), е сключила неформално споразумение с водената от Мумин структура и подкрепя действията им. Това се потвърждава от факта, че бойци слизат от планинския район и се движат свободно в градовете на провинцията, без да бъдат подлагани на проверки от страна на местните правоохранителни органи. В боевете в гр. Босасо местните представители на полицията не са се опитали да спрат престрелките и са останали пасивни в действията си.

Поради влиянието на Убайда, „Ал-Шабааб” ще продължи да поддържа тесни връзки с АКИМ. Може да се счита,че организацията на Мумин в бъдеще ще продължи да е лоялна на ИД.

Налице е повишаване влиянието на ИД сред младото население на провинция Пунтланд, което е съпътствано с увеличение на подкрепата на местните за отцепилата се от „Ал-Шабааб” структура. В резултат на това нейната численост ще продължи да расте успоредно с увеличението на желаещите, които искат да се влеят в нейните редици.

„Ал-Шабааб” ще продължи да губи одобрението на местното население, което е възможно да започне да ограничава района на нейното действие в провинцията.

 

 
Публикувано на 28 Май 2016 в 13:43 часа от
Абсимил Гаал Саид, кореспондент в Сомалия


Ключови думи:Ал-Шабаб, Сомалия, Ислямска държава, провинция Пунтланд

0 Коментара
Добавете вашия коментар:

Име:
E-маил: (незадължително)
Емотикони: smile wink wassat tongue laughing sad angry crying 

| Отписване

Свържете се с нас