"Ал-Кайда" на територията на ислямски Магреб

           Магреб е територия в Африка, на север от Сахара и на запад от р. Нил. Този район включва страните Мароко, Алжир, Тунис и част от пустинята Сахара (Западна Сахара).

         Според историческите данни, „ал-Кайда” намира почва за развитие в Магреба още през 1990 г., първоначално на територията на Алжир. Като създател на групировката на тази територия се споменава името на Абдулмалик Дардукал, по известен като Абу Мусаб Абдалвадуд.

         Салафитската „Групировка за молитва и борба” („Groupe Salafiste pour la Predication et le Combat” - GSPC), е възникнала в края на 90-те години, отделяйки се от алжирската групировка „Groupe Islamique Arme”- GIA. През 2003 г. GSPC поема отговорност за отвличането на 32 туристи (от които 16 немски граждани) в южен Алжир. С течение на годините GSPC все повече се приближава, от идеологическа гледна точка до „ал-Кайда”. Стига се до 11 септември 2006 г., когато официално е обявено, че групировката става част от „ал-Кайда”. От януари 2007 година тази организация приема името „ал-Кайда в ислямски Магреб” (Al-Kaida in Islamic Magreb - AQM).

         AQM в момента е най-голямата и активна терористична организация, действаща на територията на Магреба. След като се слива с „ал-Кайда”, AQM разширява своята стратегия като залага предимно на терористични удари с терористи-самоубийци, набелязват се повече цели (чужди граждани и недвижимо имущество на чужди държави). Активните действия се съсредоточават главно на територията на Алжир и Мали, но с по-ниска активност организацията действа и в други северно и западно африкански страни. През 2012 г. AQM провежда редица атентати главно срещу алжирски военни и сили за сигурност. Ислямистите извличат големи ползи и от безредиците в северната част на Мали, където през 2012 г. избухва въстание на туарегите. В сътрудничество с групировките „Движение за единство и джихад в Западна Африка” и „Ансар ал-Дин”, AQM контролира северните територии на Мали и продължава да настъпва на юг. Във всички завзети територии се въвежда шерията.

         Развитието на ситуацията в Мали представлява реална заплаха за сигурността в региона. Северните територии на Мали се превръщат в основна база за терористите от AQM. В цяла Северна Африка съществува реална терористична заплаха за чужди граждани, сгради и съоръжения на чужди държави. В държавите, които граничат със Сахара съществува повишена заплаха от отвличане на мирни граждани и туристи.

 

Публикувано на 22 Юли 2015 в 06:47 часа от
Стойчо Н.


Ключови думи:Ал-кайда в Ислямски Магреб, Ал-кайда, терористични организации, тероризъм

0 Коментара
Добавете вашия коментар:

Име:
E-маил: (незадължително)
Емотикони: smile wink wassat tongue laughing sad angry crying 

| Отписване

Свържете се с нас