Ал Кайда на Арабския полуостров

 

Ал Кайда на Арабския полуостров (AQAP) е основана през януари 2009 година като обединение между йеменските и саудитските клонове на терористичната организация. Поддръжниците и оперират в бойни групи на цялата територия на Република Йемен като разчитат на племенна подкрепа за осигуряване на подслон и убежища. Групата се стреми да създаде ислямска държава, едно от средствата за постигането на която е упражняването на непрестанни атаки върху западните интереси. Въпреки това терористичният удар на Коледа през 2009 година;  бомбата, заложена в колетна пратка към САЩ през 2010 година, както и заговорът за бомбардировка през май 2012 година доказват, че Ал Кайда безспорно е групировка с международни интереси и действителен капацитет за обличането им в действия. В подкрепа на това твърдение се явява изключително интригуващият факт, че клонът на организацията, действащ на територията на Арабския полуостров, е първият, който публикува на английски език, което предполага предаването директно и безпроблемно на информациония поток.  Състава на групировката с радикалноислямски убеждения е разнороден, започвайки от американски духовници, открито и яростно пропагандиращи джихад чрез насилие, до бивши затворници от Гуантанамо. Най-заплашителен за западния свят остава не произхода на поддръжниците на Ал Кайда, а техните крайни убеждения, в центъра на които лежи една доктрина на омраза и всяване на покорство и страх чрез масово избиване с цел отстраняване на „неверниците”.

Клоновете на Ал Кайда се възползват от предоставените им възможности по време на Арабската пролет в Близкия изток, с което укрепват старите си убежища и печелят нови такива. Терористичната организация не е преставала да създава значителни по размер заплахи за Съединените щати, въпреки убийството на Осама бин Ладен и други висши ръководители. Ал Кайда на Арабския полуостров (AQAP), която е базирана в Йемен, драстично повишава силата си от 2009 година насам, за разлика от Йеменското правителство – съюзник на САЩ в борбата срещу тероризма – чиято позиция отслабва. Американската стратегия за противодействие на екстремистката групировка до голяма степен разчита на съдействие от страна на Република Йемен – както на нейния капацитет да ограничи разпространението на терористичната мрежа, така и на провеждането на военни операции за контрол на непосредствените заплахи от AQAP.

На заседание в Белия дом през август 2013 г. президентът на САЩ Барак Обама и президентът на Йемен Абд Хади потвърдиха своя ангажимент за силна и трайна кооперация в борбата срещу тероризма и се споразумяха за тясно сътрудничество при връщането на задържаните йеменци, предназначени за трансфериране, обратно в Гуантанамо. Заплахата за националната сигурност е съвсем реална и нараства през последните години тъй като Ал Кайда привлича осезаема част от тези престъпници в редиците си. Нарастващите индикации за това, че Йемен не се противопоставя адекватно на бунтовниците от Ал Кайда и не предприема реални действия за ограничаване разпростирането на военните им укрепления, стават все по-явни. Позицията на Вашингтон съвсем не поема по-нов, по-ефективен курс, а по-скоро тъпче по добре познатата пътека – предприемат се  „изпитани” стратегии за справяне с огнищата на терористичната организация, които са предимно концентрирани в провинциите, фокусирайки се по-малко върху безпилотната летателна техника и повече върху разширението на йеменските сили за сигурност извън столицата и противодействие на все по-лабилните според Америка ходове на групировката. Пасивно-активната политика на презокеанската икономика при решаването на подобен въпрос с международна тежест отдавна е повдигнала срещу себе си критични оценки и дори съмнения в нейната безскрупулност, водещите аргументи срещу която са трайното наслагване на Ал Кайда в Йемен, неспирните атаки, заплашващи националния интегритет, както и множеството невинни цивилни жертви от конфликта.

В този ред на мисли не може да не бъде дискутирана автентичната поява и развитие на клона на Ал Кайда в Йемен. През цялата история на съществуването си екстремистката организация се е ползвала предимно от покровителството на чуждестранни правителства, племенни или етнически групи, или други подобни на нея терористични групировки. В други случай тя е била ангажирана с идеалистическите цели на борбата, която води, до степен, в която е било непосилно създаването на основна управленческа програма ( например по времето на войната в Ирак ). В Йемен обаче групата е създала трайно убежище, което до голяма степен не се оспорва от вътрешните сили за сигурност. Това позволява на Ал Кайда да прилагат свободно системите за подчинение и управление, които са заложени в шарията.

По принцип лидерите на Ал Кайда обикновено са с различен етнически или расов произход от населението на страната, в която развиват дейността си, което драстично ограничава възможността им за налагане на управленческа програма, която местните хора биха възприели като налагане на чужди идеи. Но AQAP е водена от йеменски лидери и голяма част от висшето й ръководство идва или от Йемен, или от Саудитска Арабия, което предоставя на групата по-благоприятни условия за изграждането на разбирателство с йеменското население и разсейване на техните опасения. По време на своята дългогодишна окупация на южните провинции Абян и Шабуа, AQAP се опита да въведе стабилна програма, включваща ангажиране на общността, предлагане на услуги от първа необходимост, правораздаване, хуманитарна помощ, работа върху сигурността на населението, както и свобода на търговската дейност.  Въпреки тези усилия за спечелването на сърцата и умовете на хората, бруталния подход в управлението на групата отчужди много от местните жители от идеологията на организацията. Това принуди AQAP да се оттегли в традиционното си убежище, за да преразгледа скромния си управленчески опит, да се опита да промени подхода си и да предаде извлечените поуки на другите клонове на терористичната организация.

Докато статистиката показва, че колебанията в методите за постигането на целите й се задълбочават, атентатът на Ал Кайда от 10 май тази година в южния град Аден направи сериозен опит за разклащане на привидно постигнатите от правителството успехи в борбата срещу тероризма. В последно време в основна цел на покушенията на групировката са се превърнали чуждестранните учреждения и посолства. Броени дни преди споменатия атентат е бил убит сътрудник на френското посолство и е ранен немски дипломат.

Добре известни са и прозападните интереси на настоящия президент Абд Хади, които със своята политика на кооперация постави своята страна в зависима от Америка позиция. Дали сред целия този поток на контрол и интереси Ал Кайда ще изпълнява ролята на оръжие в ръцете на управляващите или ще бъде самостоятелен организъм, следващ стриктно пътя на джихада ( клонът на Ал Кайда в Йемен наскоро се обяви в подкрепа на сунитската екстремистка група, която има съмишленици в голяма част от Иран и Сирия, което създаде потенциал за нов съюз срещу САЩ ),  е въпрос, чийто отговор едва ли ще бъде напълно ясен в скоро време, докато невинни жертви на конфликта продължават да губят живота си.

Публикувано на 14 Ноември 2014 в 16:51 часа от
Дариана Войкова


Ключови думи:Ал Кайда на арабския полуостров, Йемен

0 Коментара
Добавете вашия коментар:

Име:
E-маил: (незадължително)
Емотикони: smile wink wassat tongue laughing sad angry crying 

| Отписване

Свържете се с нас