Йемен: държавно преустройство

Страната ще бъде преобразувана във федерация, съставена от шест самоуправляеми територии под контрола на единно правителство.

Ситуацията в Йемен е близка до тази в Украйна – в рамките на съществуващата държава противоречията са неразрешими. Единната държава на мултиетническа основа е възможна само при силно деспотичен режим на управление. Колкото и да работи тази система натрупаните противоречия доведоха до естествен разпад на държавността.  

Президентът на Йемен А. Р. Мансур Хади предложи страната да бъде разделена по исторически признак на шест провинции като четири в северната част на страната (Саба, Джанад, Азал и Тахама) и две в южната (Хадрамут и Аден). Столицата Сана и пристанищният град Аден, който беше столица на бившия Южен Йемен, ще имат специален статут.

Държавното преустройство много бързо може да доведе до разпадане на страната на отделни държави, ако не бъдат създадени механизми за сътрудничество и компактно, но силно централно правителство, способно да бъде гарант на споразумението и арбитър между отделните области.
Решението за разделение на страната е крайно, но на този етап ситуацията в страната е близка до катастрофа, обикновенните решения и мероприятия вече не действат.
От друга страна запазването на текущата ситуация гарантирано ще доведе Йемен до гибел и ще го превърне в Сомалия.

Предприетите стъпки от страна на президента Мансур Хади несъмнено са опит за спасяване на страната.

Публикувано на 11 Февруари 2014 в 17:11 часа от
Теодор Савов


Ключови думи:Йемен, разделяне, разпад, война

0 Коментара
Добавете вашия коментар:

Име:
E-маил: (незадължително)
Емотикони: smile wink wassat tongue laughing sad angry crying 

| Отписване

Свържете се с нас