Вьоса Османи - трудният път на жената-политик в Косово

Вьоса Османи-Садриу (Vjosa Osmani-Sadriu) е втората жена президент на Косово, след Атифете Яхяга (Atifete Jahjaga), избрана на 05.11.2020 г. Тя също така е и първата жена председател на парламента на Косово, избрана на 03.02.2020 г. Османи е родена на 17.05.1982 г. в Митровица, град в северната  част на Косово и гранична територия на двете основни етнически общности в страната – сърби и албанци.

Завършва основно и средно училище в Митровица, след това получава бакалавърска степен от Юридическия факултет на Университета в Прищина. По време на следването си, тя получава стипендия, присъдена от Министерството на образованието за най-добър студент на Юридическия факултет в Косово. В същото време е избрана и за един от петте най-добри студенти в страната от всички факултети. През 2004 г. получава стипендия от университета в Питсбърг, САЩ за магистърска степен, а през 2005 г. е наградена два пъти с награда „Excellence For The Future“. През 2009 г. отново печели пълна стипендия от същия университет за своята дисертация фокусирана в областта на международното право и през 2015 г. получава докторска степен по право.

Политическата кариера на Вьоса Османи започва още в нейните младежки години, като активист на Демократическия съюз на Косово (ДСК, LDK). След успешения старт и полученото образование, на 27.08.2009 г. Вьоса Османи е избрана за началник на кабинета на тогавашния президент на Косово - Фатмир Сейдиу. Тя участва в Комисията за изготвяне на Конституцията на Косово и също е била и член на екипа на Косово по делото пред Международния съд относно обявяването на независимостта на Косово.

През 2010 г. за първи път е избрана за депутат, като през годините е била председател на Комисията по европейска интеграция и заместник-председател на Комисията по конституционна реформа в Косово. Била е председател на Комисията по външни работи, диаспората и стратегическите инвестиции. Османи има три мандата в Парламента на Косово като депутат от редиците на ДСК, а през последните два, получава огромна подкрепа и се превръща в най-гласуваната жена-депутат в историята на Косово. По време на изборите на 06.10.2019 г. тя е избрана за кандидат министър-председател на Косово от редиците на ДСК и получава подкрепата на 176 016 косовски граждани. Това я подрежда на второ място след Албин Курти от Движение за Самоопределение (ДзС) с 183 952 гласа и води до избирането и за председател на косовския парламент. По пътя към изграждането на успешна кариера, както в професионален, така и в политически план, Османи успява да се реализира и като съпруга и майка. Тя е омъжена и има две дъщери близначки.

Политическите възгледи на Османи са съсредоточени върху борбата с корупцията, организираната престъпност и осигуряването на независима политическа власт в Косово. Тя фокусира своите усилия и във външната политика на Косово, особено в процеса на евроатлантическата интеграция на страната и в поддържането на активни отношения със САЩ. Вьоса Османи е автор на редица статии, монографии и книги в областта на международното и търговското право, публикувани както на албански, така и на английски език, в които основно място намират темите за правата и честността, които трябва да съществуват във всяка държава и общество. Други нейни постижения са това, че е отличена от университета в Питсбърг с международна награда „Sheth” на 06.04.2017 г., както и, че е член на Управителния съвет на Парламентарната мрежа на Световната банка и Международния валутен фонд и член на Управителния комитет на младите депутати на Световната банка.

Вьоса Османи е откровен защитник на представителството на жените в политиката, като твърди че „когато жените заемат високопоставени политически и държавни длъжности, те допринасят за по-балансирани, чувствителни към пола, екологични и перспективни политики”. Нейният пример ясно показва, че не във всяко едно отношение жените са слабия пол, и че всяка жена може да заеме такава висока позиция, когато е достатъчно силна да защитава своите възгледи и разбирания.

Османи е сред лидерите похвалени за работата им по време на кризата с Covid-19. По време на пандемия, жените в Косово са изправени пред високи нива на уязвимост и Османи заявява, че „постоянно обръща внимание на измеренията на пола през пандемията, споделя релевантни факти и информация, като същевременно наблюдава внимателно всички действия на правителството“. Работейки за защита на уязвимото население от заплахи, свързани с кризата с Covid-19, тя се присъединява към кампанията на ООН за жените в Косово срещу домашното насилие и работи в тясно сътрудничество с УНИЦЕФ по въпроси, свързани със здравето на децата и благосъстоянието на семействата.

Вьоса Османи споделя, че „ограничен брой жени заемат ръководни длъжности в световен мащаб, каквато е и ситуацията в Косово. Социалната производителност не може да бъде постигната, докато хората са пренебрегвани, дискриминирани и се сблъскват с бариери, основани на пола“. Тя допълва, че трябва да се предприемат действия, които да доведат до поставянето на повече жени на позиции, от които могат да се вземат решения.

В много нейни изказвания и коментари, личат принципите и възгледите й за миналото и бъдещето на Косово. По повод годишнина от войната в Косово, тя заявява, че „не е достатъчно само да призоваваме за справедливост, но трябва също така да си припомним, че нашето задължение е да създадем правова държава, която да защитава своите граждани и да установява справедливост на извършените престъпление, каквито и да са те”. Важно е да се отбележи, че тя говори за справедливост и честност, като основни постулати в човешките взаимоотношения. Фактът, че една жена без страх излиза и изрича думи, които са очевидна истина и се бори за тях, е една от многото причини, поради които личността на Вьоса Османи печели толкова много последователи в Косово.

Извървявайки своя житейски път, изпълнен с трудности, но с успехи, Вьоса Османи показва, че една жена-политик може да бъде приета, чута и последвана в Косово. Много е важно тя да бъде честна, да се бори за по-добър и спокоен живот за гражданите на своята страната, да защитава възгледите си за равенство между половете и да следва неотклонно своите цели.

Османи налага нови правила в политическите взаимоотношения в Косово. Тя е представител на един нов прогресивен, образован и необременен с тежко минало политически елит. Всичко това, вероятно ще доведе и до издигането й за поста президент на Косово по време на следващите избори.

Източници:

  1. Singali.com 26.08.2019 - https://sinjali.com/kush-eshte-vjosa-osmani-kandidatja-e-ldk-se-per-kryeministre/;
  2. Assembly-kosova.org - http://www.assembly-kosova.org/eng/president-of-the-assembly/;
  3. Unsdg.un - https://unsdg.un.org/zh-hans/node/40684;
  4. Literal.media - https://literal.media/vjosa-osmani-tahir-zemaj-u-vra-vetem-sepse-i-njihte-institucionet-e-ndertuara-nga-ibrahim-rugova/151625;
Публикувано на 9 Февруари 2021 в 20:28 часа от
Любомира Евгениева, IV курс, Европеистика, УНСС


Ключови думи:Косово, политически лидери, Вьоса Османи

0 Коментара
Добавете вашия коментар:

Име:
E-маил: (незадължително)
Емотикони: smile wink wassat tongue laughing sad angry crying 

| Отписване

Свържете се с нас