Южен Судан днес

Ситуацията в Южен Судан днес продължава да бъде определяна от развитието на конфликта, избухнал на 15 декември 2013 г. в столицата Джуба. Политическото противопоставяне между президента Салва Кийр и бившият вице-президент Риек Марчар е последвано от военен сблъсък между правителствени и опозиционни сили. Конфликтът бързо се разрасна към източната част на страната - гр. Бор, административен център на провинцията Джонглей. Правителствените въоръжени сили получават подкрепа от съседна Уганда.

Въпреки че в страната няма доминиращ етнос, две са основните групи, който изпъкват на фона на останалите – Динка – около 35 % и Нуер – около 15 % от населението. Президентът Кийр е представител на етническата група Динка, а Марчар - на Нуер. Между двата етноса съществува отдавнашно противопоставяне, при което през 1991 г. по време на дългогодишната гражданска война в Судан въоръжени отряди съставени предимно от представители на Нуер извършиха клане на представители на Динка. По време на настоящия конфликт отново се извършват преследвания и убийства на етническа основа, което радикализира етническите групи Динка и Нуер и поляризира политическия елит в страната. Десетки хиляди стават жертви, над 400 000 напускат домовете си и около 70 000 живеят в лагери на ООН в страната.

Рисковете за населението на страната се увеличават пропорционално с разрастването на конфликта. Въпреки крехкото примирие от 23.01. т. г., политическите и етническите преследвания нарастват и десетки хиляди продължават да търсят подслон в лагерите на ООН. След като правителствените сили установиха контрол над градовете Бор и Малакал, провинция Горен Нил, в гр. Адис Абеба, Етиопия през м. януари т. г. започнаха мирни преговори, в резултат, на които беше сключено примирие. Постигнатите договорености не се спазват в голяма степен, тъй като са възпрепятствани от етническото разделение, което продължава да поражда насилие в страната.

През м. февруари се разрази битка за контрола над гр. Малакал, който е от стратегическо значение и за двете страни поради концентрацията на по-голямата част от петролни залежи на страната. Двете страни имат слаб интерес да се споразумеят към момента, тъй като за бунтовниците овладяването на Малакал и другите провинции с петролни залежи е важно. По този начин обаче се увеличава възможността за отхвърляне на дипломатическите мерки и повторно преминаване към военна сила за разрешаването на спора.

Възможно е Мерчар да е загубил в голяма степен контрол върху военните групировки на негова страна, което поражда още по-голяма опасност за сриване на преговорите. Стълкновенията в Малакал все още са на разстояние от самите петролни съоръжения и това не застрашава петролно производство на страната за сега. От обявяването на независисмостта на Южен Судан на 9 юли 2011 г. страната преминава периодично през интензивна вътрешнополитическа борба, влошаване на отношенията със Судан заради продължаващи конфликти по общата им граница и икономически последици от решението на страната да спре производство на петрол през 2012 г. Огромни проблеми за страната са насилието и нарушаването на човешките права на гражданите, често дори и от силите за сигурност на държавата. Освен това, липсата и неадекватното обучение на полицаи, прокурори и съдии води до често нарушаване и незачитане на човешките права и при прилагането на закона и административното право.

Според Human Rights Watch и двете страни в конфликта са отговорни за сериозните нарушения и жестокости спрямо цивилното население, които се доближават до военни престъпления. Затова според директора на Human Rights Watch, Даниел Бекеле те трябва да спрат извършването на злоупотреби и Африканския съюз (АС) трябва най-после да започне с обещаното от много време разследване в страната. Във връзка със случващото се, на 13 март в Етиопия се събраха лидери от региона за среща на Регионалния блок на нациите, познат и като IGAD. На тази среща се взе решение да се разгърнат „Защитни и възпиращи сили“ в Южен Судан от средата на април като част от мониторинга и задълженията на блока. IGAD е и медиатор във водещите се преговори между двете воюващи страни.

На 25 март в изявление на блока стана ясно, че преговорите са подновени след като всички страни са се срещнали в Адис Абеба, Етиопия. В изявлението се казва също, че Блокът консултира воюващите страни за осъществяването на политически диалог между тях, целящ национално обединение и оздравяване на страната. Въпреки това Блокът е сериозно загрижен за продължаващите военни сблъсъци и призовава Международната общност да приложи натиск за прекратяването им. Южен Судан има много проблеми за разрешаване днес, а нанесените рани върху двете страни най-вероятно ще ги тикат към повече сблъсъци. Насилието ще продължи, докато някой не направи нещо. В тази връзка АС трябва наистина да започне разследване на убийствата и случаите на несправедливост сред населението. Властите в Южен Судан и основните племени лидери могат да подпомогнат този процес като съдействат на разследванията.

Публикувано на 4 Май 2014 в 21:31 часа от
Милена Петрова, спец. "Международни отношения" - УНСС


Ключови думи:Южен Судан, конфликт

0 Коментара
Добавете вашия коментар:

Име:
E-маил: (незадължително)
Емотикони: smile wink wassat tongue laughing sad angry crying 

| Отписване

Свържете се с нас