Турско-арабски икономически форум

Политици и икономисти от Турция и няколко арабски страни се събраха да дискутират бъдещи съвместни проекти през изминалата седмица (28 - 29.05.2014 г.) на икономически форум в Истанбул.
    На събитието стана ясно, че арабите виждат Турция като мост към Европа. В началото на форума се проведе дискусия за икономическите предизвикателства след „Арабската пролет”. Участниците обсъдиха пречките и мерките, които трябва да се вземат за да се реализират  по-големи инвестиции в Турция. Фокусът беше насочен към финансовия сектор и недвижимите имоти.
    Финансовият министър на Турция Мехмет Шишек, представи страната си като мост към големите пазари. Според него този мост стига до Близкия изток и Северна Африка, а Истанбул се е превърнал в световна столица.  Политическата стабилност на страната беше изтъкната като основен фактор за икономическо развитие, вероятно защото Ердоган търси международна подкрепа за своето правителство при всеки удобен случай.

    Йорданският финансов министър Умая Тоукан похвали Турция и я определи като международен стоков пазар.  Според  данните икономическите взаимоотношения между Турция и арабските страни се подобряват непрекъснато. Арабските страни се нуждаят от Турция и гледат на нея като „кратък път към Европа и останалия свят” и въпреки проблемите, които имат арабите, те смятат, че икономическата обвързаност с Турция ще доведе до ръст на икономиките им.
    Очаква се инфлацията в Турция да намалее, в следствие на умелата намеса на турската Централна банка. Летището, което е планирано да се изгради в Истанбул, се очаква да бъде най-голямото в целия свят и да допринесе за икономически ръст, както и да направи региона още по-атрактивен за инвестиции. Трябва да се вземе под внимание обаче, че към момента проекта за строежа на летището е блокиран от съда.
    Един от официалните гости на събитието Кан Гюклю, управител на "QInvest" - ислямски финансов институт изрази мнение, че Турция има ключова роля за световния растеж в областта на финансите. Той каза, че очаква финасовите активности да са съобразени с законите на шериата.  Растежа на финасовите пазари според Гюклю е подпомаган от засилващия се интерес към ислямските финансови продукти в Турция.
    Банките, които се управляват според ислямския закон на шериата  набират все повече сила. Финансиращите ги държави често са такива, които разпространяват уахабитско учение (радикален ислям). Такива банки се опитаха да пробият на руския финансов пазар, но нямаха успех. Руските власти взеха мерки и забраниха тяхната дейност. Според руски експерти зад тези финансови институции стоят уахабитски групировки, които са виновни за терористичните актове в Русия и разпространението на радикален ислям в Кавказ.
    След като не можаха да намерят почва за развитие в Русия е възможно, уахабитските банки да разпространят своята дейност чрез Турция. Там те намират симпатизанти и подкрепа от държавните институции, тъй като политиката на Ердоган постепенно ислямизира страната, а радикалния ислям се възползва от този факт. Още повече, че банките управлявани според ислямските закони не събират лихви, което ги прави атрактивни за хората.

Публикувано на 31 Май 2014 в 12:18 часа от
Стойчо Н.


Ключови думи:Турция, арабски страни, икономически форум, икономика

0 Коментара
Добавете вашия коментар:

Име:
E-маил: (незадължително)
Емотикони: smile wink wassat tongue laughing sad angry crying 

| Отписване

Свържете се с нас