Тимошенко: Путин влезе в капана

Ситуацията в Украйна може да се успокои след провеждането на решаващите президентските избори на 25 май. Бившият министър - председател на страната Юлия Тимошенко е кандидат за президентския пост.

Тя се превърна в символ на Оранжевата революция и зае премиерския пост (2004 г.), загуби изборите (2010 г), беше осъдена и лишена от свобода (2011 г. ).
С падането на Янукович от власт беше освободена и сега води кампания в южната част на страната като разчита на подкрепата на националистите.- Ситуацията в Украйна остава доста сложна - има огромно напрежение с Русия, заплаха от война, или поне реална заплаха за гражданска война. Какво мислите за последните изявления от Москва за ситуацията в Украйна?


- Гражданска война в Украйна няма да има, защото кампанията на Путин няма никаква подкрепа в източната и южната част на Украйна. Едва 18 процента от хората, на изток и на юг смятат, че Донецк, Луганск и Харков трябва да се отделят от Украйна и да бъдат присъединени към Русия. Това е много малка част от населението. Така че няма да има нито разрастване на сепаратизма, нито гражданска война. Налице е де-факто необявена война, водена от Путин срещу Украйна и това трябва да бъде спряно незабавно.

- Смятате ли, че всички страни-членки на ЕС са готови да се изправят срещу Русия, защото една част от тях имат отлични отношения с Москва, а някои ръководители на европейски държави имат добри лични отношения с Путин. Така че наистина ли вярвате, че ЕС ще бъде готов да предприеме стъпки срещу Русия?

- Аз мисля, че светът вече разбра, че в Русия действа авторитарен режим със затворена икономика. И протичат изключително нестабилни процеси. Светът се чуди как да нормализира ситуацията. Путин сега предоставя възможност за разрушаване на режима в Русия, който заплашва световния мир. Крим и Украйна са капани за Путин и той се хвана в тях. Така че аз мисля, че обратното броене за края на неговия режим започна.
 
- Нека поговорим сега за президентските избори. Социологическите проучвания показват, че ще съберете голяма подкрепа, но очевидно Порошенко ще ви изпревари. Смятате ли, че ако тази криза доведе до отлагане на изборите, това може да се отрази положително за вашата кампания и да получите още по-добри резултати?

- Аз съм категорично против отлагането на президентските избори. Мисля, че изборите трябва да се проведат на 25 май, независимо от всичко - тъй като за страната е много важно да има законно избран президент. Мисля, че това ще бъде силно стабилизиращ фактор за ситуацията в Украйна и фактор, който ще спре икономическата криза. Сигурна съм, че новият президент ще действа твърдо и последователно и ще бъде в състояние да промени много неща. Това бих направила аз.

- Спомням си, че след освобождаването ви от затвора се качихте на сцената на Майдана. Очаквахте ли тогава, такъв изход и такава огромна политически и геополитическа криза с Русия ?

- Аз не можех да предвидя такъв развой на събитията, тъй като след 23 години независимост никой не би могъл да си представи, че Русия ще започне война срещу Украйна. Но революцията успя и даде на Украйна реална независимост и истинска свобода. Путин не може да приеме тази революция, не можа да се примири с нея. Той е свикнал да влияе върху управлението, да налага своята политика и да реализира плановете си за разширяване на своята империя за сметка на Украйна. Революцията попречи на неговите планове.

- Има сериозен проблем в страната, свързан с избирателите - демократи и социалисти в източната част на страната. "Партията на регионите” беше партията на тези избиратели и Янукович беше техен лидер. Без него „Партията на регионите” се превърна в аутсайдер, но проблемът въпреки това остава, нали ?

 - Прав сте, че украинците на изток и на юг изпитват известна липса на внимание. Те нямат свои политици, на които да разчитат и се доверят. Ето защо през последните няколко седмици аз прекарах цялото си време в източните райони, в Донецк, в Луганск, а също и в близост до блокираните сградите, за да чуя украинците на изток, за да разбера техните послания до украинското правителство. Искам да разбера какво искат, каква помощ искат от новото украинско правителство. И ние сме готови да им помогнем и представляваме. Знам, че това е един от основните проблеми днес и заради това посветих много време на това, въпреки изборната кампания. Вярвам, че е дошло времето, както каза един от великите президенти в света „да се излекуват раните на страната и да се обединим , вместо да се бием помежду си”. Да се разбираме и да предприемем заедно стъпки напред, това е начинът да се върне мира.

-Вие бяхте един от  лидерите на Оранжевата революция. Може ли да обясните разликата между Оранжевата революция и събитията на Майдана днес ?

- Оранжевата революция възникна като подкрепа на кандидатурата за президент на Виктор Юшченко. Така че това е революция, ръководена и подкрепяна от политици и спечелена от хората. Тази революция е напълно различна.Тя се проведе без подкрепата на политиката или политиците. Това беше революция на лидери на гражданското общество и тези, които ги следват. Това беше революция на украинците, които искаха свобода и това е съществената разлика.

Публикувано на 15 Май 2014 в 14:21 часа от
Теодор Савов


Ключови думи:Юлия Тимошенко, интервю

0 Коментара
Добавете вашия коментар:

Име:
E-маил: (незадължително)
Емотикони: smile wink wassat tongue laughing sad angry crying 

| Отписване

Свържете се с нас