Завръщане на „Сръбска листа“ в косовските институции и подготовка за избори

Според председателя на парламентарната група на „Сръбска листа“, Славко Симич сръбските депутатите са се върнали (27.03.) в парламента по свое усмотрение. Те са взели това решение с оглед на интересите на косовските сърби, като са отчели сложната политическа ситуация и обстановката по сигурността в Косово. Това тяхно действие предизвика смесени реакции в политическата сцена в Прищина.

След пет месеца бойкот (от 09.10.2016 г.) на институциите в Косово, сръбските представители се връщат, за да защитят интересите на сърбския народ в Косово. Те ще се възползват от всички законови възможности да предотвратят трансформирането на Косовските сили за сигурност (КСС) в косовска армия и да отхвърлят обвиненията на Прищинан за провала на споразумението за създаване на Асоциацията на сръбските общини - АСО (от м.август 2015 г.).

Според Симич, желанието на сръбските депутати е възможно най-бързо да стартират процеса по формиране на АСО, като се попречи на всички закони и действия, които не са в съответствие с националните интереси и застрашават жизненоважни процеси за сърбите в Косово. „Замръзяването“ на дейността на сръбските представители се използва за извинение от институциите в Прищина и за липса на конструктивност когато става въпрос за проблеми, засягащи сръбския народ в Косово. Това е и основният аргумент за провала на създаването АСО. Прищина се оправдава пред международната общност с липса на напредък по много въпроси именно с отсъствието на „Сръбска листа“ в институции. Бойкотът на сръбските депутати е въпрос на принципи, но поради мълчливата подкрепа на международната общност към косовските решения и допълнителнителния натиск срещу колективните права на сърбите в Косово, се налага „Сръбска листа“ да се върне в управлението.

Опозицията, в лицето на ръководителя на парламентарната група на Движение за Самоопределение (ДзС), Глаук Конюфца, обявява че връщането на сърбите е единствено с цел запазване на депутатските мандати. Според него, тяхното участие е вредно, тъй като определящата им роля в трансформирането на КСС, може да се възприема като контрол от страна на Белград върху действия, засягащи само Република Косово. Заместник-председателят на парламента, Джавит Халити, определи връщането на „Сръбска листа“ като добро, тъй като според него това ще допринесе за по-доброто функциониране на косовските институции. Очаква се парлементът да проведе две заседания през следващите дни (30.03. и 31.03), но на тях няма да се обсъжда закона за трансформирането на КСС.

Някои албански политически коментатори твърдят, че има възможност за „пакетно споразумение“, с което депутатите от „Сръбска листа“ ще гласува в подкрепа на споразумението за определяне на границата с Черна Гора и създаването на Косово армия чрез конституционни промени, в замяна на създаването на Асоциацията на сръбските общини (АСО). Заместник-министърът на местното самоуправление и съветник на Иса Мустафа, Байрам Гечай категорично отрече възможността парламентът да гласува в пакет тъй като според него темите не са свързани една с друга. Опозиционните политически партии също са категорично против такова решение.

В медиите се появи (27.03.) информация, че дълго обсъжданите предсрочни парламентарни избори ще се проведат на 04.06. Като цяло почти всички политически сили в Косово са съгласни, че тази управляваща коалиция се е изчерпала и липсата на напредък по някои основни теми налагат смяна в управлението на страната. Дори Демократична партия на Косово (ДПК) издигна кандидатурата на председателя на парламента Кадри Весели за поста министър-председател. Единствената партия, която все още не е съгласна да отстъпи властта е Демократичен съюз на Косово (ДСК). Все пак управляващата коалиция ДСК - ДПК не е обявила нищо официално, въпреки, че предизборната кампания е страртирала.

Някои международни експерти по сигурността се опасяват, че предсрочните избори в Косово могат да съвпаднат с първите обвинения на Специалния съд (СС) в Хага, който ще разглежда престъпленията на членове на Армията за освобождение на Косово (АОК). Това може да окаже влияние върху вътрешнополитическата, институционалната и социалната обстновка в Косово. Решенията на СС може да повиши напрежението по време на предизборната кампания и изборения процес, тъй като се очаква важни политици да бъдат засегнати от тях. ДПК се разглежда като политическата сила, която ще бъде най-потърпевша. Очаква се някои от нейните лидери да бъдат арестувани, тъй като те са пряко обвинени в доклада на Дик Марти, като отговорни за престъпленията, извършени по време и непосредствено след войната в Косово. Въпреки потенциалния риск от повишаване на напрежението в страната, правителството на Косово няма изготвена стратегия за справяне със ситуацията. Това налага редица представители на международната общност да не подкрепят провеждането на предсрочни парламентарни избори през тази година.

Започна и подготовката на политическите партии за местните избори през есента на т.г. Някои от партиите вече са избрали своите потенциални кандидати за кметове. Засега е потвърдено, че Шпенд Ахмети (Shpend Ahmeti), Даут Харадинай (Daut Haradinaj), Зафир Бериша (Zafir Berisha), Ардиан Гини (Ardian Gjini), Лабинот Тахири (Labinot Tahiri), Джафер Гаши (Xhafer Gashi), Лулзим Кабаши (Lulzim Kabashi) и Агрон Кучи (Agron Kuci) ще се кандидатират за кметове.

Междувременно председателят на ДПК клон в Прищина, Лирак Челай (Lirak Celaj) обяви, че той има подкрепата на своята партия да се кандидатира за кмет на столицата. Според Джавит Халит, ДПК все още обсъжда потенциални кандидати за кметове. Заместник-председателят на ДСК, Хаки Ругова заяви, че неговата партия все още не е взето решения за своите кандидати. Говорителят на ДзС Шкордан Хоти, потвърди кандидатурата на Шпенд Ахмети за втори мандат, но не пожела да разкрие имената на другите кандидати. Съюз за бъдеще на Косово (СБК) обяви кандидатурата на депутата Даут Харадинай за кмет на град Дечани, а партия Инициатива за Косово (ИК) издигна депутата Зафир Бериша за кмет на град Призрен, докато Алианса за ново Косово (АНК) е избрал известната певицата Лабинот Тахири (Labinot Тахири) за свой кандидат за град Феризай.

Публикувано на 4 Май 2017 в 13:48 часа от
Деница Димитрова


Ключови думи:Косово, Сръбска листа, избори

0 Коментара
Добавете вашия коментар:

Име:
E-маил: (незадължително)
Емотикони: smile wink wassat tongue laughing sad angry crying 

| Отписване

Свържете се с нас