Ситуацията в Сирия - пет години от началото на протестите

Сирийската революция започна с искания за свобода и демокрация срещу диктаторския режим на Башшар ал-Асад, наследил управлението от баща си Хафез ал-Асад, чрез мирни демонстрации, целящи демократични промени, докато силите за сигурност не я посрещнаха с куршуми и убиха голям брой граждани, което подтикна редица войници да се отцепят от сирийския режим. По този начин се сформира свободната сирийска армия с цел да защитава демонстриращите граждани. Демонстрациите се разпространиха в голям брой градове и селища, обхващайки цяла Сирия. Конфликтът пое военен курс, който войската на сирийския режим не успя да спре. Това доведе до прибягване използването на помощта на милиции и наемни войници от Ливан, Хизбуллах, Иран и много терористични групировки. Така Сирия се превърна в пространство за разчистване на международни сметки на гърба на сирийския народ. До колко руските удари са само срещу терористичната организация „Ислямска държава“ е въпрос на интерпретация и покорство. Едва ли опозиционните сили, противно на това, което показаха медиите, остават незасегнати от руските бомбардировки. „Ислямска държава“, подобно на сирийския режим, задържа хора и извършва смъртни присъди публично – а това са двете страни на една и съща монета в тероризма, всявайки ужас у хората и воювайки срещу искащите свобода и достойнство.

Бежанската криза в Сирия нямаше да се случи, ако имаше международна протекция върху цивилните области под контрола на опозицията или тези под контрола на силите на Ал-Асад. Кризата дойде в резултат на продължителните сражения в цивилните области, което принуди хората да бягат извън страната, за да се спасят от убийство и да избегнат включването им в армията на режима. Бяха засегнати всички мъже на възраст между 18 и 40 години, за които смъртта беше неизбежната им съдба, а бягството шанс да могат да построят по-добро бъдеще за себе си и децата си и да живеят в мир и спокойствие.

В момента сирийският гражданин, който живее в области под контрола на режима, например в Халеб (Алепо) среща следните проблеми – електричеството е изцяло прекъснато, тъй като са поразени електростанциите и водните централи, които спряха да работят преди повече от година, в следствие на което хората започнаха да използват вода от замърсени кладенци, което от своя страна пък доведе до разпространение на много болести, да не говорим за нарушаването на правата на човека от страна на милициите, поддържащи сирийския режим, упражнявайки насилие срещу цивилните граждани, обществените фурни, набезите при отсъствието на властта, реда и правосъдието. Местата, в които има наличие на основни условия за живот като храна, лекарства, здравна грижа –са концентрирани в ръцете на група военни търговци, които ежедневно увеличават цените им с довод увеличението на курса на долара, който нарасна седемкратно от периода преди войната, което доведе до инфлация, а заплатите не се промениха.

Например заплатата на един средностатистически работник в Сирия в момента се равнява на 160 български лева, ако той има четиричленно семейство, доходът на глава от семейството е 40 лева на месец. Страхът от ежедневните снаряди, които се превърнаха в нещо обичайно за сирийския гражданин в териториите под контрола на опозицията, също като високите цени и липсата на ред и правосъдие, принудиха много да напуснат страната. Кражбите, нарушаването на правата на човека, въздушните удари на режима на Ал-Асад, които доведоха до почти пълно разрушение на инфраструктурата, учебните заведения, здравните заведения и методично разселване и групово наказание над цивилни граждани, които искат демокрация направиха живота в страната невъзможен.

Последната беда бяха руските въздушни удари, които поразиха много села и градове, пълни с жители, и доведоха до напускането на голям брой селища. Практиките на терористичната организация „Ислямска държава“ да мобилизира непълнолетни в редиците си за битките, извън смъртните наказания, които се превърнаха в ежедневна гледка в град Ракка, който е под контрола на „Ислямска държава“ принудиха масово гражданите да търсят спасение за децата си.

Това е ситуацията, в която се намира сирийският народ след пет години борба. Подкрепящите режима на Ал-Асад живеят в сигурност далеч от смъртта, но са застигнати от икономическата криза, живеещите в районите под контрола на опозицията, са застигнати от ежедневните бомбардировки на Ал-Асад и руските удари, а жителите на територии под контрола на „Ислямска държава“, са застигнати от ежедневни убийства.

В последния доклад на ООН за размерите на щетите от войната в Сирия напълно разрушените жилища са 2.8 милиона, разрушените училища са 4800, а 70% от здравните заведения не работят изцяло, като някои области като град Идлиб процентът достига до 85%.

 

Публикувано на 26 Октомври 2015 в 15:05 часа от
Мохамед Юсеф


Ключови думи:Сирия, криза, война, протести, Асад, Русия, ситуацията в страната

0 Коментара
Добавете вашия коментар:

Име:
E-маил: (незадължително)
Емотикони: smile wink wassat tongue laughing sad angry crying 

| Отписване

Свържете се с нас