Сирия - обвинена в клане на „индустриално равнище“

На 20 януари т.г. британският вестник „The Guardian“ и американският телевизионен канап „CNN“ сигнализираха, че трима бивши международни прокурори обвиняват Сирия в масови убийства и мъчения. Докладът им, поръчан от Катар (държава състояща се от преобладаващо сунитско население и подкрепяща от началото на броженията срещу Асад през 2011 г., поддържан от шиитски Иран, сирийските бунтовници) се основава на свидетелствата на дезертирал сирийски военнослужещ. Докладът се появява в момент, когато ООН изключи Иран от участие в международната конференция за мир в Сирия, за да може поне за момента да спаси провеждането на форума, известен под името „Женева- 2“.

Докладът се основава на свидетелства и снимки, предоставени от източник, запазващ анонимност от гледна точка обезпечаване на личната му сигурност. Публикацията на документа-се" случва в навечерието- на „Женева-2“, чиято цел е извеждане на Сирийската арабска република от състоянието на гражданска война. Информаторът, фотограф, твърдящ, че е дезертирал от редовете на сирийската военна полиция е предоставил на кабинета по патологична медицина към Министерство на правосъдието на Катар около 55 хил. електронни снимки на 11 хил. убити затворници. Той твърди, че затворниците са починали в ареста преди самото им транспортиране до военно-медицинско учреждение, където са били фотографирани.

Съгласно докладът, състоящ се от 31 страници, някои сред тях са ослепени, а по други има следи от душене и електрошок. Докуметът е изготвен от Дезмънд да Силва, бивш главен прокурор в специалния трибунал за Сиера Леоне, Джефри Найс, бивш главен прокурор в процеса срещу бившия югославски президент Слободан Милошевич и Дейвид Крейн, преследвал процесуално президента на Либерия Чарлс Тейлър. След проведен задълбочен анализ, авторите на доклада са оценили предоставените им доказателства като достоверни, като са предоставили резултатите от своята работа на ООН, различни правителствени служби и на Организацията за защита на човешките права. „Вече имаме преки доказателства за съдбата на хилядите безследно изчезнали“, коментира Д. Крейн,

Публикувано на 1 Февруари 2014 в 13:24 часа от
Кънчо Христов


Ключови думи:Сирия, неспазване на човешки права, измъчване

0 Коментара
Добавете вашия коментар:

Име:
E-маил: (незадължително)
Емотикони: smile wink wassat tongue laughing sad angry crying 

| Отписване

Свържете се с нас