Русия блокира украинския черноморски флот

     Руски военни сили са потопили изведения от експлоатация военен кораб ,,Очаков" на входа на езерото Донузлав. Така практически се отрязва достъпът на украинските военноморски сили до Черно море.  Потопяването на плавателното средство прекъсва излаза на море на флота на Украйна, а премахването му изисква огромен финансов ресурс на и без това отслабената ѝ флотилия.
    Около полунощ на 5 март руският военноморски флот използва няколко влекача, за да наместят огромния противоподводен кораб в позиция, блокираща достъпа на украинския военноморски флот до открито море. В широкия около 400м пролив корабът е взривен и оставен наполовина потопен. По-късно същата нощ е потопен и втори кораб.


    От началото на март руски сухопътни, военновъздушни и военноморски сили са блокирали достъпа на Кримския п-в към континенталната част на Украйна. Всички военни обекти на полуострова са завзети или обградени от руснаците с цел да се предотврати възможността на украинската армия да им се противопоставя.

   Въпреки че украинските военноморски сили са отслабени максимално, този ход на Москва цели да се предотврати съсредоточаването на украински военни на полуострова. Блокирането на езерото Донузлав е добре премислен ход докато Русия, Украйна и Западът спорят за Крим. Премахването на затъналите кораби от плитчините ще бъде трудно, скъпоструващо и времеемко занимание и на практика оставя украинските военноморските сили с вързани ръце. Освен това блокирането им може да се окаже и доста изгодно за Русия, тъй като повечето от корабите са създадени от бившия СССР. Кремъл може да реши да възвърне част от ,,изгубената флотилия“ в зависимост от това как ще завършат преговорите с Украйна.  Източници от Кримския п-в свидетелстват, че руски военни кораби са изискали от украинските моряци да се предадат в базата в Сеавстопол. Русия избягва заложнически действия, може би защото това е сложна операция, а освен това може да се превърне в кървава драма. От друга страна тези действия могат да подкопаят тезата, че Кремъл се опитва единствено да предпази руското население на полуострова.
    Русия изглежда доволна от обсадата на украинския флот при Новоозерне като това е и една стъпка напред към постигането на своите цели. В края на краищата главната цел на Москва се оказва парализиране на украинските войски, пречейки им чрез военни операции да променят статуквото на Крим. При това до успешното разделяне на украинския флот се достигна доста чисто.Ключови думи:Русия, Украйна, Крим, флот

0 Коментара
Добавете вашия коментар:

Име:
E-маил: (незадължително)
Емотикони: smile wink wassat tongue laughing sad angry crying 

| Отписване

Свържете се с нас