Катар въвежда наборната служба

Катар възнамерява да въведе задължителната военна служба. Срокът на службата ще бъде 3 месеца за студенти и завършващите ВУЗ и 4 месеца за останалите.

 Разбираемо е, че това няма до доведе до особено повишаване на боеспособността на действащата армия, тъй като подготовката на един войник няма как де бъде осъществена за толкова кратки срокове.

Целта на закона е цялото мъжко население на страната да премине през такава подготовка като получи основни познания за боравене с оръжие и се запознае с военните порядки. Освен това на всеки преминал през военното обучение ще бъде създадено лично досие, в което ще се вписват личните качества и възможности на всеки един наборник.

Новият катарски емир Тамим е принуден да се справя и с важната демографска особеност на страната – броя на имигрантите се удвои и като цяло превишава три пъти коренното население на страната. Имигрантите нямат права, а министерството на вътрешните работи пресича още в зародиш всякакви наченки за създаване на имигрантски организации и обединения. Точно обратното за коренното население на страната се счита, че трябва да бъде организирано и предварително подготвено за да може да окаже помощ на страната в случай на кризисна ситуация.

Друго съображение, което може да обясни защо именно сега на Катар му се наложи съществено да увеличава  своята армия е дългогодишния спор между Катар и Бахрейн, свързан с това, че Бахрейн продължава да има териториални претенции към Катар.

В случай на сваляне на династията Ал-Халиф архипелагът може да влезе и в полезрението на Иран, който да помогне на  бахрейнските шиити да създадат нова островна република.

В този случай Катар несъмнено ще се опита да използва своя шанс и права да потърси загубеното си наследство.

Освен с предполагаемите действията на катарските въоръжени сили, официално Доха може да хвърли известен финансов ресурс за привличане на бахрейнските шиити на своя страна, тъй като за никого не е тайна, че  страната разполага с необходимия ресурс за това.

Всъщност едва ли в действителност събитията биха достигнали чак до там, но във всеки случай не трябва съвсем да бъде изключван и този вариант за развитие на ситуацията.

Интересно е, че ако събитията се развият по този сценарии министър-председателят на Катар - Ал-Тани ще разполага с необходимия ресурс за осигуряване на острова с полицейски и военни части.

Тогава наборната армия може да окаже активна помощ на полицейските и армейски  части,  които ще действат активно на територията на Бахрейн.

Публикувано на 15 Ноември 2013 в 12:59 часа от
Теодор Савов


Ключови думи:Катар, наборна служба, военна, служба

0 Коментара
Добавете вашия коментар:

Име:
E-маил: (незадължително)
Емотикони: smile wink wassat tongue laughing sad angry crying 

| Отписване

Свържете се с нас