Опитите на Северна Корея с междуконтинентални ракети

Северна Корея е държава, която постоянно прави нови и нови опити с оръжия за масово унищожаване, с цел подобряване на военния си потенциал. Това е страната, която харчи най-големия процент от БВП за военни разходи - 23,3% от целия БВП, което е около 3.5 милиарда долара от 15 милиарда БВП. Цялата сума е инвестирана в разработването и поддържането на военна техника, затова провеждането на нови изпитания от страна на комунистическата държава не трябва да бъдат изненада за никой.

Ядрените тестове и опитите с балистични ракети са основната „ябълка“ на раздора при отношенията между двете корейски държави. Редицата опити от страна на Северна Корея, които нарушават международното право и в следствие водят до редица санкции са цикъл, който допринася за постоянната нестабилност в региона.

През месец юли 2017 г. Северна Корея извърши поредната си серия от опити, в които изстреля  балистични ракети.  На четвърти юли Северна Корея извърши опит с междуконтинентална ракета, най-успешния до този момент. Ракетата достигна височина от 2500 метра, извърши полет от 40 минути и измина над 930 километра, приземявайки се в океана,  част която е в икономическата зона на Япония. Тази нова ракета има толкова голям обсег, че дори може да засегне и Аляска в САЩ. Някой учени смятат, че на теория ракетата може да достигне до полет от 6700 километра.

Веднага последва остра реакцията от САЩ, със сериозни заплахи срещу режима в Северна Корея от страна на президента Тръмп. В разговор с американския президент Тръмп, китайския президент Си Джинпин изрази мнение, че има определени неща, които пречат за сближаването на САЩ и Китай, а именно стабилността на Корейският полуостров.

Австралия, Япония, Русия и Китай изразиха остра критика към новите опити от страна на Северна Корея, които допринасят за нестабилността в региона.

На 28 юли Северна Корея извърши поредния опит с междуконтинентални ракети, 14-ти под ред за 2017 г.  Изстрелването на тази ракета показа по-добри резултати от изстреляната в началото на месец юли. След това събитие, редица държави изразиха отново своето недоволство, като най-остри реакции към този  опит с междуконтинентални ракети изразиха Япония, Южна Корея и САЩ. Според японския министър-председател Шиндзо Абе, Северна Корея към този момент представлява  реална опасност за японската сигурност. След поредния опит, южно корейския президент Moon Jae-in свика извънредна среща през нощта, а говорителят на Пентагона капитан Джеф Дейвис увери медиите, че  САЩ е готова да защити себе си и съюзниците си в случай на провокация от страна на Северна Корея.

Последната ракета, изстреляна от Северна Корея на 29.08 буквално летя през територията на Япония като предизвика паника в страната и остри реакции от страна на международната общност. Този пореден опит събра извънредно на заседание и Съветът за сигурност на ООН.

Малко след този инцидент (03.09) севернокорейциите тестваха и водородна бомба, която освен че предизвика мощен земен трус, ясно показа на държавите в региона и могъщите световни сили, че страна не само има възможности за доставка на ядрено оръжие на големи разстояния, но и притежава такова. До скоро се подценяваше възможността на страната да разработи технология за доставка на ядрено оръжие, въпреки че се предполагаше, че режимът вече разполага с такова оръжие.

Редицата неприемливи нарушения от страна на Северна Корея, принуди първоначално по-приятелски настроения южно корейски президент Moon, да търси по-бърз завършек на програмата THAAD (Terminal High Altitude Area Defense) - американска защитна система, която има за цел да възпре ракети с всякакъв обсег. Желанието на Южна Корея за по-бързото реализиране на проекта не минава без препятствия. Русия и Китай не одобряват плановете на САЩ да въоръжи Южна Корея за защита от Севера, както и разполагането на противоракетните системи THAAD в региона.

През август 2017 г. напрежението отново ескалира, във връзка с многобройните коментари направени от американския президент Тръмп и неговата администрация към Северна Корея, както и ответната реакция от Ким Чен Ир. Северна Корея заплаши САЩ, че е готова да „изпепели“ страната, в отговор САЩ предупреди, че при евентуална атака, комунистическата страна ще бъде обляна в „огън и пепел“.

В отговор на изказванията на президента Тръмп, Северна Корея изрази готовност и желание да изстреля ракети срещу остров Гуам – територия, която принадлежи на САЩ и е част от Марианските острови, които се намират в Тихия океан.  Учените в САЩ смятат, че Северна Корея е успяла да развие технология, чрез която да прикачи ядрени глави върху междуконтинентални балистични ракети. Опитите проведени през юли, тези от август и началото на септември водят до потвърждаване на тези подозрения. Типичните заплахи от страна на Северна Корея и избухливия характер на американския президент Доналд Тръмп, могат да доведат до невиждана катастрофа и ескалация на конфликта и дори до започване на трета световна война.

В отговор на растящото напрежение между Северна Корея и САЩ, президентът на Южна Корея Moon Jae-in обяви, че страната му е категорично против военни действия в региона. Нежеланието на южно корейския президент е очаквано, поради факта, че Южна Корея ще бъде страната, която ще претърпи най-големи щети при такъв конфликт. Една  евентуална война може да унищожи всичко постигнато от Южна Корея през последните 60 години, както и да доведе до невиждана емигрантска криза в региона. Ярък пример за възможните унищожения, които може да понесе Южна Корея е фактът, че Сеул се намира на близо 60 километра от северно корейската граница и се смята, че Северна Корея има огромен брой артилерия насочена срещу огромния метрополис, която ще нанесе невиждани щети при евентуална война.

Ситуацията между Северна Корея и САЩ е продължение на цикъла, който се повтаря всяка година. Проявленията на ескалацията през тази година може да бъде свързано главно с три причини.

Първата причина е, че технологиите с които разполага армията на Северна Корея са се подобрили драстично през последните години. Възможността за изстрелване на междуконтинентални ракети с ядрени глави, които могат на теория да достигнат САЩ или части от Европа допринасят за повишаване на  напрежението и дестабилизацията  в региона.

Вторият фактор за растящото напрежение се явява силното желание на севернокорейския политически елит да постигне максимално изгодно споразумение с международната общност като постоянно изтъква напредъка на ядрената си програма и технологиите за доставака на ядрено оръжие. На последно място за  напрежение значително допринасяличността на 45-тия президент на САЩ,  Доналд Тръмп, избухливият му характер и тенденцията да се изразява с остри реплики.

Ако се разгледат всички фактори и събития от последните месеци, може да се стигне до извода, че събитията между Северна Корея и останалия свят, продължават да подържат своята цикличност. Въпреки това, напрежението и последиците от евентуален конфликт, достигат невиждани величини. Северна Корея на няколко пъти заплаши, че е възможно избухването на пълномащабен конфликт на Корейския полуостров. Нестабилността в международните отношения продължава да се увеличава, благодарение на войнствените изказвания от страна и на Пхенян, и на Вашингтон, събития които могат да доведат до най-лошия сценарий. Само бъдещето ще  покаже как точно, ще бъде разрешен проблемът на Корейския полуостров.

Публикувано на 7 Септември 2017 в 10:56 часа от
Васил Фишев


Ключови думи:Северна Корея, oпитите с междуконтинентални ракети, ядрени опити, вдородна бомба, Япония, САЩ

0 Коментара
Добавете вашия коментар:

Име:
E-маил: (незадължително)
Емотикони: smile wink wassat tongue laughing sad angry crying 

| Отписване

Свържете се с нас