Нашият свят и COVID-19

В началото сме на едно ново за нас десетилетие и трябва да признаем своите надежди и пориви към постигане на един по-добър свят. Цивилизационната мечта за развитие и постигане на светло бъдеще е достатъчна причина човечеството да посрещне с твърдост и воля едно малко чудо на микробиологията, което завладя планетата през 2020 г. Коронавирусът, получил кодовото название COVID-19, изглежда все по-трайно се настанява в ежедневието ни, предизвиквайки и излагайки на опасност нашите най-висши и ценни блага – животът и здравето. Мерките за противодействие обаче вече са взети, решението на проблема постепенно излиза на хоризонта, а търпението се явява най-големият и ключов капитал.

Налице са всички предпоставки пандемията от коронавирус да бъде обявена за най-страшното предизвикателство, пред което сме се изправяли досега през XXI век. Картината на повсеместно нарастващата криза придобива все по-тъмни оттенъци. Ако тръгнем от периферията на пандемичния пейзаж, лесно ще забележим, че динамичният социален обмен и културните разнообразия са обречени да напускат бавно, но сигурно настоящето на всеки един от нас. Свободното придвижване става все по-затруднено и отстъпва място на затварянето вкъщи и дори запазването на дистанция от най-близките. На изпитание е подложен естественият ни порив към образование и опитът да научаваме най-много, когато общуваме с другите. Същевременно мизерията, недоимъкът и гладът, съпътстващи значима част от човешкото население, имат още по-благоприятни условия за виреене. Нарастващата тенденция за финансови сривове и икономически колапси на редица държави обременява перспективите за стабилност и растеж. Ако има обаче област на живота, която да се чувства най-засегната и компрометирана от сложността на   сегашната ситуация, то това е здравната. Преструктурирането на болнични заведения за борба с коронавируса, напрежението на волята и силната отдаденост на милиони лекари, работещи в пряк досег с COVID-19, значителната необходимост от закупуване на медицински изделия, консумативи и лекарствени продукти се все компоненти, очертаващи сериозността, в която се намираме. Нещата придобиват още по-комплициран вид, ако се имат предвид бързото разпространение на вируса, неговото непрекъснато мутиране, както и приспособяването му към различна среда.

Ето защо хората по земното кълбо са в непрестанно очакване и надежди към учените да разработят ваксини и да намерят формули за преборване на и трайно справяне с поливалентното миниатюрно чудо. Дотогава ще властва вече утвърдилият се пандемичен начин на живот, характеризиращ се с повишено внимание, забавяне на ритъма и алтернативно провеждане на обществените отношения.

Разбира се, типологията на кризата изисква проявата на огромни морално-волеви качества. Тя ни упътва отново да потърсим и намерим своето истинско човешко лице, да преоткрием близкия диалог помежду си и да постигнем в пълнота ценността на съ-битието. Това е и времето, в което всички ние можем да се обърнем към себе си, да отправим поглед към своя вътрешен свят и да се насочим към едно по-добро личностно и общностно развитие.

Странно получилото се съчетание на утвърдила се вече глобализация и внезапно появил се вирус е шанс за човечеството да се възползва от вече създадените блага на модерната ера, но и да се поучи, че чрез тях не може да върви срещу майката природа. Преодоляването на безграничния консуматорски стил на поведение и замяната му със смиреност и благодарност за възможностите, които ни се предлагат, са всъщност истински важните уроци на тази повратна 2020 г. – година, в която усещаме силата на любовта и всеотдайността на нашите близки роднини и приятели; година, в която се прекланяме пред героите на нашето време, които неотменно ни защитават на първа линия пред коронавируса; година, която ще остане завинаги в цивилизационното наследство със спомена за яркия живот на милиони хора.

Нека имаме силата да посрещнем с достойнството на Аз-а и с честта на Ние този труден период от човешката история. Нека вярата в доброто бъде нашият точен компас и източник на вдъхновение. Нека успеем да вдишаме и усетим нашето светло Утре.

Публикувано на 11 Ноември 2020 в 16:20 часа от
Христо Менков


Ключови думи:Covid-19, Европа

0 Коментара
Добавете вашия коментар:

Име:
E-маил: (незадължително)
Емотикони: smile wink wassat tongue laughing sad angry crying 

| Отписване

Свържете се с нас