Управлението на президента Игор Додон

На 13.11.2016 г. с 52,27% от гласовете на гражданите на Молдова беше избран за президент на Молдова проруски ориентирания кандидат Игор Додон. Неговият мандат започва на 23.12. 2016 г., като още от самото начало той активно работи върху обещанията, дадени в предизборната му програма. На 28.03.2017 г. той представи отчет за първите 100 дни на своето управление. Основните приоритети поставени от Игор Додод са:

 • Възстановяване на стратегическото партньорство с Русия;
 • Прокарване на идея за предсрочни парламентарни избори;
 • Защита на молдовския неутралитет;
 • Преговори по обединението на държавата;
 • Прекратяване на юнионистки дейности по обединение между Молдова и Румъния;
 • Работа по възраждане на държавата.

От началото на 2017 г. молдовският президент три пъти посещава (17.01., 17.03. и 09.05.) Москва и се среща с руския президент Владимир Путин. Това не се е случвало през последните 15 години. Обсъждани са били  два основни въпроса:

 • проблемът на молдовските мигранти в Русия
 • връщането на молдовската продукция на руския пазар.

Като резултат от тези срещи са удължени срокове за валидност на документите за легално пребиваване и са амнистирани 17 хил. от депортираните молдовски граждани. През март 2017 г. в Москва се проведе икономически форум, в който участваха и бизнесмени от Молдова. Очаква се през месеците май и юни някои големи руски инвеститори да посетят Молдова. Договорено е да бъде подписано ново споразумение за сътрудничество и приятелството с Русия, тъй като последното такова беше сключено през 2001 г.

На 14 април 2017 г. беше подписан и договор за сътрудтичество с Евразийския съюз и  одобрено Молдова да получи статут на страна наблюдател в ЕАИС, като това предварително (през февруари) беше обсъдено и съгласувано в Брюксел.

На 28 февруари 2017 г. Додон представи законопрект относно промяната на Конституция, според която президентските пълномощия ще бъдат разширени. Той предлага да бъде променен чл. 85, като на президента на страната бъде предоставена възможност да разпуска парламента и да  инициира реферундуми. Игор Додон настоява за тази промяна, като заявява, че настоящият парламент блокира инициативите му. В момента партията на президента - Партия на социалистите е в опозиция.

Още една нова инициатива предприе Додон като подписа указ за иницииране на консултативен референдум. Този национален референдум е планиран за 24 септември 2017 г. и ще включва следните четири въпроса:

 • Подкрепяте ли отмяната на Закона за милиарда (според този закон откраднатият милиард трябва да се изплати от молдовското население)?
 •  Подкрепяте ли правото на президента на Молдова да разпуска парламента и да свиква предсрочни парламентарни избори?
 • Подкрепяте ли намаляването на броя на депутатите от 101 на 71?
 • Подкрепяте ли изучаването на „История на Молода“ в образователните институции?

По отношение на първия въпрос на референдума, Игор Додон се опитва още в първите дни на своето управление да отмени закона, според който липсите в държавния бюджет, в следствие на кражба, трябва да се покрият от данъкоплатците в Молдова. Парламентът гласува срещу неговото предложение и сега Додон се опитва да прокара отмяната на закона чрез допитване до народа.

Президентът се обявява за отворен диалог с хора и за редовни срещи с населението, като за първите 100 дни от своето управление той е посетил 6 района. По този начин се опитва да убеди ръководителите на правителството (Павел Филип и лидерите на партиите, представени в парламента) да последват примера му.

Интензивни са и действията на Додон по отношение на Приднестровската молдовска република. На 04.01 и на 30.03 тази година  бяха проведни първите срещи между държавните лидери на двете страни – Игор Додон и Вадим Красносельски. Това се случва за първи път за последните 8 години. Обсъдени бяха въпрси на образованието, регистрацията на превозните средства, свободното движение на граждани, признаването на дипломите за образование и др. В допълнение на това в Кишинев е създадена комисия по приднестровския въпрос, като решението което предлага настоящия президент е федерализация на Молдова.

Все пак президентът Додон се опитва да балансира между Русия и ЕС. На 07.02.2017 г. в Брюксел той се срещна с високопоставени европейски представители и заяви категоричния неутралитет на Молдова по отношение участието и във военни съюзи. Той преговаря и за изготвяне на официалне договор от страна на НАТО, подтвърждаващ зачитането на молдовския неутралитет.

Що се отнася до пункт за забрана на „юнионизма“, президентът внесе в парламента законопроект за забраната му и предложи промяна в областта на образованието. С нея в училищата вече ще се преподава история на Молдова, а не история на Румъния. Относно годишнината (100 години от „Великото обединение” на Румъния и Молдова от 1918 г.) и възможно обединение с Румъния (т. нар. проект „Romania Mare”) президентът е категоричен, че докато той е на власт за този вариант на развитие на Молдова, дори няма да се говори. Страната ще остане независима, както това искат повечето от гражданите й.

Президентът Додон отрече наличието на каквато и да била връзка между него и Влад Плахотнюк (в някои медии се появиха слухове, че Додон е спечелил президентския пост благодарение на финансова поддръжка от страна на Плахотнюк), като заяви, че по-скоро „ще се откаже от президенсткия пост, отколкото да защитава нечии частни интереси”.

Първите месеци на президентско управление бяха белязани и с някои проблеми. Беше отзован молдовският посланик М. Грибинчу от Румъния и беше уволнен министърът на отбраната А. Шалару. След решението на Игор Додон да лиши от молдовско гражданство бившия президент на Румъния Траян Бесеску, посланик Грибинчу изказа критично отношение. Като правило един посланик, няма право да изказва негативна позиция към управлението на собствената си държава, поради това трябваше да напусне  поста си.

Яростни критики към управлението на Додон изказа бившият му опонент в президентските избори - Дмитрий Чубашенко. За успехите на президента в миграционната политика, той обяви, че с помощта на молдовските граждани, които искат да работят в Русия се създават условия за миграция на работоспособното население в друга държава, а трябва да се работи по въпроса за трудоустройството на територия на Молдова.  Чубашенко е критичен и по въпроса за връщането на молдовска продукция на руския пазар. Според него проблемът идва от това, че след подписването на договора за асоциация с ЕС, Русия вдигна митата за молдовската продукция, затова не е толкова важно колко молдовски производители ще имат достъп до руския пазар, а на какви цени ще внасят продукцията си, т.е. дали тя ще е бъде на конкурентна цена. Допънително Чубашенко изрази и съмнения по повод провеждането на референдума. Според него правителството ще го спре или ще го отмени под предлог, че няма достатъчно средства за провеждането му или че въпросите не съответстват на Конституцията. Съмнява се също и отосно участието на голям брой граждани в референдума, за да бъде признат за успешен. Социологически изследвания показват, че населението на Молдова е недоволно от управлението на настоящия парламент и 70% от допитаните граждани подкрепят идеята за предсрочни парламентарни избори.

Не само по време на предизборната си кампания Игор Додон се позиционира като проруски кандидат, а и в първите дни от своето управление, той доказа позициите и отношението си към Русия. Ясно се вижда затоплянето на молдовско-руски отношения и поради  факта, че Додон е единственият президент присъствал на парада на 09 май в Москва. Все още прокарването на проруски курс се прави много внимателно и предпазливо, поради изолацията на Русия и зачитането на мнение на европейските партньори. Може да се направи извода, че докато във вътрешнополитически план действията на президента са ограничени от парламента, то във външнполитическата си дейност бавно, но уверено ще изпълнява предизборните си обещания.

Публикувано на 27 Май 2017 в 13:22 часа от
Валерия Ясибаш


Ключови думи:Молдова, Игор Додон, проруско управление

0 Коментара
Добавете вашия коментар:

Име:
E-маил: (незадължително)
Емотикони: smile wink wassat tongue laughing sad angry crying 

| Отписване

Свържете се с нас