Усилията на международната общност не бяха напразни

Мохамед Омар Даудзай, министър на вътрешните работи на Афганистан

- За успеха на първия кръг на изборите голяма заслуга има работата на Министерството на вътрешните работи. Очаква ли се и втория тур да бъде успешен?  Предприети ли са мерки за гарантиране на сигурността и подобряване на изборния процес?

 

- Благодарение на Бога, първия тур на изборите беше голяма победа за целия народ на Афганистан и особено за афганистанските сили за сигурност, които гарантираха сигурността по време на вота. Това също така беше и една международна победа. Изборите изпратиха послание до международната общност, че усилията им през всичките тези дванадесет години не бяха напразни. Опитът от първия кръг на изборите ще ни помогне, надявам се, да проведем втория кръг в сигурна и добра атмосфера.

 

- Можете ли да ни разкажете за напредъка в процеса на обучение на националната полиция ?

- За да се върне към основното си задължение – да разкрива и се бори с престъпността, както и да следи за спазването на законите – е необходимо още обучение на нашата полиция. Това се осъществява много успешно както в Афганистан така и в чужбина. В нашата страна имаме полицейска академия, а в провинциите има полицейски тренировъчни центрове и колеж. В Кабул има командно-тренировъчен център по сигурност, а скоро ще бъде отворена и първата полицейска академия за жени в провинция Бамиан с помощта на Европол.

 

- Що се отнася до набирането на жени полицаи, за нормалното провеждане на изборите, има ли ясна визия и обществена воля за увеличаване на присъствието на жените в полицията като цяло?

 

- Един от моите най-важни приоритети в последните осем месеца (от както заех поста) беше свързан с увеличаването на жените в министерството на различни нива. Например, за първи път, командирът на полицейски участък в Кабул е жена. Заместник-командващият по сигурността на летището в Кабул също е жена. Така че имаме планове за увеличаване на броя на жените в различните нива на министерството.

 

- На източната граница продължават ракетни нападения от Пакистан, особено в провинция Конар, афганистанските власти вече осъдиха тези действия.Какво се случва там?

 

- Една от причините за тези атаки, вероятно е това, че тристранните преговори между Афганистан, Пакистан и НАТО ще приключат тази година. Пакистанците искат да го заменят с двустранен процес. Атаките може и да се използват като средство за оказване на натиск върху Афганистан с цел спечелване на влияние на масата на преговорите, но това е контрапродуктивно. Ние не искаме напрежение или конфликти. Ние искаме да живеем в мир и разбирателство със съседите ни и очакваме от тях да се отнасят към нас със същото.

 

- Защо Афганистан забави подписването на пакта за сигурност със САЩ?

 

- Защото САЩ не може да окаже достатъчно натиск върху Пакистан, за да накара лидерите на талибаните да седнат на масата за преговори. Така че настоящият президентът на Афганистан прехвърли отговорността по подписването на следващия президент. Изборните резултати скоро ще станат ясни, а и двамата кандидати обещаха, че който и от тях да заеме президентския пост ще подпише пакта още в първата седмица от мандата си. Съединените щати, Запада и европейците не трябва да се тревожат повече за това.

 

- Според Wikileaks, американското разузнаване е подслушвало всички телефонни разговори на афганистанските граждани. Афганистанското правителство реагира негативно. Имали ли сте официален отговор от американските власти?

 

- Американците със сигурност ще трябва да обяснят това и да разкрият причините за това, защото народа на Афганистан е разочарован, че телефонните им разговори са били контролирани. Това е против афганистанската конституция.

 

- Има информация, че три четвърти от опиума в света идва от Афганистан. Какво се прави, за да се спре тази дейност, която се превърна в глобална търговия. Има ли някаква надежда?

- Това, че ние сме най-големия култиватор на опиумен мак е тежка присъда за народа на Афганистан. Тероризмът и опиумът са в пряка връзка. Печалбите обогатяват талибаните. Това осигурява богатства за тероризма. Ние вярваме, че когато дойде мирът в Афганистан, този проблем също ще бъде решен, но само с установяване на мир в цялата страна.

Публикувано на 17 Юни 2014 в 20:54 часа от
Теодор Савов


Ключови думи:Mohammed Omar Daudzai

0 Коментара
Добавете вашия коментар:

Име:
E-маил: (незадължително)
Емотикони: smile wink wassat tongue laughing sad angry crying 

| Отписване

Свържете се с нас