Извънредни парламентарни избори в Косово

Косовският президент Хашим Тачи насрочи извънредни парламентарни избори за 11 юни, след като вот на недоверие свали правителството на Иса Мустафа. През юни Косово ще гласува за трети път, откакто обяви независимост през 2008 г. Най-младата балканска държава остава една от най-бедните в ЕС, като над една трета от населението в трудоспособна възраст е безработно, въпреки сравнително добрия икономичски ръст от близо 4% на година.

Политическата битка се очертава да бъде между партиите, ръководени от командирите на бившата Армия за освобождение на Косово (АОК/KLA) и блока на партиите, застъпващи се за мирна съпротива през 90-те години.

До крайния срок (22.05.) за регистриране на предизборните коалиции, опозиционните политически партии поставяха “червени линии” и изисквания за евентуални предизборни съюзи пред двете най-големи партии в Косово - Демократическата партия на Косово (ДПК) и Демократичната лига на Косово (ДЛК).

Коалицията на „войната“ е сформирана от Демократическата партия на Косово (ДПК), Съюз за бъдеще на Косово (ААК), Инициатива за Косово (NISMA) и още девет по-малки партии. ДПК преговаряше за включване в предизборната коалиция и с по-малките партии като „Съюз за движение“, „Християн-демократическата партия на Косово“ и „Партията на справедливостта“. Зенун Паязити, който е член на ДПК не изключи възможността и за сделка с турските партии в страната.

Голямата коалиция между ДПК, ААК и Нисма бе постигната няколко минути преди изтичането на официалния срок, определен от Централната избирателна комисия (ЦИК) за създаването на предизборни коалиции. По време на пресконференция (22.05) лидерът на ДПК Кадри Весели подписа официално предизборни споразумения с „Партията на справедливостта“ начело с Ферид Агани, който беше министър на здравеопазването; с „Движение за единство“ на Валон Баджрами, министър на Министерството на диаспората; с „Демократична алтернатива“, ръководена от Едита Тахири, която в предишното правителство беше министър на диалога с Белград; „Републиканската партия“, оглавявана от Фатон Курти; „Консервативната партия“ на Мюнир Баша, „Национален фронт“ и „Либералната партия“.

От друга страна лагерът на „мира“ се състои от Демократична лига за Косово (LDK), Алианс за нова Косово (AKR) и партия „Алтернатива“. ДЛК интензивно води преговори с новоучредената политическа инициатива „Алтернатива“, оглавявано от кмета на Джакова, Мимоза Кусари-Лила и Илир Деда, бивш член на „Самоопрделение“. Председателят на ДЛК Иса Мустафа по време на пресконференция подписа предизборната коалиция с „Алтернатива“ и фракция на „Партията на справедливостта“. През вечерните часове Алианс за ново Косово (АКР) на Беджет Пацоли подписа споразумение за предизборно коалиционно споразумение с Демократичната лига на Косово (ДЛК). Споразумението бе подписано в главния офис на AKR в Айвалия, Прищина.

Лидерите на партия „Самоопределение“ (Vetevendosje) взеха решение да не влизат в предизборна коалиция с нито една от партиите, които до сега формираха правителството на Косово. Въпреки, че според някои от косовските медии (Коха Диторе) партия ДЛК е била готова да даде на „Самоопределение“ дори поста министър-председател, но партията отказва предложението, след като Реджеп Селими яростно се противопоставя. Той дори е заплашвал да напусне партията, ако се стигне до сделка с ДЛК.

Партия „Самоопределение“ никога не е била част от правителството на Косово, но ролята й в развитието на страната е много важна. Тя не само е трета политичека сила, но и категорично се противопоставяше на спорното споразумение за демаркация на границите с Черна гора, което доведе до падането на правителство на Иса Мустафа.

Представителите на косовските сърби са много разединени в предсрочните парламентарни избори. След няколкомесечни разногласия „Сръбска листа“ се раздели на две политически партии. Първата запазва името „Сръбска листа“, начело със Славко Симич, а втората „Партия  на косовските сърби“ (ПКС) е оглавена от Александър Ялбанович. Другите сръбски партии са „Независима либерална партия“ (СЛС) на Слободан Петрович, „Демократична прогресивна партия“ (ПДП) на Ненад Рашич, „Сръбска прогресивна партия“ на Александър Груйич и гражданска инициатива „СДП“ на Оливер Иванович. Към Ябланович се присъединява и гражданска инициатива „Лига на сръбските патриоти“.

Коалицията между Демократическата партия на Косово (ДПК), Съюз за бъдеще на Косово (ААК) и Инициатива за Косово (НИСМА) ще бъде под номер 12, коалицията между Демократичната лига на Косово (LDK), Алтернатива и Алианс за ново Косово (AKR) под номер 16, а „Самоопределение“ под номер 35. Основните участници в изборите са:

 • Коалиция около ДПК
  • Демократическа партия на Косово (ДПК) – Кадри Весели
  • Съюзът за бъдеще на Косово (ААК) – Рамуш Харадинай
  • NISMA – Фатмир Лимай
 • Коалиция около ДЛК
  • Демократична лига на Косово (ДЛК) – Иса Мустафа
  • Алианс за нова Косово (AKR) – Беджет Пацоли
  • Алтернатива – Мимоза Косари-Лила и Илир Деда
 • Партия „Самоопределение“ – Висар Йемери
 • Сръбска листа – Славко Симич
 • Сръбска либерална партия (СЛС) – Слободан Петрович
 • Партия на косовските сърби (ПКС) – Александър Ябланович

За поста премиер на Косово ще се конкурират трима кандидати с много различни идеологически профили. Това са Рамуш Харадинай, от коалицията на „войната“, Авдула Хоти от Демократична лига на Косово и Албин Курти от „Самоопределение“.

Рамуш Харадинай ще бъде кандидат на най-голямата коалиция в Косово между ДПК, ААК и Нисма. В предишния парламент на страната, партиите на Харадинай и Лимай бяха в опозиция и твърдо се противопоставяха на управляващата коалиция, в която участваше ДПК. След освобождаването на Харадинай от Франция, където бе задържан въз основа на обвинения във военни престъпления, повдигнати от Сърбия неговата личност набра нова популярност и кандидатурата му измести лидера на ДПК Кадри Весели, който беше претендент за поста министър-председател. Харадинай беше за кратко премиер на Косово през 2004 г., след като партията му влезе в коалиция с ДЛК.

Преговорите между тримата лидери доведоха до създаването на една коалиция, която до скоро се оценяваше като невъзможна. Не трябва да се пренебрегва възможността, че за създаването й може да е изиграл определена роля и президентът Хашим Тачи, бивш лидер на партия ДПК и лидер на АОК.

Кандидатът на ДЛК е Авдула Хоти. Това е първият път, в който друг член на партията ще се кандидатира за поста на министър-председател, различен от лидера на партията. Иса Мустафа продължава да е лидер на ДЛК от 2010 г. до сега, но явно в тези избори прояви известна политичска мъдрост и отстъпи поста на някой друг. Вотът на недоверие към неговото правителство и натрупаните негативи, логично доведоха до този ход.

В предходното правителство Хоти беше министър на финансите, той винаги е бил верен съюзник на Мустафа. По времето когато Иса Мустафа е бил кмет на Прищина, Хоти е бил заместник-кмет от 2010 г. до 2013 г. Важен е фактът, че той е бил и министър на индустрията и търговията от квотата на AНК, който сега е в коалицията с ДЛК и „Алтернатива“.

Единствената политическа сила „Самоопределение“, която ще участва сама в изборите издигна за кандидат за поста министър-председател бившият си лидер Албин Курти. През 1997 г. той става вицепрезидент на Студентския съюз на Университета в Прищина и е основен организатор на „Демонстрациите без насилие“ през 1997 и 1998 г. По време на предишното управление, заедно с партите на Харадинай и Лимай, Албин Курти и членовете на неговата партията редовно пускаха сълзотворен газ в парламента в знак на протест срещу действията и решенията на правителството. Това е и причината срещу Албин Курти да има издадена (в края на април) заповед за арест от Съда в Прищина. В момента тече съдебен процес с обвинение, че миналата година той е използвал сълзотворен газ в парламента.

Очаква се коалицията около ДПК да изпревари в надпреварата на предсрочните избори в Косово на 11.06., но със сигурност преднината й ще бъде твърде малка, за да й даде възможност да сформира самостоятелно правителство. Политическата обстановка в страната едва ли ще се промени много, а пред Косово стоят важни и неотложни проблеми за решаване, което усложнява работата на следващото правителство.

Публикувано на 7 Юни 2017 в 14:49 часа от
Йордан Звънчаров


Ключови думи:Косово, политически партии, избори

1 Коментара
От Мартин публикуван на 18 Jan 2018 10:01 pm
Макар и след повече от половин година, статията носи точна информация и предвид текущата ситуация, излиза, че е добър анализ на предстоящото в политически аспект.
Добавете вашия коментар:

Име:
E-маил: (незадължително)
Емотикони: smile wink wassat tongue laughing sad angry crying 

| Отписване

Свържете се с нас