Хизбула през 2014 година

В свое интервю за кувейтския вестник Al-Rai, високопоставен анонимен източник в „Хизбула” твърди, че в бойните действия в Сирия са задействани не повече от 5% от бойците на организацията и незначителна част от притежавания арсенал.

Според думите му, „Основната част от елитните части е на територията на Ливан, за да се противопоставя на многото регионални предизвикателства и на първо място – израелската заплаха, както и за провеждане на тайни операции, чиято цел е да отмъсти за убийството на видни военни лидери на партията”.

Хасан Насрала, в своя реч неотдавна, също заяви, че „Хизбула” има достатъчно оръжие, за да „създаде и поддържа баланс на страха”, и че партията е получила достатъчно количество настъпателно и отбранително оръжие, за да нанесе ужасяващи загуби на врага, прицелил се върху целостта на Ливан.

„Хизбула” не отдава приоритет на определено направление – война с такфирите в Ливан, възможен конфликт с Израел или бойни действия в Сирия. Според тях, Израел е готов да встъпи в съюз с всеки неин противник, поради което трябва да са готови за едновременна война на всички фронтове.

Представителят на „Хизбула” казва, че цялата брегова линия на Ливан и Сирия е 390 км, и от военна гледна точка това е един фронт. Затова военните лидери на „Хизбула” и Сирия са взели решение да го разделят на 7 сектора - от Рош Ха-Никра на границата с Израел до Абда на турската граница. В пределите на всеки 60-километров сектор са установени съвременни противокорабни ракети, с възможности да противостоят на всяка заплаха откъм Средиземно море. Командващите на всеки сектор не се подчиняват на централния щаб. Секторите са снабдени с ракети с радиус на действие от 100 км.

Южен Ливан – съоръжения на „Хизбулла” (карта на израелския Генерален щаб)

 

По отношение на техническата си осигуреност, в групировката са убедени, че сега поставяните въпроси за „червени линии” и „оръжие, което може да промени стратегическия баланс” са безпочвени, защото всичкото необходимо оръжие отдавна е на разположение. „Шумът около ракетите “Яхонт” няма отношение към реалността. Това не е най-голямата противокорабна ракета в нашия арсенал. Ние сме използвали С 802 против израелски военен кораб. „Яхонт” са по-маневрени, снабдени с РЛС, запускат се от мобилни ПУ”.

 

Източникът твърди, че имат на въоръжение „ракети, летящи ниско над морската повърхност, които не се засичат от радарите до момента, в който става твърде късно - производство на ИРИ”. „Защита от тях няма. Всичко е произведено в Иран, всичко се монтира лесно, събира се и се развръща, лесно се премества от едно място на друго. Всичко това е налице в нашия арсенал, включително най-новите ирански морски ракети с далечина на действие до 200 км”.

 

Разбираем е пропагандният ефект на подобни изявления, предназначени колкото за широката мюсюлманска публика (в т.ч. и към събратята в Израел), толкова и за центровете за вземане на решения в самия Ливан. Скептицизъм относно подобно състояние на нещата изразяват редица военни експерти. Въпреки това, в Израел са на мнение, че следва да се съобразяват с изнесеното в интервюто и със самооценките, че “Хизбула” има всичко, с което разполагат Иран и Сирия - стратегическо и не-стратегическо оръжие - и това не е от вчера. В интервюто още се твърди, че „Хибула” е придобила способности – за полево разузнаване, за специални операции и за действие на пехотните подразделения. В състояние са да извършват мощни маневри с всякаква трудност и сами да модифицират най-смъртоносните видове оръжия. Използват масово БПЛА. Според статията опитът им ще им позволи да встъпят в открита конфронтация с всяка армия, особено с армията на Израел, в чието разпореждане липсва такава мощна идеологическа доктрина, която движи техните бойци.

 

Трябва ли да подминем всичко това или да  заострим вниманието си към него? Отговорът на този въпрос ще бъде ясен в близка перспектива.

 

 

Публикувано на 14 Май 2014 в 14:52 часа от
Здравко Иванов


Ключови думи:Хизбула, терористична олганизация

0 Коментара
Добавете вашия коментар:

Име:
E-маил: (незадължително)
Емотикони: smile wink wassat tongue laughing sad angry crying 

| Отписване

Свържете се с нас