„Партията на Алах“

 

Поради проникването на израелската армия на територията на Ливан през 1982 година, с масивната подкрепа на Иран е създадена организацията „Hizb Allah“ (Хизбулла), с цел да противодейства на израелците. Като лидер на групировката е избран Хасан Насрала. Организацията се развива изключително бързо и се превръща във военна и доминираща групировка. В нея членове стават предимно шиити от южен Ливан, от предградията и околностите на Бейрут и района на Бекаа Тал (пограничните територии на Ливан и Сирия).

     Постепенно със силната подкрепа на Иран, а по-късно и на Сирия, „Hizb Allah“ успява да си изгради стройна организационна структура, след което придобива голямо влияние в Ливан.

 „Hizb Allah“ се обявява против съществуването на Израел като държава. Целта на организацията е да води съпротива, ако е нужно и с терористични средства и определеното като „легитимно въстание“ срещу „окупатора на палестинските земи“ Израел.

     Обвързана с политически кръгове и обществени структури в Ливан, „Hizb Allah“ продължава да се стреми преди всичко към укрепване  и увеличаване на влиянието си в държавата.

     Вътрешнополитически от 1992 г. организацията съсредоточава усилията си върху ливанския парламент. По време на парламентарните избори през 2009 г. партийното опозиционно обединение около „Hizb Allah“ печели 57 от общо 128 мандата в парламента на страната. През 2011 година подкрепяният от организацията политик Наджип Микати е избран за министър-председател. През 2012 година „Hizb Allah“ съвместно с основаната през 1975 година екстремистка групировка „Групировка на ливанското въстание – Alwaj al – Muqawama al- Lubnaniya (AMAL)“ номинират и го назначават като министър на „Държавната реформа и селското стопанство“.

     Наред с политическите си активности „Hizb Allah“ си сътрудничи с AMAL, като продължава да се противопоставя на Израел с всички възможни сили, групировката извършва и терористични атентати главно срещу израелски граждани.

     Медийната пропаганда която „Hizb Allah“ води срещу Израел и евреите се излъчва главно по телевизия „al-Manar“ и интернет страницата на групировката.

     Организацията е обявила, че ще се бори срещу Израел и извън пределите на Близкия Изток. Така на 7 юли 2012 г. в Кипър е арестуван мъж, който е обвинен, че планира атентати срещу израелски обекти в страната.

     В Европа мрежата на „Hizb Allah“ не е особено развита. На територията на Германия се намират отделни поддръжници на групировката. Симпатизантите се свързват и общуват главно чрез интернет. Всяка година те организират демонстрация в Берлин в последния петък от месеца на празника Рамадан. Аятолах Хомейни (Иран) обявява този ден за „ден на Йерусалим“ или на арабски „деня на ал-Кудс“ (арабското име на Йерусалим) за да напомня на мюсюлманите за дълга им за освобождаване на светия град. През 90-те години в демонстрацията участват около 3000 души, но с годините броят им значително намалява (до около 600), но от 2011 година се забелязва отново повишаване броя на симпатизантите (около 1200 -1500 души).

     След като израелската армия напуска Ливан на 25 май 2000 г., на този ден всяка година „Hizb Allah“ празнува „деня на освобождението“.

     В Европа функционират различни сдружения към определени джамии, към които се събират финансови средства за подкрепа на „Hizb Allah“, главно чрез дарения и членски внос. В някои хранителни магазини в Германия на арабски собственици има поставени кутии за набиране на средства. Набраната финансова подкрепа се изпраща в Ливан на асоциация „ал-Шахид“, която е част от „Hizb Allah“.

     Креативността и изобретателността на подобен тип групировки им помага да реализират целите си и да всяват страх сред мирните граждани на Европа. Със слабо упражнявания контрол на прииждащите бежанци, тяхната неграмотност и твърде високата възможност от последващата им радикализация или извършване на криминални деяния, вероятността от терористични актове и насилие срещу европейските граждани нараства.

Публикувано на 29 Януари 2016 в 15:00 часа от
Стойчо Н.


Ключови думи:Партията на алах, Hizb Allah, терористични организации

0 Коментара
Добавете вашия коментар:

Име:
E-маил: (незадължително)
Емотикони: smile wink wassat tongue laughing sad angry crying 

| Отписване

Свържете се с нас