Германия бори екстремизма чрез религиозно обучение

Правителството в Германия се опитва да намали опасността от радикален ислям чрез увеличаване часовете по религия за младите мюсюлмани в училищата. На този етап има какво да се направи за повишаване ефективността на религиозното обучение и достигането му до по-голям брой ученици.

Часовете по ислям са прекалено малко за страна, в която официално живеят около 4,3 милиона мюсюлмани. Германските власти смятат, че часовете по религия имат основна роля срещу привличането на млади хора към крайни движения и организации. Ето как отделните области се отнасят към религиозното обучение:

Нордрайн-Вестфален (Nordhrein-Westfalen) въвежда часовете по религия през 2012/13. В началото тези часове се въвеждат само в основните училища, а през 2013/14 обхващат и по-горните училища. В момента религия преподават 64 учители на около 6500 ученици в 92 училища. В Нордрайн-Вестфален се обучават около 320 000 ученици, изповядващи ислям. Наред с часовете по религия са въведени още Ислямско учение, а в град Мюнстер и учебната дисциплина „Ислямска теология”.

Нидерзахсен (Niedersachsen) въвежда часовете по религия, като редовен учебен предмет през 2013/14 след почти 10 години експериментален тестов период. Към момента според данни на Министерството на културата на Германия в Нидерзахсен  часовете по религия се посещават от 2400 ученици в 55 училища. В тази административна област около 49 000 ученици са мюсюлмани. От гледна точка на местните административни власти, часовете по религия в училище дават ценен принос към религиозното индивидуално изграждане на учениците, което според тях е ключ към интеграцията и много важен елемент от превенцията на екстремизма.

В Берлин (Berlin) отдавна се преподава религия, ислямът се преподава от организацията „Ислямска федерация”, която финансово подкрепя обучението. През 2014/15 година 4849 ученици са посещавали занятията. Темпа на посещение обаче е намаляващ, предишните години 5211 са посещавали часовете.

В Баден-Вюртемберг (Baden-Wuerttemberg) стартира пилотен проект по ислямско обучение още през 2006/7, който ще продължи до 2017/18. Около 2000 деца в 31 училища участват в проекта. В тази област на Германия живеят около 600 000 мюсюлмани, от които около 70 000 са ученици. За да обхване проектът всички училища, държавната администрация трябва да приеме някои промени в местните наредби.

В Байерн (Bayern) се обсъжда възможността да се увеличи броя на училищата, в които се преподава ислям. В следващите няколко години около 100 нови училища ще имат часове по религия. Около 94 000 деца и младежи са мюсюлмани. През изминалата година обаче само 11 500 ученици в 261 училища (от които две гимназии) са посещавали часове по ислям. В провинцията има около 65 школи за ислям, а в университет Ерланген-Нюрнберг около 40 студенти следват ислям.

В Хесен (Hessen) през учебната 2013/14 година е въведено обучение по ислям. Местната администрация прави малки крачки в тази посока. В началото обучението е въведено в 27 училища само в първи клас. Към момента часове по ислям посещават 1180 ученици от първи и втори клас в 38 училища. Според местните власти през следващата година броят на училищата, в които ще има часове по ислям ще се увеличи. Подготвя се цяла генерация от учители по ислям в градовете Гийсен и Франкфурт.

Часовете по ислям в Райнланд-Пфалц (Rheinland-Pfalz) се преподават на немски език, на база преработен от местните власти учебен план. В провинцията има около 30 000 ученици, изповядващи ислям. В пет училища има часове по ислям, а в три други часове по алевитско ислямско учение, в седем други училища часовете по ислям се преподават по пилотен проект.

В малката провинция Заарланд (Saarland) живеят около 8600 ученици, изповядващи ислям. Местните власти искат от следващата година да въведат ислям като предмет в училищата, но ще се преподава на немски.

В Шлевиг-Холщайн (Schlewig-Holstein) се преподава история на исляма, което не е обучение по ислям. 14 124 са учениците, изповядващи ислям.

В Бремен (Bremen) към момента не се преподава ислям като отделен предмет. За следващата учебна година обаче се предвижда вместо часовете по библейска история да има часове по религия, които включват обучение по ислям.

В Хамбург (Hamburg) искат да въведат часове по религия за всички. Ученици и ученички от различни религии ще посещават заедно часовете. През 2012 г. местната власт е признала три мюсюлмански организации и една алевитска организация за религиозни общности.

Съвместно с тях местната администрация разработва концепция за религиозно обучение, свързано с нуждите на всички.

В Бранденбург (Brandenburg) ислямът се засяга само в часовете по социология, етика и религия.

В Макленбург - Форпромерн (Macklenburg-Vorpommern) няма часове по ислям и такива не се предвиждат за момента.

Тюринген (Thueringen), Захсен-Анхалт (Sachsen-Anhalt) и Захсен (Sachsen) също не предлагат часове по ислям в училищата. Според данните интересът към тези часове бил твърде малък.

Обучението по ислям ще цели да образова децата в добродетелите на религията и да ги дистанцира от различните радикални ислямски течения. По този начин немската държава ще противодейства на радикализирането на мюсюлманската общност и появата на нови екстремисти. До колко тази програма ще бъде успешна, времето ще покаже. Във всички случаи обаче, трябва да се подхожда много внимателно при работата с деца. Самите преподаватели, които ще преподават ислям, освен добре да познават религията, трябва да бъдат и добри психолози. Опитът показва, че мюсюлманите са изключително чувствителни на тема религия. Освен това обучението в училищата трябва да бъде одобрено и от родителите на децата. Ако те не подкрепят програмата едва ли проектът ще има успех. Нужно е да се вземе под внимание и факта, че различните мюсюлмани по различен начин изповядват исляма. В училищата обаче, учебната програма по ислям ще бъде еднаква за всички деца в клас. Поради тази причина тя може да не отговаря на изискванията на отделни деца, което ще ги отблъсне и ще направи часовете безинтересни и безполезни за тях.

Необходимо е учебните програми да бъдат изработени и одобрени от широк кръг специалисти, учители, психолози, преподаватели по ислям и много други експерти. Само тогава има голям шанс проектът да постигне набелязаните цели.

 

Публикувано на 30 Януари 2015 в 14:13 часа от
Стойчо Н.


Ключови думи:Германия, религиозно обучение, ислям

0 Коментара
Добавете вашия коментар:

Име:
E-маил: (незадължително)
Емотикони: smile wink wassat tongue laughing sad angry crying 

| Отписване

Свържете се с нас