Бъдещето на Иран

Предложението на президента Барак Обама за подновяване на двустранните отношения между САЩ и Ислямска република Иран е коренно нов момент в общата историята на двете страни. Въпреки това, в речта си пред въздушните военни сили на Иран (от 8 февруари 2014 г.), Аятолах Али Хаменей подчертава, че не би пренебрегнал националните и регионални интереси на Иран в името на сътрудничество с Америка. Друго важно нещо, което върховният водач изтъква е продължаващото неодобрение на опитите за намеса на американците във вътрешните дела на ислямската република. Сред иранските управляващи все още съществува голяма доза недоверие спрямо Запада и най-вече САЩ. За това свидетелстват и речите на иранския министър на отбраната   Хюсеин Декан, според който: „Ислямската република ще отвърне светкавично на каквато и да е агресия или военна атака срещу Иран”.

Паралелно с преговорите с американците, се провеждат и други – между Иран и ОАЕ и Оман, относно териториалният статут на някои острови и правото на корабоплаване в Персийския залив. Друго забележително събитие  във външната политика на Иран е посещението на турският премиер Ердоган в Техеран (28-31 януари 2014 г.). Двете държави, които до скоро се приемаха като съперници в регионален план, вече работят по идеята за установяване на съвместен съвет за сътрудничество на високо равнище. Въпреки различията между Анкара и Техеран относно ситуацията в Сирия, двете страни имат общи икономически интереси и споделят загрижеността си относно сигурността и стабилността в Близкия и Среден изток.


Администрацията на американския президент Обама подходи изключително смело, предлагайки презареждане на отношенията Вашингтон-Техеран. Все още обаче иранските военни не са способни да подходят с доверие към подобно предложение. Според един от главнокомандващите на иранската армия генерал Мохамед Джафари, има много революционно настроени мюсюлмани, които са готови да се включат във военни действия срещу САЩ, ако има повод за това. Според друг висш военен от иранската армия, генерал Хюсеин Салами, САЩ вече не могат да си позволят да ръководят нова мащабна военна операция, като тези в Афганистан и Ирак например.  Самият факт, че се отказаха от военна интервенция в Сирия, показва че изпитват икономически затруднения. Салами изтъква намалялата американска мощ, като причина за сядане на масата за преговори с Иран.


Новата доктрина на Иран включва в себе си възприятието на ислямската република като регионална сила. Тя предполага едно приятелско отношение към държавите от региона, които цели да спечели, а не да настройва срещу себе си. Иран също така се обявява против терористичният такфиризъм (екстремистко течение в исляма) и определя водеща ролята на САЩ в неговата подкрепа и спонсориране.
Преговорите между САЩ, Великобритания, Франция, Китай, Русия и Германия от една страна и Иран от друга, не засягат само спирането на ядрената програма на ислямската република. Това, което Западът предлага е падане на икономическите санкции и може да се отрази благоприятно на технологичното модернизиране в различни сектори. Във всеки случай, бъдещето на Иран зависи от протичането на три важни процеса – консолидирането на иранското общество и гарантиране на националната сигурност, утвърждаването на Иран като регионална сила и спечелване доверието на страните-съседи и развитието на преговорите със Запада.

Материалът е резюме на доклад, подготвен от Йосиф Бодански

Публикувано на 14 Март 2014 в 16:14 часа от
Деляна Велева, магистър "Политически науки", СУ


Ключови думи:Иран, прогнози, анализи

0 Коментара
Добавете вашия коментар:

Име:
E-маил: (незадължително)
Емотикони: smile wink wassat tongue laughing sad angry crying 

| Отписване

Свържете се с нас