Bitcoin – виртуалната валута

От самото си появяване през 2009 г., виртуалната валута биткойн (англ. bitcoin) се е превърна в една разгорещена тема на непрекъснати спорове, дискусии и анализи. За някои  тя е валута, за други не е. Не е особено ясно и какво ще бъде бъдещето ѝ, но интересът към нея не дава признаци да намалява. В сегашния момент дори е по-голям, заради постоянното увеличение на стойността ѝ, която наскоро прехвърли 4000$. Може да се каже, че тези които притежаваха отначало голямо количество от валутата, успяха да реализират сериозни печалби.

Смята се, че биткойн е изобретен от Сатоши Накамото, таен потребител на интернет, през 2008 г., преди да се появи официално онлайн през 2009 г. Правени са редица проверки, за да се удостовери истинността на това твърдение, но засега липсват по-сериозни доказателства. Много журналисти са се опитвали да разкрият създателя на биткойн. През 2014 г. списание Newsweek стартира отново дейност с участието на Дориан Накамото, 64-годишен наполовина японец, наполовина американец, за когото се смята, че е създателя. След подробно разследване нещата зациклят, а истинският "Накамото" отхвърля твърденията.

Бивш  австралийски академик на име Крейг Райт пък твърди, че всъщност той стои зад изобретяването на криптовалутата. Той пише редица публикации и дава интервюта на Wired, BBC и The Economist през 2015 и 2016 г. Това също се оказва фалшива следа.

Биткойн е цифрова памет, чрез, която се осъществява бърз и  сигурен  трансфер на стойност навсякъде по света. Валутата не е издадена и не се контролира от никоя банка или правителство - вместо това тя е отворена мрежа, която се управлява от нейните потребители. Това е един подобрен начин на комуникация на електронната поща, който е по-достъпен, евтин и бърз. Един вид, биткойн е подобрение на съществуващите начини на плащане, но който за момента все още не е навлязъл в ежедневието ни до степен, че да се ползва от всеки - обикновените хора, малки фирми, банки и корпорации. Накратко, чрез биткойн се изпраща незабавно някаква сума пари до всяка точка по света, без да се ползват услугите на банка. За достъп до парите не е необходим банкомат или кредитна карта – контрола над парите е директен.

От друга страна стои въпроса с безопасното използване на валутата. След като е изследвана подробно от специалисти по сигурността, нейната употреба се счита за надеждна. Единствено  за да използваме подобни други нет услуги, въвеждаме парола за достъп, така и в случая следва да имаме една парола, която да гарантира, че само ние имаме достъп до парите си и тя трябва да бъде въведена по начин, който я прави по- сигурна.

Биткойн се съхранява в "цифров портфейл", който съществува или в облак, или в компютъра на потребителя.  Този портфейл се явява виртуална банкова сметка, която позволява на потребителите да изпращат или получават биткойн, да плащат за стоки или да спестяват парите си. За разлика от банковите сметки, обаче биткойн портфейлите не са застраховани от федералната корпорация за застраховане на депозити (FDIC).

Понеже един биткойн портфейл е много трудно да бъде свързан конкретно с някого, той често се използва и за престъпна дейност като търговията с наркотици, престъпленията в киберпространство и прането на пари.

Друго, което трябва да се знае за валутата е, че стойността ѝ не е вързана или фиксирана към стойността, на която и да е друга валута. Подобно на акциите или имуществото, стойността на биткойн се определя чрез купуване и продажба на открития пазар. Цените се определят в реално време въз основа на броя на хората, които искат да купуват или продават в даден момент.

Обмяна на валутата е възможна за долари, евро, йени и други валути в реално време 24 часа в денонощието. В зависимост от търсенето, за покупка или продажба, цената варира от ден за ден. Това е подобно на начина, по който стойността на дадена стока или собственост може да се повиши или намали въз основа на търсенето и предлагането. И тъй като е нова технология, стойността на биткойн може да бъде изменчива в сравнение с традиционните валути, като например щатския долар.

Tрудно e да се каже и дали всичко не е един балон. Голямата волатилност около биткойн, предполага, че цените освен да вървят силно още нагоре, е възможно в един момент да има и срив. И, ако те не се върнат на високите си равнища, то тогава може да се заключи, че балонът е спукан.

Това вече се е случвало през 2013 г., когато цената на биткойн в началото е била 100$,  като към месец май се е търгувала за 83$. В последствие, през ноември достига 200$, за да може месец по-късно да стигне цената от 1155$. На следващата година следва спад до 750$ и окончателно през август пада под цена от 500$.

Две години бяха необходими на криптовалутата, за да надхвърли тази цена, но дори и тогава имаше моменти, в които се търгуваше за около 200$. Едва в края на 2016 г. се случи оживлението, което продължава и досега. Биткойн проби последователно цена от 2000 и 3000$ и на този етап достигна 4000$, като това може да е само началото.

Отделно, през август 2017 г. към блокчейн, технологията, която стои зад биткойн, бе закрепена за поддържане и друга криптовалута – биткойн кеш (bitcoin cash), която се оптимизира малко по-различно. Хората, които държаха биткойн, получиха еднаква стойност от биткойн кеш. Изследвания сочат, че днес около 6 млн. души притежават портфейли с криптовалутата и голяма част от тях използват биткойн. 

Съществуват определени правила, които регулират създаването на биткойн и затова "миньорите" не могат просто да „копаят“ непрекъснато и да изработват нова валута. Принципно само 21 милиона броя биткойн могат да се произведат от миньорите, а това е добре за системата, защото запазва стойността ѝ, а стойността на валутата варира, в зависимост от търсенето и предлагането. Тъй като биткойн може да бъдат разделен на по-малки части, това означава, че може да се търгува и на парче и не е нужно да се купува цял.

Биткойн транзакциите се изпращат до и от биткойн портфейли, където те се съхраняват електронно. Самите транзакции са напълно прозрачни и се проследяват обратно до мястото, на което е създадена валутата.

Всяка една сделка се вписва в публична счетоводна книга наречена "блокирана верига".

Големият брой сделки допълнително увеличи популярността на дигиталната валута, а прогнозите за следващите 10 г. са, че биткойн ще достигне пазарна капитализация от 5 трлн. долара, според прогнози на водещи финансови компании.

Валутата продължава да се представя силно на пазара и постигна нов рекорд на 31 август 2017, за да достигне пазарна капитализация на над 78 млрд. долара. Тя вече е надминала например позициите на Starbucks в това отношение. Подобен растеж разбира се, води и до спекулации за евентуален балон, който предстои да се спука.

Съвет, който специалистите отправят към инвеститорите и към хора, които имат намерението да започнат да търгуват с криптовалути е да извършват задълбочени проучвания, преди да се включат. Трябва да се отбележи, че това не е схема за бърза печалба и без добро първоначално проучване, хората ще излагат парите си на сериозен риск или пък ще купуват валутата скъпо и ще продават много скоро.

Към момента крипто пазара е оценен на  164.3 млрд. долара. Досега рядко се е случвало в историята, по толкова бърз начин да се натрупва богатство, а това е един от тези редки случаи.

Вероятно на крипто пазара му предстои да навлезне в нов етап, където все повече ще се комерсиализира, редовно ще се появяват валути, които са специфични за отделните случаи, а правителствата вече обмислят правила и регулации за управлението на криптовалутите.

Публикувано на 19 Октомври 2017 в 14:44 часа от
Герасим Иванов


Ключови думи:виртуална валута, биткойн, битчейн,

0 Коментара
Добавете вашия коментар:

Име:
E-маил: (незадължително)
Емотикони: smile wink wassat tongue laughing sad angry crying 

| Отписване

Свържете се с нас