Йемен - вероятен атентат във военна база в Мариб

На 18.01.2020г. е извършен атентат в лагер за първоначална военна подготовка на силите за охрана на президентската институция "Мехран Ал-Кубати". Лагерът е разположен на 18 километра от планина Хайлан (контролирана от Хути), провинция Мариб (Mar`ib), Йемен. При нападението загиват 116 войници от правителствените сили, а други сто тридесет и пет са ранени. За нападението, вероятно извършено с балистична ракета с малък радиус на действие, е обвинена групировката Хути. Въпреки това, шиитската групировка не поема отговорност за атаката.

Към момента на нападението в центъра за военна подготовка се е намирало подразделение, което е било сформирано в края на 2019 г. съгласно клауза от подписаното в Рияд (05.11.2019 г.) споразумение между международно-признатото правителство и Южния преходен съвет (ЮПС). Войниците, които са станали жертва, са родом от Южен Йемен, основно от провинция Абян (Abyan). След приемането им в силите „Мехран Ал-Кубати“ са били прехвърлени (в началото на януари т. г.) последователно от провинция Шабуа (Shabwah) в Мариб, където им е провеждано военно обучение.

По неофициална информация командването на подразделението е поело ангажимент пред постъпилите на служба да им бъдат издадени документи за пребиваване на територията на Кралство Саудитска Арабия (КСА). Там е трябвало да бъде проведено първоначалното им обучение, за да изпълняват ефективно задачи в интерес на Арабската коалиция срещу Хути. Обещано е също на военнослужещите високо възнаграждение от около 3 хил. саудитски риала месечно плюс допълнителни бонуси. Горепосочените не биват изпълнени и войската е прехвърлена в провинция Мариб, която е под контрола на правителствените сили и по-специално на партия „Ал-Ислях“ (клон на „Мюсюлмански братя“ в Йемен).

Силите за охрана на президентската институция "Мехран Ал-Кубати“ са попълнени с личен състав в рамките на една седмица в края на 2019 г., основно благодарение на обещаните много добри социални условия. Формированието, в състав от около двеста военнослужещи, е с ранг на батальон към Четвърта бригада за президентска защита. Известно е сред местното население и като „народна съпротива“.

След прехвърлянето на батальона в Мариб военното обучение се провежда с ниски темпове. Основните мероприятия по подготовка са сведени до религиозни лекции и беседи по политически въпроси касаещи единството на Йемен и разпределението на природните богатства на страната (основно за залежите от въглеводороди и вода в провинциите Хадрамаут и Шабуа).

По думите на оцелял от атентата, на 18.01. около 17:00 в лагера пристигат две превозни средства - военно и цивилно, които навлизат в лагера с висока скорост и спират до джамията. По това време в храма се намират военнослужещите от силите за защита на президентската институция. Пътниците носят униформи на йеменската армия и застават пред входа на джамията, в която са събрани новобранците за вечерна молитва и религиозна лекция. След два часа колите отпътуват, а непосредствено след това джамията е взривена. Някои местни медии определят нападението като специална операция, която е координирана от високопоставени военни ръководители, свързани с йеменския вицепрезидент Али Мохсен Ал-Ахмар и партия „Ал Ислях“.

Правителството на Йемен, както и губернаторът на Мариб запазиха мълчание по случая. Опозиционни политици призоваха президента Адбрабу Мансур Хади да освободи министъра на отбраната Мохамед Ал Макдаши и управителя на Мариб Султан ал Арада, да се проведе щателно разследване и да бъдат арестувани всички, които са допуснали нападението да се случи.

На следващия ден след атаката министър-председателят  на Йемен Маин Абдулмалек произнася реч, в която обявява загиналите за герои. Той също обещава на засегнатите семейства да им бъде превеждана заплатата на починалите и пострадалите им близки. Всеобщо учудване предизвиква отсъствието на коментар по отношение на хода на разследването, както и факта, че заплати в сектор сигурност не се изплащани от месеци. Обществеността се обедини около формулировката, че Абдулмалек обещава „заплати на мъртвите, преди да е дал възнаграждение на живите.

Официалният представител на министерството на отбраната бригаден генерал Шамс Ал-Дин Ал Бакили призова министъра на отбраната генерал-лейтенант Мохамед Ал Макдаши да подаде оставка. Бакили обяви: „В името на въоръжените сили и поради бруталния провал в ръководството на армията искаме уволнението на министъра на отбраната. В изявлението пред медиите Бакили повдига и други актуални въпроси, с които оспорва правилното функциониране на разузнаването, координацията между отделните звена в армията и ръководството на бойните действия срещу хутите.

Службата на пратеника на ООН в Йемен Мартин Грифитс също прави изявление по темата. Позицията му се препокрива с официалната версия на йеменските власти, като заклеймява ракетната атаката на Хути. Грифитс осъжда и последвалата ескалация на военните действия в района на Сана, Саада и Мариб, където са констатирани въздушни удари и сухопътни сражения.  Пред медиите той заявява, че ракетната атака срещу военния лагер възпрепятства международните усилия за помирение между враждуващите фракции. Грифитс призова страните в конфликта към сдържаност и настоя те да насочат енергията си към нормализиране на обстановката с дипломатически средства.

Като цяло нападението срещу лагера в Мариб поражда множество въпроси сред йеменската общественост.

До момента се наблюдава почти пълно медийно затъмнение по темата, като отсъстват репортажи от мястото, оскъдни са снимките и информацията в социалните мрежи. Властите не допускат снимачни екипи до лагера и до болничното заведение, където се лекуват ранените военнослужещи.

Всичко това поражда съмнения относно достоверността на лансираната от правителството версия. По неофициална информация разрушенията по джамията отговарят на експлозия, която е предизвикана от вътрешността на храма.

В опозиционна местна медия е публикувано интервю на лекар, който призовава близките и роднините на починалите да не погребват телата, докато не се проведе пълно разследване.

Публикувано на 24 Февруари 2020 в 18:34 часа от
Айля Ал-Шамиси


Ключови думи:Йемен, атентат, военна база в Мариб, Маин Абдулмалек

0 Коментара
Добавете вашия коментар:

Име:
E-маил: (незадължително)
Емотикони: smile wink wassat tongue laughing sad angry crying 

| Отписване

Свържете се с нас