Свободата на медиите в Албания - Tелевизия Ora news

Свободата на медиите в Албания непрекъснато се влошава, според доклади на организации, които защитават правата на журналистите. Албания се класира на  84-мо място в световния индекс за свобода на пресата на „Репортери без граници“ за 2020 г., отпадайки с две позиции от миналата година. Междувременно представители от управляващото мнозинство в страната отхвърлят критиките за засилен правителствен натиск върху медиите.

В Албания аудиторията и приходите са силно концентрирани в ръцете на няколко групи, които доминират на медийния пазар. Тава са най-вече частни фирми, собсвеност на бизнесмени, които оперират на силно регулираните пазари главно в строителство и недвижими имоти, висше образование, банкиране или хазарт.

Пример за такъв бизнесмен е албанецът Юли Ндрочи (Ylli Ndroqi), развиващ се в областа на различни инвестиции в инфраструктурата, внос-износ, основател и управител на някои големи компании. През 2012 г. г-н Ндрочи е назначен за почетен генерален консул на Мексико в Албания. От тогава той е изключително активен в областта на дипломацията и установява важни мостове за сътрудничесвто. Избран е и за президент на асоциация „Почетни консули в Албания“ като организира дейности, насърчавайки чуждестранните инвестиции в страната. Активен е и в организацията на спортни, културни и развлекателни събития. Освен всичко това той е собственик на Yldon Media Group, която включва Ora News и Channel One, две отделни компании, които управляват две местни телевизионни станции и една радиостанция в Тирана.

Ora News е основана през 2007 г. и е разделена между Юли Ндрочи 60% и съпругата му Миноза Ндрочи (Mimoza Ndroqi) 40%. Право за вземане на решения при управлението на компанията имат само акционерите, като Ндрочи инвестира сериозно в технологии и токшоута. Ora News е 24-часова новинарска станция и мотото им е „първи с актуални новини“. Твърдят също, че са в състояние да предават непрекъснато на живо от няколко от основните градове в Албания, Македония и Косово. В уебсайта на телевизията пише, че нейната философия е да информира обществеността обективно, с точност и в реално време. Сигналът се предава както безплатно в ефир, така и в цифрови платформи и онлайн чрез уебсайта oranews.tv.

Това, което прави по-специален каналът Ora News, е че всеки има право да изрази мнението си и няма поставени ограничения. Критичния тон към властите и най-вече към правителството в Албания се среща в голяма част от дискутираните теми, което е в контраст с доста от националните телевизии в страната. Често в предаванията биват критикувани министър-председателят Еди Рама и кметът на Тирана Ерион Велиай. Точно заради това телевизията може да бъде наричана още и опозиционна. Това обаче не остава незабелязано от управляващите и по различни начини те санкционират собственика и опитват да цензурират и ограничат работата на телевизията. Начините, по които го правят са безбройни, като прерастват в истински скандал и тежки обвинения през 2020 г.. През последната година проблемите се задълбочават и засягат много различни фактори. Тези действия илюстрират ситуацитята в Албания и показват големите предизвикателства, пред които е изправена свободата на словото и медиите.

Първото събитие, което показва намеса на управляващите в медиите, е това от 14.05.2020 г., когато Националната здравна инспекция (IShSh) глобява частния телевизионен канал Ora News с 1 000 000 албански леки (около 8 000 евро) за нарушаване на правилата за социално дистанциране свързани с Covid-19. Нарушението е, че водещият, журналистът Артур Жеджи, вместо един гост, разрешен съгласно правилата, е поканил трима гости в програмата си „360°“. Дали глобата има нещо общо, с факта че в течение на предаването водещият е критикувал премиера и неговата лява социалистическа партия, може само да се предположи. На 15.05.2020 г. телевизията е уведомена за нова глоба в същия размер и на същото основание, като поводът е, че водещата Сонила Меко е поканила двама гости в предаването си „Темпора“. На същия ден, правителствената агенция поиска спиране на дейността на канала, като нареди прекъсване на излъчвания сигнал.

Според Брахим Шима, директор на новините в Ora News "затварянето на телевизията е извършено умишлено, защото на хората е позволено да говорят в студиото". Той добавя, че нито една правителствена институция не е извършвала проверки в помещенията на телевизията, преди да наложи глоби и да издаде заповед за закриване. Шима твърди, че IShSh е взела решенията въз основа на екранни снимки и видеоклипове от предавания, без всъщност да провери спазването на противоепидемичните мерки на място. Държавната здравна инспекция не отговаря на телефонни обаждания с искане за информация относно решението й. Документите, изпратени до телевизията, разпореждат тя да прекрати дейността си, без да се посочва за колко време. Не е ясно как такова решение може да бъде изпълнено. 

Случилото се на 03.08.2020 г. изземане на RTV ORA и Ora News от собственика им по заповед на Специалния антикорупционен съд (SPAK), показва силовата намеса на управляващите в медиите. Посочената причина за тези действия са обвинения срещу Ндрочи в трафик на наркотици в миналото. Допълнително, от биснесмена са конфискувани и апартаменти, други имоти, превозни средства, както и акции в различни компании. В сътрудничество с Интерпол полицията образува дело въз основа на информация, предоставена от италианските и турските власти. Според тези данни Юли Ндрочи, известен като Xhemail Pasmaçiu е бил арестуван през 1998 г. в Турция по време на полицейска операция, при която са били иззети 35,5 килограма хероин. Впоследствие той е арестуван и през 2015 г. в Италия за управление на албанска организация за трафик на наркотици. В прессъобщението не се уточнява какво е било развитието на тези два случая, но се казва, че активите на Ндрочи и семейството му са придобити чрез престъпна дейност в Албания, Турция и Италия.

Арбен Края, ръководител на прокуратурата за борба с корупцията и организираната престъпност, каза пред OCCRP (Organized Crime and Corruption Reporting Project), че срещу Ндрочи не са подадени наказателни обвинения, а че е разследван само произходът на имотите му. Любопитно е защо тази информация изтича толкова време след предполагаемите престъпления и защо до този момент те са били прикривани. Обвиненията са препратени към Върховния съд. Ндрочи  категорично отрича обвиненията, а адвокатите му активно го защитават, като  твърдят, че всеки цент има законни и проверими отговорности и че разследването и обвинението в арест в Италия е невярно.

В отговор на тези тежки обвинения собственикът на Ora News не остава по-назад. Той публикува кореспонденция от мобилни телефони от 2018 г.,на която се вижда как кметът на Тирана Велиай нарича журналисти „идиоти“, опитвайки се да дискредитира медиите и притискайки Ндрочи да промени редакционната политика на телевизията, за да докладва информация в негова полза. Снимките също показват, че кметът препраща статии от Ora News, които са критични към общината и него самия, поставя под съмнение публикуването им и иска промени, придружени с явни обиди към журналистите на Ora News. Велиай особено яростно атакува, като обижда и заплашва, Бети Нюма, тогавашният информационен директор на Ora News, а сега журналист и водеща на предаване. На 15.08.2020 г. тя разква, че се е оттеглила от длъжността си директор на информацията през септември 2019 г. именно заради този силен политически натиск и опити за влияние над редакционната политика на Ora News.

Въпреки, че телевизиите продължават да бъдат отчуждени, от 14.09.2020 г. RTV Ora и Ora News започват новия телевизионен сезон, с връщането на предавания и стартирането на много нови програми. Поради обстоятелствата, в които се намира медията, Юли Ндрочи поздравява чрез съобщение не само персонала, но и зрителите, уверявайки ги, че нищо няма да ги спре, като заявява, че „през тези години са били там, където мнозина не са смеели да отидат“.

И след началото на новия сезон шокиращи случки не липсват. През декември 2020 г. полицията арестува Джой Малъсия (Xhoi Malësia), журналист и водещ на новините в Ora News, тъй като той предава на живо в ефир чрез мобилния си телефон нападението на протестиращи пред полицейски участък в Тирана. Докато заснема задържането на протестиращи, група офицери се приближили до него и поискали да спре да снима. Когато той отказва полицията го задържа принудително. За подобни действия от страна на органите на реда обяснеиние не може да се търси, но може да се счита, че те се подчиняват на заповеди от водещата политическа сила  в държавата.

Отзвукът от различни международни организации е силно критичен към събитията в Албания. Мрежата „Защитени журналисти” (SafeJournalists) подкрепя тезата, че тези медии са признати за силно критични към правителството и макар, че върховенството на закона трябва да се спазва, е важно да се разграничи собственикът на телевизиите от журналистите и други медийни специалисти. На всички тях трябва да им бъде позволено да вършат работата си без политически и всякакъв друг натиск. Контекстът и начинът на действия, предприети срещу Ora News и TV Ora, изпраща смразяващо съобщение за това, което очаква медиите, критикуващи правителството.

Според "Асоциациятата на европейските журналисти" (AEJ) „наказанията срещу Ora News са открито нарушение на медийната свобода“. Тя смята, че искането за затваряне на „RTV Ora” е екстремен акт и аларма за нарушаване на основните принципи на демокрацията и свободата на словото. Налагането на максимални глоби в ситуация, в която медиите се сблъскват с огромни икономически проблеми поради пандемията, е много грешна практика и открита форма на натиск.

Независимостта на медиите в Албания е под въпорс, а обстановката през последните години е изключително усложнена. От една страна управляващите декларират стремеж към демократична и модерна държава. Също така Албания е кандидат член за Европейския съюз, за който едно от основните изисквания към правата на човека е именно свободата на словото. От друга страна обаче, събитията случващи се около Ora News са в голям контраст и действията показват желание за пълен контрол.

Ограниченията на словото са факт, а силата за промяна е в баланса на желания и усилия между медиите и управляващите. В битката, която в момента е в разгара си, не се очертава да има скорошен победител. За сега правителството налага своите правила със сила. Притежавайки властта, те се опитват да контролират и гласа, който трябва да информира гражданите.

 

Публикувано на 15 Февруари 2021 в 18:03 часа от
Рая Янева, III курс, Международни отношения, УНСС


Ключови думи:Албания, Ora News, свобода на медиите, независима журналистика

0 Коментара
Добавете вашия коментар:

Име:
E-маил: (незадължително)
Емотикони: smile wink wassat tongue laughing sad angry crying 

| Отписване

Свържете се с нас