Президентски избори в Албания

В обстановка на политичека криза в Албания се проведоха президентските избори 2017 г. Едва в четвъртия тур (28.04. в 17.00 ч.), с 87 депутати „за” и 2 „против”, за седми президент на страната беше избран Илир Мета. Той е председател на парламента и лидер на третата политическа сила „Социалистическо движение за интеграция” (СДИ). Първите три тура бяха проведени съответно на 24, 25 и 27.04., като в нито един от тях не бе издигната кандидатура за президент на Албания. Управляващите изчакваха опозицията да издигне техен кандидат, за да имат възможност да постигнат някакъв консенсус при преговорите.

Според действащото законодателство на Албания, президентските избори са непреки и се провеждат в 5 тура, в които с тайно гласуване албанските депутати определят държавния глава  за следващите 5 години. Първите три тура изискват квалифицирано мнозинство 3/5 от 140 депутати (т.е. 84), докато за следващите два тура, според член 87 от Конституцията на страната, е достатъчно просто мнозинство, т.е. 71 депутати, за да бъде избран съответния кандидат. За да бъде издигната определена кандидатура, се изисква  тя да бъде подкрепена от 21 депутати. Обикновенно в първите три тура може да бъде избрана личност, която се подкрепя и от двете големи партии в Албания – Социалистическата партия (СП) и Демократическата партия (ДП) на Албания. В историята на страната само веднъж е бил избиран консенсусен кандидат и това е четвъртият президент на Албания, Алфред Мойсиу през 2002 г. Ако депутатите не успеят да изберат президент, парламентът се разпуска и се провеждат извънредни парламентарни избори в срок до 60 дни.

За четвъртия тур на президентските избори бе постигнат консенсус между коалиционните пратньори СП и СДИ, като вечерта след третия тур (27.04.), те се договориха издигането на общ кандидат. Комисията по правни въпроси обяви (28.04., 15.00 ч.), че кандидатурата на Илир Мета отговаря на критериите за президент, записани в Конституцията на Република Албания. След като изтече срокът (16.00 ч.), в които не постъпи друга кандидатура, председателят на комисията Василика Хюси (Vasilika Hysi) обяви, че парламентът на Албания може да продължи с провеждането на извънредна парламентарна сесия за четвърти тур от президентските избори в 17.00 ч. Кандидатурата на Илир Мета беше издигната от 23 депутати от управляващите (Люан Рама, Петрит Васили, Кейди Мехметай, Силва Цака, Юли Шеху, Едлира Черкези, Петрит Гьони, Пърпарим Спахиу, Спартак Брахо, Буяр Клогери, Буяр Дервени, Роберт Пирокапурани, Роберт Битри, Гледион Раховица, Аргон Чела, Моника Крюемади, Шпетим Идризи, Акиф Ракипи, Мелиса Дода, Парид Цара, Люан Дужа, Тахир Мухефини и Фламур Чела), а опозицията определи процеса на избор на президент като „договаряне”. Прави впечатление, че в списъка липсват имената на водещите политически фигури в Албания.

В началото на извънредната парламентарна сесия, парламентът създаде комисия за управление на процес на гласуване за президентския избор. Тя се състоеше от трима депутати - Муса Улчини (Musa Ulqini) от СП, Вангел Таво (Vangjel Tavo) от СДИ, както и Арбен Ристани (Arben Ristani) от ДП, които не присъства. В залата имаше 89 депутати, достатъчни за да се проведе тайното гласуване за избор на новия държавен глава. С 87 гласа „за” Илир Мета беше избран за президент на Албания за следващите пет години - от 2017 г.  до 2022 г. Той ще заеме поста на 24.07.2017 г., когато изтича мандатът на сега действащия президент, Буяр Нишани.

На пресконференция (29.04.) Илир Мета подаде оставка като лидер на СДИ, въпреки че можеше да продължи да изпълнва тази функция до 23.07. В съответствие с регламента на СДИ зам.-председателят на партията Петрит Васли ще заеме поста, а през следващата седмица Националния конгрес ще гласува избирането му. Мета също изрази желание за постигане на съгласие с опозицията, и дори, ако е необходимо, обяви готовност да се срещне с лидера на ДП, Люлзим Баша, за да избегне влошаване на политическата ситуация и да се създаде конструктивен климат, който е така необходим при провеждане на избори. За създаването на атмосфера на доверие, нормални взаимоотношения и мир, Мета заяви, че през следващите дни ще засили сътрудничеството си с президента Нишани и с другите бивши президенти.

Илир Мета получи (29.04.) редица поздравления от меджународни лидери, сред които премиерът на Гърция Алексис Ципрас, словашкият министър на външните работи Мирослав Лайчак, президентът на Черна гора Филип Вуянович, председателят на Групата на социалистите и демократите в ЕП Джани Питела, докладчикът на ЕП за Албания Кнут Флекенщайн, Европейският комисар по миграцията Димитрис Аврамопулос и др. Всички те определиха, че в настоящия момент Албания се нуждае от лидерските умения на Илир Мета, и че изборът му ще допринесе за стабилност и изграждане на взаимоотношения на приятелство и сътрудничество в страните от региона.

Въпреки че името на Илир Мета на няколко пъти през последните години (2011 г и 2015 г.) попадаше във фокуса на общественото мнение с участие в нечисти сделки и съмнения за корупция, той и неговата партия продължават да се възприемат като балансьор в традиционните противоречия между социалисти и демократи в Албания. Изборът на Илир Мета за президент на Албания, потвърждава, че ще бъде направен опит от страна на управляващите за преодоляване и разрешаване на сегашната политическа криза в страната.

Ролята на СДИ в политическия живот на страната нараства още повече и затвърждава нейната позиция на сила, без която не може да бъде разрешен и преодолян нито един проблем пред Албания. Тя се налага като партия, ориентирана към бъдещето, защитаваща интересите на страната и готова да инвестира в младите хора на Албания.

Още в първите си изказвания Мета отправя важни послания към опозицията, като я съветва да поеме отговорността да бъде опозиция. Ситуацията в Албания е от решаващо значение за бъдещето на страната и опозицията трябва да се бори, и да защити правата си, като действа и участва в изборите, а не да ги бойкотира. Политиката на ултиматуми и конфронтация, възприемана от опозицията не е подходяща в настоящия момент. Всичко това дава основание да се мисли, че през следващите пет години Албания ще има един балансиран и обединяващ, надпартиен президент.

Кой е новият президент на Албания?

Илир Реджеп Мета е роден на 24.03.1969 г. в района на Скрапар (Skrapar), Южна Албания. Той има 26-годишна политическа кариера, като е един от най-активните политици в Албания през последните две десетилетия.

Завършва специалност Политическа икономика на Факултета по икономика на университета в Тирана, където провежда и своята следдипломна квалификация. Мета е член на Парламента на Албания от 15 години и е един от най-активните политици и водеща фигура в албанската политика. Той е широко представян от албанските медии и общественост като лидер на третата политическа сила в албанската политика.

На 23 години Илир Мета започва своята политическа кариера като депутат от Социалистическата партия. През 1990 г. той е активен участник в студентското движение, което сваля от власт комунистическия режим. На изборите през 1992 г. е избран за член на парламента и участва като активен член в няколко парламентарни комисии. От 1996 до 1997 г. е заместник-председател на Комисията по външни работи на Парламента. За периода м. октомври 1998 – м. октомври 1999 г. Илир Мета заема длъжността зам. министър-председател и министър на координацията, както и поста държавен секретар по Европейска интеграция в Министерството на външните работи (м. март – м. октомври 1998 г.).

Илир Мета е един от основателите на Евро-социалистическия младежки форум на Албания (FRESSH) и има значителен принос за членството на форума в Международния съюз на социалистическата младеж. Той е последователно зам.-председател и председател на FRESSH до 2001 г.

За периода 1999 г. до 2002 г. Мета, като член на СП, е министър-председател на Албания, като в този период страната стартира процеса по Споразумението за стабилизиране и асоцииране (SAA) с ЕС. Тогава той е най-младият премиер на Албания – само на 29 години. На два пъти заема поста министър на външните работи - 2002 - 2003 г. в правителството на СП и 2009 - 2011 г. в правителство на ДП. Заема поста зам. министър-председател, както в лявото, така и в дясното правителство на Албания.

През 2004 г., след сблъсък с тогавашния лидер на СП Фатос Нано, основава собствена политическа партия - Социалистическо движение за интеграция (Lëvizja Socialiste për Integrim) и е неин лидер до сега. От 2005 до 2009 г. СДИ участва в управляващата коалиция с ДП на Албания, а Мета е зам. министър-председател и министър на външните работи. При управлението на ДП (2009 - 2013) отново е вицепремиер. След скандал за корупция (2011 г.) е осбободен от поста министър на външните работи и само след шест месеца е назначен за министър на икономиката, търговията и енергетиката (2011-2013).

След парламентарните избори през 2013 г., СДИ влиза в коалиция с СП, а Мета е избран за председател на парламента на 10.09.2013 г.

Мета участва активно в процеса за безвизов режим в Шенгенското пространство, което всички граждани на Албания получават през 2010 г. Той остава един от най-силните активисти и защитници на регионалната и европейската интеграция за всички страни от Западните Балкани, като определя интеграцията като средство за укрепване на стабилността и мира в региона. В периода 2004 г. - 2006 г. Илир Мета е член на Международната комисия за Балканите, председателствана от бившия италиански премиер Джулиано Амато. Комисията изготвя редица важни препоръки за интеграцията на страните от Западните Балкани в ЕС и проправя пътя за независимостта на Косово.

Илир Мета също е преподавател в Икономическия факултет на университета в Тирана. Изнася лекции и в университети и академии в чужбина, вкл. Харвардския университет, Лондонското училище по икономика и Европейската академия в Берлин.

Илир Мета говори албански, английски и италиански език. Женен е за Моника Криемадхи, с която имат две дъщери и син (Бора, Ера и Бесар).

Публикувано на 16 Май 2017 в 20:01 часа от
Деница Димитрова


Ключови думи:Албания, президентски избори, Илир Мета

0 Коментара
Добавете вашия коментар:

Име:
E-маил: (незадължително)
Емотикони: smile wink wassat tongue laughing sad angry crying 

| Отписване

Свържете се с нас