Активизиране на кюрдите в Турция

Кюрдският конфликт в Турция може да се разпали отново. Мирният процес между кюрдите и турците е застрашен. След всичките удари, които пое управлението на Ердоган можем да прибавим още един и това е възобновилият се кюрдски проблем.

 

Кюрдите в Турция възобновиха съпротивата срещу правителство в момент, в който Ердоган понесе много удари и е видимо разклатен столът му. Кюрдският строителен предприемач Сюлейман Хамит Мюфтигил,  сподели с журналисти, за проведена конференция на кюрдската диаспора във Вашингтон, на която са поканени  Селахатин Демирташ от турската партия на мира и демокрацията и лидерът на сирийските кюрди Салих Муслим. Всички участници в нея са противници на политиката, водена от сегашния лидер на кюрдите в Турция, Абдулах Йоджелан. Най-вероятно срещата е на кюрди, които не са заинтересовани от мирния процес, иницииран от Ердоган и Йоджелан. Според думите на Мюфтигил, анти-Йоджелан фракцията е била подкрепена от някои американски политици. Съмишлениците на Мюфтигил  отхвърлят Йоджелан като лидер на турските кюрди и твърдят, че е възможно  да получат подкрепа от Израел. Но за сега не се споменават конкретни имена на израелски или американски политици, които се очаква да подкрепят фракцията.

 

Според думите на турският предприемач, Ердоган и Йоджелан трябва да бъдат „елиминирани”. Освен тях и Масуд Барзани (президент на Иракски Кюрдистан) трябва да бъде отстранен, тъй като е налице стара вражда между Барзани и ръководителя на сирийските кюрди Салих Муслим.

 

Ердоган, Барзани и Йоджелан са главните фигури в мирния процес между кюрдите и Турция, ако те бъдат отстранени по един или друг начин има вероятност да се стигне до гражданска война.

 

Предприемачът Мюфтигил твърди, че вече тече подготовка за основаване на нова партия в Турция. Според него поради корупционните афери на сегашното правителство, то скоро ще падне. Най-вероятно сценарият ще е подобен на този от времето на "Ергенекон". Той счита, че около 78 настоящи депутата от ПРС (Партията на развитието и справедливостта) ще преминат към новата партия, а тя самата би могла да привлече около 32% от избирателите.

 

По думите на Мюфтигил можем да съдим, че той се самовъзхвалява и преувеличава до голяма степен реалното недоволство и стремежите на кюрдската обшност. Но несъмнено мирния процес между двете страни е в застой, което означава, че е възможно в бъдеще да се очаква отношенията межу турци и кюрди отново да се обтегнат. Определено турският парламент трябва да предприеме редица мерки за да върне доверието на хората в партиите и институциите. Но към този момент всички партии се отдалечиха от доверието на народа.

Публикувано на 17 Февруари 2014 в 15:18 часа от
Стойчо Н.


Ключови думи:Турция, кюрди, кюрдски фактор

0 Коментара
Добавете вашия коментар:

Име:
E-маил: (незадължително)
Емотикони: smile wink wassat tongue laughing sad angry crying 

| Отписване

Свържете се с нас