Влияние на корупционния скандал в Турция върху икономиката на страната

Според мнението на някои икономически анализатори през идните три месеца се очаква поевтиняване на турската лира с около 6%.
Ако тази прогноза се сбъдне турската парична единица ще се оказже на първо място в класацията за най-несигурна валута от най-важните пазари в света. Причините  за това изцяло се дължат на корупционните турболенции в Турция.
Очаква се загубата на стойността на валутата да е с около 41 доларови цента (пресметнато в американски долари). Процесът на поевтиняване на лирата продължава, той стартира по време на протестите през месец май миналата година.
Забеляза се засилване на девалвацията след избухване на корупционния скандал от декември 2013 година. Нестабилната ситуация, при която провеждането на нови избори става все по-вероятно кара инвеститорите, да бъдат много по внимателни.
Промяната на политическите пластове в Турция несъмнено ще окаже влияние на някои инвеститори, а това от своя страна ще даде отражение на икономиката на страната като цяло. Допълнителен риск за икономиката освен инфлацията представлява и бягството на инвеститори от Турция. Това несъмнено ще доведе до липса на чуждестранни капитали за турските фирми.
За да остане Турция атрактивна за чуждите ивеститори може министър-председателят Ердоган  да разреши на турската централна банка да повиши лихвените проценти. за сега той упорито отказва, но това е най-лесния инструмент за противодействие на инфлацията.
Вместо това турската банка посегна към доларовите си резерви, като сменя долари за лири за да противодейства на тяхното поевтиняване.
За модернизирането на турската икономика, за която преобладава мнението, че от началото на управлението на Ердоган е претърпяла сериозна модернизация и е нараснала няколко пъти е характкерно, че е налице силна обвързаност на големите компании с правителството и твърде силна фиксация на турската икономика към финансови продукти. Тези слабости биха могли да обърнат положителния курс на развитие на турската икономика в обратна посока и вместо подобрение да доведат до икономически спад.
Публикувано на 10 Януари 2014 в 16:54 часа от
Стойчо Н.


Ключови думи:

0 Коментара
Добавете вашия коментар:

Име:
E-маил: (незадължително)
Емотикони: smile wink wassat tongue laughing sad angry crying 

| Отписване

Свържете се с нас