Турция започва внос на петрол от иракски Кюрдистан.

Турският министър на енергетиката Танер Йълдъз съобщи, че Турция ще започне да внася петрол от иракски Кюрдистан. Транспортът на петрол ще се осъществи посредством петролопровода от севрно-иракския Киркук до Джейхан – на южното крайбрежие на Турция. Съществува обаче една малка подробност, която трябва да бъде взета под внимание, а именно, че за да изнася петрол иракски Кюрдистан трябва да получи разрешение от Багдад.
Ирак явно се надява да запази правата над експорта на пертол за Турция. Турция иска да представи сделката като компромис с цел задоволяване на изискванията към енергийната си политика, а в същото време и подобряване на отношенията с съседен Ирак.
За Турция, която е бедна на природни ресурси, вносът на петрол от Кюрдистан дава възможност за диверсификация на енергийните източници и по този начин засилване на енергийната незавиимост на страната от Русия и Иран.
Разрешаването на сделката от страна на Багдад също може да се разглежда като индикация от Ирак за затопляне на отношенията с Турция или поне малко да подобри влошените връзки с южната ни съседка.
През 2012 година отношенията между Ирак и Турция се влошиха. Една от главните причини за това стана отказът на турците да върнат избягалия от Ирак бивш вице-президент Ал-Хашими. В Ирак Ал-Хашими е заплашен от смъртна присъда.
Желанието на иракски Кюрдистан за повече автономност в енергийната политика от Багдад, доведе до появата на голям конфликт между автономен Кюрдистан и превителството в Багдад. Конституцията на Ирак позволява автономност на регионалните правителства при търговията с петрол (член 111 и 118 от иракската Конституция). Именно на тези спорни членове се уповава кюрдската общност, за да защити намерението си сама да продава добития в кюрдския автономен регион петрол.
С балансирането между кюрдските и иракските интереси, Турция се опитва да задоволи собствената си нужда от енергийни ресурси, използвайки успешно дипломатически похвати. Умелите турски дипломати са реализирали идеята, постъпленията от продажбата на петрола получени от Кюрдистан, да се съхраняват в сигурните ръце на турска държавна банка. Това от една страна е добре за кюрдите, тъй като няма да съхраняват финансите си в Ирак, където лесно могат да бъдат присвоени от иракското правителство, а от друга страна е добре дошло за Турция, която хем ще използва кюрдкия петрол, хем ще задържи платените пари в собствената си банкова система и ще може да оперира с тях.
До момента петролопровода между кюрдско-иракския Киркук и Джейхан пренася около 1,5 милиона барела петрол на ден. Ирак планира покачване на преноса до 3,4 милиона барела на ден. От тях три милиона барела би трябвало да са от иракските провинции и 400 хиляди барела от иракски Кюрдистан.
Публикувано на 3 Януари 2014 в 16:52 часа от
Стойчо Н.


Ключови думи:

0 Коментара
Добавете вашия коментар:

Име:
E-маил: (незадължително)
Емотикони: smile wink wassat tongue laughing sad angry crying 

| Отписване

Свържете се с нас