Разширено заседание на министерството на отбраната на РФ

Според информация на руски медии, на 10.12.2013 г. е проведено разширено заседание на Министерството на отбраната (МО) на Руската Федерация (РФ). Участие в него е взел президентът на страната Владимир Путин. По време на срещата са били обсъдени ходът на реформата и развитието на Въоръжените сили (ВС) на РФ, както и възможностите за снабдяването им с нови образци въоръжение и бойна техника.

В изказването на президента акцент е поставен върху необходимостта да се продължи попълването на личния състав на ВС с кадрови войници и сержанти, по-нататъшното усъвършенстване на системата за бойна подготовка и снабдяването с нови образци военна техника. Путин е подчертал важността да се защитят националните интереси в Арктика, като е изтъкнал че е необходимо Русия да разполага с всички необходими средства за защита на това. В тази връзка е поставил задача на МО да положи особени усилия за развръщането на инфраструктура и военни части в арктическото направление.

Според него, резултатите от проведените през 2013 г. учения показват, че нарасналия брой професионални военнослужещи във ВС (около 220 000 души към 2013 г.) забележимо е повишило боеспособността на войските. В изказването на Путин се посочва, че през следващата година трябва да завърши работата по попълването на ВС с личен състав и то да достигне ниво от 95-100%. Президента е изтъкнал, че внезапните комплексни проверки на частите и съединенията трябва да се провеждат във всички видове и родове войски и всички военни окръзи. Резултатите от бойната подготовка на ВС на РФ през следващата година ще се отчетат по време на стратегическото учение „Восток 2014”, в хода на което ще се отработят въпроси свързани с обезпечаването на военната сигурност в източната част на РФ.

Относно снабдяването с нови и съвременни образци въоръжение, Путин е заявил, че през 2014 г. нейният дял трябва да достигне 30% и във ВС да постъпят повече от 40 броя междуконтинентални балистични ракети, над 210 самолета и вертолета и повече от 250 единици бронетанкова техника. Същевременно през следващата година на бойно дежурство трябва да застъпят атомните ракетоносни подводни лодки по проект 955 „Борей” „Александър Невски” и „Владимир Мономах”, а орбиталната групировка да се попълни с шест нови изкуствени спътника. При обсъждането на войските за въздушно-космическа отбрана, Путин е заявил, че зоните на покритието на системата за предупреждение за ракетно нападение обхваща всичките основни ракетни направления, като счита, че проблемите в тази област са решими и е в ход тяхното разрешаване. В изказването си президентът не е посочил конкретните типове балистични ракети, летателни апарати и бронетанкова техника, който предстоят да постъпят на въоръжение, но е посочил, че МО е длъжно да осигури цялата необходима инфраструктура за новата техника.

От своя страна министърът на отбраната Сергей Шойгу е посочил, че през 2014 г. ще бъде създадена военна групировка, на която ще бъдат поставени задачи по обезпечаване на сигурността и защитата на националните интереси на РФ в Арктика. Понастоящем е в ход възстановяването на мрежата от летища и прилежащите им съоръжения на Земята на Франц-Йосиф и Новосибирските острови. На един от последните - остров Котелни (Котельный) вече са завършили ремонтните дейности е въведено в експлоатация военно летище „Темп”, което е в състояние да посреща транспортни вертолети и самолети (без тежки от типа на Ил-76). Според изявлението на министъра, по-нататъшните планове включват възстановяване на поне седем северни летища, разположени в градовете Тикси, Нарян-Мар (Нарьян-Мар), Аликел (Алыкель), Амдерма, Анадир (Анадырь), както и населения пункт Рогачево и граничната застава Нагурская.

По-нататък в изявлението си министърът посочва, че през 2014 г. в Ракетните войски със стратегическо предназначение един полк и четири дивизиона ще бъдат превъоръжени с най-новите ракетни комплекси „Ярс”. През следващата година Военновъздушните сили на РФ планират да развърнат в Беларус една военновъздушна база в състав един изтребителен авиационен полк, като по думите на Шойгу към настоящият момент в авиобаза „Барановичи”, Беларус бойно дежурство носи едно изтребително авиационно звено на ВВС на РФ. В своето изказване, министърът е заявил, че се планира постоянно присъствие на кораби на Военноморския флот в Средиземно море, с цел защита на националните интереси на Русия там. В тази връзка е изтъкнато, че през м. юни т.г. е създадено оперативно командване силите на ВМФ в Средиземно море, където и в момента изпълнява задачи съединение кораби на ВМФ.

 Изнесените на заседанието данни и планове за развитието на ВС на РФ са в голяма степен в съответствие с „Държавната програма за превъоръжаване 2011-2020 г.”. Изпълнението на заложените цели за 2014 г за доставка на съвременна военна техника ще зависи в голяма степен от осигуряване на необходимият за това финансови и материални средства. Проблемите свързани с недостатъчната инфраструктура за постъпващата на въоръжение нова техника е възможно да се дължат на недостатъчно или неправилно изразходвани финансови средства.

Конкретният повод за поставения по време на срещата акцент върху Арктика, вероятно е отговор на предявените миналата седмица в ООН официални претенции на Канада към част от арктическия шелф. Осъществяването на заявеното намерение за създаване на боеспособна арктическа военна групировка е възможно при отделянето на значителен финансов ресурс, поради лошото състояние на съществуващата инфраструктура. В случай, че не се отпуснат допълнителни средства, вероятно тази инициатива ще трябва да се реализира за сметка на някои други програми на МО на РФ.

Публикувано на 11 Декември 2013 в 14:33 часа от
Боян Иванов


Ключови думи:

0 Коментара
Добавете вашия коментар:

Име:
E-маил: (незадължително)
Емотикони: smile wink wassat tongue laughing sad angry crying 

| Отписване

Свържете се с нас