Китай ли ще спаси Украйна?

Резултатите от посещението на украинския президент в Китай не са еднозначни. „Всичко освен пари” – така ги описват украинските икономически издания. Подписани са осем от шестнадесетте подготвящи се инвестиционни договора. Китайците ще модернизират двигателното производство на корпорация „Ивченко” и „Кюрковският вагоностроителен завод”, който се предвижда да започне производството и на подвижен състав.

Подписани са още и документи свързани с инвестиции в изграждането на инфраструктурни обекти, най-големият, от които е пристанището в Крим, като за сега Украйна си запазва 50 процентовият дял от него. „За сега”, тъй като в бъдеще не е ясно дали украинската страна ще реализира поетите си ангажименти и дали на по-късен етап няма да загуби дял от акциите си за сметка на допълнителни китайски инвестиции.

В крайна сметка каквото и да стане, Украйна успя да отвори  по-рано затворения китайски пазар за доставки на соя и зърно.

 

Янукович  не можа да се договори с Китай за получаване на кредит, въпреки че много разчиташе на това. За сега остава отворен въпросът по плащанията, които Украйна трябва да осъществи за реализацията на съвместните проекти, тъй като на този етап няма пари. Поради това възникна и проблемът с плащането на руския газ. Съдейки по това, тези пари се натрупват за обезпечаване на други задължения.

Китайците дадоха да се разбере, че „пари в кеш” Украйна няма да види поне в близко бъдеще, а може да очаква само инвестиции. Това означава, че платежоспособността на Украйна предизвиква съмнения в китайците и те са готови да рискуват средства само срещу твърдо обезпечаване на дялове в украинските предприятия. До отварянето на китайския пазар за украинската соя и пшеница се стигна след като беше отворен украинския пазар за китайски стоки, за които предстои да бъде изградено пристанище в Сакския район на Крим..Спорно е дали това е добро или лошо за украинската икономика, защото евтините китайски стоки със сигурност ще повлияят негативно на украинското производство.

Украйна се опитва да обособи кримското пристанище като логистичен възел за  разпределяне на китайските стоки в Европа, но за това ще и се наложи да направи сериозни модернизации и увеличи пропускателната му способност свързана с автомобилния и железопътен транспорт, нещо което на този етап не е по силите и.

Сегашната пропускателна способност е крайно недостатъчна за разпределяне на очакваното количество товари. Китай прекрасно разбира тези проблеми и може да се очаква, че скоро ще влезе и в този сектор на украинската икономика.

По този начин Янукович успя да отвори Украйна за китайските пазари, нещо,  което Ющенко не можа да постигне. Макар и да се наложи на Украйна до отвори широко вратата си за потока китайски стоки и да се раздели с голяма част от собствеността си в технологичните сектори.

Китайската експанзия в Украйна не може да остави равнодушна нито Русия, нито Европа. Методичността и здравата хватка на Китай се допълва и от колосалните му финансови възможности, с които не може да се сравняват руснаците или европейците.

Една от най-важните тактически задачи, стояща на дневен ред за Янукович остава нерешена. Той не получи финансов заем и за сега въпросът стои отворен. Може би с това беше свързано посещението му в Москва, на връщане от Китай. Слуховете за това, че разчита на директна финансова помощ от Русия все повече започват да се потвърждават.

Остава неясен въпросът - какво предложи Янукович в замяна на тази помощ?  В разгорещената обстановка около Украйна, Москва е заинтересована от две неща – гаранция за влизането на Украйна в Митническия съюз или гаранция за прекратяване на преговорите с Европейския съюз.

Какво може да обещае Янукович за сега не е ясно.

Публикувано на 10 Декември 2013 в 10:47 часа от
Теодор Савов


Ключови думи:

0 Коментара
Добавете вашия коментар:

Име:
E-маил: (незадължително)
Емотикони: smile wink wassat tongue laughing sad angry crying 

| Отписване

Свържете се с нас