Съветът за сигурност на ООН разреши военна интервенция в ЦАР

Съветът за сигурност на ООН одобри на 05.12.2013 г. въвеждането на френски войски в Централноафриканската република (ЦАР). В резолюция №2127 се посочва, че на подразделенията на въоръжените сили на Франция и тези на страни на Африканския съюз се дава право да предприемат необходимите мерки за защита на цивилното население в ЦАР. В допълнение се налага забрана за внос на въоръжение, боеприпаси и бойна техника в страната, като същевременно започва подготовка за провеждане на миротворческа мисия на ООН.

В резултат, освен вече разположените в ЦАР около 600 френски военнослужещи, през вчерашния ден са пристигнали още 250 войници. Според изявление на френския министър на външните работи Лоран Фабюс числеността на френския контингент ще достигне 1200 представители на въоръжените сили на Франция. Париж все още не е успял да привлече за участие в операцията две от най-важните регионални сили Република Южна Африка (РЮА) и Нигерия. По-рано през годината Претория изтегли своите войски от ЦАР, след като 13 военнослужещи загинаха в резултат на сблъсъци.

Според информация на BBC, през вчерашния ден е започнала ескалация на напрежението в столицата Банги.

Най-малко 16 души са загинали в резултат на престрелки, които са избухнали след като градът е нападнат от групи лоялни на сваления президент Франсоа Бозизе (François Bozizé). Въоръжените сблъсъци са продължили няколко часа в различни части на столицата, като бойците на бунтовническата мюсюлманска коалиция „Селека” („Съюз” на местния език „санго”) са успели да отблъснат атаката и са задържали контрола над Банги.

Париж има традиционни интереси в ЦАР, която е бивша френска колония, много богата на полезни изкопаеми. Докато беше на власт, бившият президент упражни натиск за предоговаряне на условията, при които френските компании да експлоатират природните богатства на страната. В резултат на това Франция подкрепи мюсюлманските бунтовници от „Селека”, които успяха да свалят от поста Бозизе през м. март т.г. и начело на страната застана лидерът им Мишел Джотодия. В отговор на това християните (около 80% от населението на ЦАР) организираха свои въоръжени групи, при което конфликтът ескалира и се стигна до ожесточени сблъсъци на религиозна основа.

Публикувано на 6 Декември 2013 в 11:55 часа от
Боян Иванов


Ключови думи:

0 Коментара
Добавете вашия коментар:

Име:
E-маил: (незадължително)
Емотикони: smile wink wassat tongue laughing sad angry crying 

| Отписване

Свържете се с нас