Турската опозиция търси помощ от ОбамаТурската опозиция търси помощ от Обама

Турската опозиция има за цел на всяка цена да свали Ердоган от власт. При това, тя не смята за достатъчни бунтовете на народа, а търси подкрепа отвън.

Турски високопоставени политици от опозицията посетиха САЩ. Там те  се срещнаха с редица лобисти, но Обама не  показа интерес към посещението им. Опозицията в Турция смята, че моментът за сваляне от власт на премиера е дошъл и е необходима подкрепа и от чужбина за това.

Водачът на опозицията Кемал Киличдароглу търси морална и политическа подкрепа за да има сили да се изправи срещу Ердоган. Турският премиер обаче показа, че  действа решително срещу своите противници. Поради това на опозицията, в лицето на Киличдароглу ще и трябва наистина силна международна подкрепа, както и подкрепа от турския народ за да успее да постигне целта си.

В противен случай, освен че ще загуби единоборството не е изключено много опозиционери да пострадат персонално от възмездието, което ще търси Ердоган. Опозоцията трябва много внимателно да търси подкрепа и да не афишира контактите си в търсенето на партньори.

Оказва се, че в САЩ турските представители  се срещнаха с редица лобисти, но среща с високопоставени правителствени служители така и не беше осъществена.

Това показва, че САЩ все още не бързат да вземат страна в отношенията на турската политическа опозиция и Ердоган. Все пак Обама изпрати на среща с турските представители своята съветничка по европейските въпроси Карен Донфрийд. В случая това се възприема като пример за отлична работа на американските политици. Те  не допуснаха влошаване на отношенията с Ердоган, с отказа на Обама за среща с турските опозиционери, но в същото време чрез Донфрийд изслушаха доводите на турските представители.

На срещата, която се  състоя на 02.12.2013г., Донфрийд е проявила интерес към отношението на турската опозиция (Републиканската народна партия- РНП) към „новия демократичен пакет на Ердоган”,  стратегията за предстоящите местни избори и политическите и икономичеки цели на РНП. Обсъждани са и външно-политическите интереси на РНП, като са засегнати теми относно Египет, Израел, Сирия и ЕС. В речта си пред John Hopkins University, водачът на РНП, Кемал Киличдароглу  заяви, че е участвал в протестите на студентите в парка Гези. Други турски политици от РНП, като Фарук Логоглу, Осман Коротюрк и Юртер Йоцкан ще се срещнат с представители на Пентагона, но на тези срещи не се предвижда  да присъства Киличдароглу.

В началото на своята визита Киличдароглу  каза няколко хвалебствени думи за Обама като започна с това, че той и Обама са направени от един и същи материал и че двамата са мъже от народа, а не от „аристокрацията”.

Турската опозиция се  натоварва с трудната задача да получи подкрепа от САЩ в борбата си срещу управляващите. Освен подкрепата на Америка, Киличдароглу ще трябва да търси и благоволението на Русия, ако не за подкрепа, то поне да не пречи на амбициите на РНП. Факт е, че в такива ситуации двете сили (САЩ и Русия) са почти винаги на противоположни позиции. Поради това, ако се стигне до противопоставянето им в подкрепата/несъгласието относно действията на турската опозиция, може да се стигне до ситуация, в която РНП и Ердоган сами ще трявба да решават проблемите си, подобно на конфликта в Сирия.

Тогава от позицията на имащия властта, Ердоган ще има по-голяма възможност да се окаже краен победител в това противопоставяне. В такъв случай опозицията ще разчита изцяло на пдкрепата на турския народ, и ако тя се окаже не достатъчна, нищо хубаво не очаква участвалите в инициативата за сваляне на Ердоган.

Публикувано на 4 Декември 2013 в 16:42 часа от
Стойчо Н.


Ключови думи:

0 Коментара
Добавете вашия коментар:

Име:
E-маил: (незадължително)
Емотикони: smile wink wassat tongue laughing sad angry crying 

| Отписване

Свържете се с нас