Безпокойство сред унгарското малцинство в Румъния

Унгарското малцинство в облатта Зиебенбюрген в Румъния се опитва със зрелищни акции да покаже на обществеността, че иска териториална автономия. Проблемите с унгарските „румънци” датират от много години, но по една или друга причина не намират отзвук в европейската общественност. Румънското правителство се опитва чрез регионална реформа да размие тази проблематика. Сто хиляди души от унгарското малцинство вече се опитаха да дадат показност на проблема, като образуваха жива верига, дълга 53 километра. Те се страхуват, че чрез очакваните реформи ще загубят своята идентичност. Един от градовете населени с унгарци е Сфанту Джордже. Там може да се види ортодоксална църква с блестящ меден покрив, в процес на изграждане. Румънското правителство се опитва да подсили жандармерията в населените с унгарци райони на Трансилвания, които също са познати като Зиебенбюрген. По думите на местни политици, инвестицията в жандармерията, която държавата осигурява в тези региони е най-голямата от началото на прехода.

Възможно е румънското правителство целенасочено да подтиска унгарското население за да не може да получава отговор на исканията си. Данъчната политика е един от лостовете, с които правителството оказва натиск. Почти 90% от местните данъци се прибират от държавата. От 2007 година е в сила закон, който задължава местните предприятия и фирми да плащат данъците си директно в столицата Букурещ. Това е голяма загуба на средсва за региона, защото около 14 големи предприятия, които плащат данъците си в Букурещ, генерират около 25% от икономическите приходи. Разбира се, че държавата връща някъкви пари към регионите населени с унгарци, но само около 78% и то под формата на оборудване и снаражение за жандармерията, а тя няма никаква дейност и задачи, които да оказват влияние върху ежедневието на хората. Връщането на средства служи само за поддържане на реда в региона. А сега безпокойство и напрежение има навсякъде в тези райони, наричани още от унгарците и зибенбюргерските немци, „Szeklerland”(Секеиланд).

Хората в тези области наричани секеи говорят унгарски, но се възприемат като стара култура, предшественици на унгарците в региона. Много от секеите вярват, че произлизат от хуните (факт, който все повече се оказва достоверен. През 13-тото хилядолетие унгарското царство ги заселва в Карпатите, като тяхната задача е била свързана с опазването на границата на царството. За своята свобода те са воювали многократно със маджари, турци, австрийци и румънци.)

Румънското правителство има амбиции да претопи областите, в които живеят секеите чрез регионална реформа. В резултат на това 100 000 души от унгарското малцинство направиха 53 километрова жива верига в знак на протест. Тяхното искане беше за „териториална автономия”,  обхващаща съседните три области, в които секеите са мнозинство.

Около 700 000 души, говорещи унгарски език живеят в географската среда на Румъния. Над 200 000 подписа са вече събрани за организиране на референдум в трите съседни области, населени със секеи.

Областите Харгита и Ковасана искат референдумът да се състои на 8-ми декември. Държавата обаче се отнася скептично към исканията на областите. В третата област Муреш подписката не е призната от държавата, поради сгрешени данни в документите. Регионът е нестабилен от историческа гледна точка. След Първата Световна война той е откъснат от Унгария и е даден на Румъния. След това северна Трансилвания и Секеиланд са дадени от Хитлер след Виенската спогодба през 1940г., отново на Унгария. През 1944 съветската армия рапредели местоположението на регионите в сегашният им вид. На косъм се размина избухването на война в Зиебенбюрген след разпадането на Източнния блок.  По това време имаше  множество акциии, извършени от агенти на ЩАЗИ срещу унгарското малцинство в град Тургу Муреш. Хиляди въоръжени секеи излязоха на улиците за да помагат на своите събратя. Румънската армия навлезе в региона за да ги спре и с помощта на секея Ельод Кинцсес, тогавашният водач на секеите, който ги  уговоряше да се приберат по къщите, конфликтът беше предотвратен.

Така в продължение на 20 години събитията се потушаваха. Партията на унгарското малцинство RMDSZ  игра роля на балансьор в политиката на страната.

 

Днес, секеите вече имат детски градини, където се говори на майчин език, основни училища и гимназии на майчин език, дори и частен университет в Клаусенбур. Румъния подписа множество споразумения за спазване на правата на малцинствата с цел изпълнение на международните спогодби.

Според официалната статистика в областта Косвана 98% от съдиите, 95% от прокурорите са румънци, а областта е населена почти на 70% от унгарски секеи. Като цяло 90% от държавните служители в региона – полицаи, жендармерия, данъчни, тайни служби, прокурори и съдии са румънци. Това според местните секеи не е случайно, а е целенасочена политика на държавата.

Унгарското малцинство се страхува, че политиката на ЕС за развитие на регионите няма да им помогне, защото в състава на правителството няма представители на тяхното малцинство. Страхуват се също да не ги сполети съдбата на румънците, които са населявали тези земи по време на Втората световна война, когато регионите са били под унгарско владение. Опасения има и относно  възстановяване на политиката на Чаушеску за колонизиране с цел промяна на демографското съотношение на унгарското малцинство.

Някои румънски интелектуалци намират възстановяването на историческите граници като добро разрешаване на ситуацията. В края на краищата е ясно, че  отдавна секеите имат амбиция за получаване на автономия, амбиция, която се възроди след обявяването на намеренията на румънското правителство за провеждането на регионална реформа, която според секеите цели да ги претопи. Румънците от своя страна, страхувайки се, че секеите все по-активно ще се борят за автономия, ще искат да форсират извършването на реформата. И двете страни са се насочили по път, който ще създаде конфликт в Трансилвания.

Публикувано на 23 Ноември 2013 в 16:06 часа от
Стойчо Н.


Ключови думи:

0 Коментара
Добавете вашия коментар:

Име:
E-маил: (незадължително)
Емотикони: smile wink wassat tongue laughing sad angry crying 

| Отписване

Свържете се с нас