Геноцид в Централноафриканската република

На 21.11.2013 г. френският външен министър Лорен Фабиюс, по време на интервю за телевизия France 2, заяви че обстановката в Централноафриканската република може да се характеризира като близка до геноцид. В същото време ООН обсъжда изпращането на хиляди миротворци в разкъсваната от конфликти страна.
Френският министър е характеризирал положението в ЦАР като „тотален безпорядък”, при което е добавил, че ООН обмисля да даде правомощия на африкански и френски военни сили да извършат интервенция в страната.

„В ЦАР има седем хирурзи за население от пет милиона, детска смъртност, която достига 25% в някои области, както и 1,5 милиона души, лишени от всичко, включително храна. На територията на страната действат въоръжени групи, бандити и т.н.” е добавил той.
Обеднялата бившата френска колония, богата на природни ресурси от злато до уран, изпадна в хаос, след като коалиция от бунтовнически групи известна като Селека (Seleka) отстрани президента Франоса Бозизе (Francois Bozize) през м. март т.г.
Към настоящия момент в ЦАР има около 400 000 вътрешно разселени хора и 64 000 бежанци, които са напуснали опожарените си села, в по-голямата част в западната част на страната.
От както пое властта с помощта на коалицията Селека, временният президент Мишел Джотодия (Michel Djotodia) не успява да контролира издигналите го бунтовнически групи, въпреки че официално същите са разформировани.

 

Публикувано на 21 Ноември 2013 в 22:25 часа от
Боян Иванов


Ключови думи:

0 Коментара
Добавете вашия коментар:

Име:
E-маил: (незадължително)
Емотикони: smile wink wassat tongue laughing sad angry crying 

| Отписване

Свържете се с нас