Китай: следващата фаза на реформи

Отдадеността и способността на китайските лидери да следват нова политика и да посрещат растящите очаквания ще бъде подложена на тест, тъй като те се опитват да балансират между конкурентни социални, икономически, политически и предизвикателства, свързани със  сигурността. Преди три десетилетия, създавайки рамка, стимулираща бързия икономически възход на страната, Китай пое по коренно нов път. Успехите на тези политики трансформираха Китай, и днес, за да структурира новата икономическа и международна позиция на страната ръководството на държавата се изправя пред набор от стратегически избори.

Дългоочакваната трета пленарна сесия на Централния комитет на Китайската комунистическа партия приключи на 12 ноември т.г. след четири дни на дебати при закрити врата. Документът, съдържащ пълния списък от политически предложения и инициативи няма да бъде разпространен в близките дни или дори седмици, но предварителна информация подсказва, че китайските лидери търсят значителни промени във водената политика, които да позволят страната да остане лидер дори при съвременните икономически и политически предизвикателства.

Според комюнике, разпространено от говорителя на Китайската централна телевизия важните политически промени включват изграждането на комитет, който да ръководи дневния ред на реформите, създаването на интегриран Комитет по национална сигурност, отговорен за координиране на мерките за обществена безопасност и прилагането на национална кохерентна стратегия за преодоляване на продължилата 33 години национална политика на семейно планиране, забраняваща второ дете в семейството. Комюникето демонстрира, че Пекин е готов да провежда разбираема икономическа реформа през следващото десетилетие в съответствие с китайската икономическа, социална и политическа трансформация.

На фона на липсващ адекватен демографски баланс в Китай промените в политиката на семейно планиране са очаквани. В миналото огромният басейн от евтина работна ръка подкрепяше икономическата и социална трансформация на страната, но днес когато Китай се подготвя за преход към икономика, основана на потреблението, застаряващото й население е проблем.

На този етап липсват данни относно структурата на Националния комитет по сигурност. Целта е да се слеят различните институции, отговорни за дипломатическите връзки, сигурността, отбраната и разузнаването в единна координирана агенция на ръководство към президента. Независимо от това решението, което е много повече от институционална промяна дойде след преоценка на вътрешната и международната среда за сигурност на Китай и нарастващата роля на страната в международната общност. Пекин признава необходимостта от по-деликатни и съгласувани действия за справяне със стратегическите въпроси, пред които страната е изправена и за успешно преследване на националните си интереси.

В момента Китай се намира в повратен момент. Икономическият му растеж стабилно бетонира китайските бизнес проекти и национални интереси из целия свят. Жизненият стандарт се повишава, но същевременно и очакванията на китайските граждани. Налице е нарастващо чувство на патриотизъм, простиращо се извън рамките на комунистическата партия. Изгряващата и образована средна класа обикаля света, опознава различни системи и все по-отчетливо се откроява интересът й към локални и национални политически решения. Днес са достъпни модерни форми за комуникация, които предоставят на китайските граждани възможността бързо да споделят успехите и провалите си, да идентифицират случаи на политическа корупция и активно да работят за гарантиране сигурността на партията и ръководството й. В същото време увеличеният китайски внос на суровини и износ на услуги налагат Китай да води по-активна външна политика.

Пекин не губи време да не отговаря на обществените очаквания. Предложенията, обсъдени на форума включват финансова либерализация, възстановяване на предприятията, които са държавна собственост, пренастройване на фискалните структури между централните и местните правителства, стъпки за противопоставяне на официалната корупция, увеличение на данъците върху собствеността и ценова реформа. В същото време лидерите бяха заети да подготвят очакванията за нова икономическа трансформация. Това накара мнозина да повярват, че форумът ще доведе страната до нов етап на икономически просперитет и социално развитие, както Дън Сяопин  направи при посткултурната революция през 1978 г.

Безспорно Китай се измъкна от сериозния икономически посредствен мениджмънт и социален безпорядък на посткултурния революционен период. Въпреки това неизбежната загуба  на демографски предимства, които създадоха икономическото чудо в комбинация с преобладаващото социално неравенство и регионални диспропорции, както и растящата политическа осведоменост на средната класа постави новите лидери пред по-сериозни предизвикателства от това да гарантират легитимността си. Това изисква постоянна отдаденост от страна на политическите лидери, за да отговорят на променящата се външна и вътрешна атмосфера в Китай. Изисква също така реформи, които да отговорят на обществените нагласи, противопоставяйки се на анти-реформистки настроените елементи.

Публикувано на 19 Ноември 2013 в 21:45 часа от
Кънчо Христов


Ключови думи:

0 Коментара
Добавете вашия коментар:

Име:
E-маил: (незадължително)
Емотикони: smile wink wassat tongue laughing sad angry crying 

| Отписване

Свържете се с нас