Проект за единна Европейска разузнавателна структура.

Европейският комисар по правосъдие и вътрешен ред Вивиан Рединг иска до 2020 г. Европейският съюз да има своя собствена единна разузнавателна структура по подобие на американската агенция за национална сигурност (АНС).

Във връзка със скандала с АНС тя заяви,че Европа трябва да бъде по-силна в тази сфера. Само по този начин ЕС може да се противопостави на САЩ, като в същото време държи под око собствените си граждани. В началото, когато стана ясно че АНС са подслушвали и прихващали милиони обаждания и съобщения от електронната поща на граждани по целия свят, това не предизвика силен политически отзвук. Сега обаче, когато стана ясно, че само в Германия са подслушвани 35 висши държавни служители един, от които канцлера Ангела Меркел, европейските политици се активизираха, което доведе до разрастване на дискусията, свързана с тайните служби.

Брюксел отдавна иска да има собствена мрежа от разузнавачи. На тази инициатива трябва да се гледа сериозно, за да може страните от ЕС да започнат да внасят парични вноски, с които да се създаде подобна структура, споделя Рединг. Едно по-тясно сътрудничество на разузнавателните структури на страните от ЕС може да спомогне за даване отпор на шпионската дейност на САЩ. Целта на това по-тясно сътрудничество, според EUObserver, е създаването на Европейска разузнавателна структура през 2020 година. Тайните служби на страните-членки отдавна си сътрудничат. Извън официалните ЕС-структури, шефовете на тези служби се срещат в т.н. "клуб на Бернер"

. Страните-членки на ЕС си разменят информация за конфликти и терористични опасности чрез системата IntCen. Тази европейска система е толкова секретна, че интернет сайт на системата съществува, но той е напълно празен. От IntCen годишно се правят над 200 стратегически оценки на обстановката и се изготвят над 50 допълнителни доклада, според данните от Европейския парламент.

 

Според европейските закони е нужно служителите на IntCen да осъществяват пътувания до страни извън ЕС, с цел да се осведомяват по различни теми. Разбира се такива пътувания се осъществяват само с разрешението на страната-домакин. Общо има 13 мисии (военни и цивилни) на ЕС в кризисни точки, като Eulex в Косово и EUTM в Мали. Към това могат да се прибавят и още 40 Представители по сигурността. Тяхната задача е изработване на доклади от отделни европейски представителства в кризисни региони като Ливан или Либия. Това обаче не може към момента да се смята за единна европейска разузнавателна структура.

 

Рединг е изказала своето мнение без консултации. За да се създаде европейска разузнавателна структура е необходимо да се промени Европеският договор, което според моментната необходимост би трябвало да е по-лесно, отколкото промяната, касаеща спасението на Еврото. Тук става въпрос за „политическо спасение”. Като цяло за създаването на такава структура ЕС няма да е нужно да започва от нулата.

Австрийският европейски депутат Мартин Еренхаузер е пресметнал, че структурите, които наблюдават европейските граждани и могат да бъдат заместени от единната европейска разузнавателна структура, разполагат със значителни бюджети.

Публикувано на 6 Ноември 2013 в 15:42 часа от
Стойчо Н.


Ключови думи:

0 Коментара
Добавете вашия коментар:

Име:
E-маил: (незадължително)
Емотикони: smile wink wassat tongue laughing sad angry crying 

| Отписване

Свържете се с нас